Το είπαμε, το ξαναλέμε.  Το «Vinyl is Back» είναι από τις αγαπημένες μας δράσεις στην Αθήνα. Για όσο διαρκεί, αυτή τη φορά από τις 17 ως τις 19 Μαρτίου, οι άνθρωποι που το επισκέπτονται βουίζουν μουσική. Δηλαδή;  Ακούν μουσική. Μιλούν για μουσική. Χορεύουν ακούγοντας μουσική. Μιλούν για καλλιτέχνες και  συγκροτήματα   που έγραψαν κα γράφουν μουσική. Ανταλλάσουν μουσική. Αγοράζουν άλμπουμ βινυλίου που περιέχουν μουσική. Είναι σαν αυτός ο πολυσυλλεκτικός, ανθρώπινος πλανήτης που ζει στην Αθήνα  ακoλουθώντας μικροκουλτούρες, αντικουλτούρες που συνδέθηκαν γερά με μουσικά είδη, να περιμένει το Vinyl is Back για να δώσει το περήφανο «παρών» του.

vinyl-pink-floyd

Το ανοιξιάτικο Vinyl is Back θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαρτίου στο «Μουσείο Αυτοκινήτου» με ελεύθερη είσοδο.

Γιάννης Αλεξίου, ο άνθρωπός μας από το μέτωπο του μουσικού βινυλίου μάς μίλησε για τις καινοτομίες που η ανοιξιάτικη έκδοση του Vinyl is Back θα φιλοξενήσει.

kokkina-fanaria

-Δεν θέλουμε ένα Vinyl is Back που θα επαναλαμβάνει τον εαυτό του. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να κάνουμε τον  διαχωρισμό σε Vinyl is Backthe Bazaar και Vinyl is Backthe Exhibition. Δεν νοείται «επιστροφή του βινυλίου» και αύξηση στις πωλήσεις δίσκων, αν δεν προσελκύσουμε νέο κοινό- και για να γίνει αυτό, χρειάζεται να παρουσιάσουμε το βινύλιο όχι απλά ως κάτι “vintage”, αλλά ως ένα φορμάτ που επανακάμπτει. Κατά συνέπεια, το νέο κοινό θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προσελκυθεί (άρα να ενημερωθεί για τους αγαπημένους του καλλιτέχνες τού σήμερα που βγάζουν τη δουλειά τους σε βινύλιο), και κατά δεύτερον να αποκτήσει το μέσο (δηλαδή ένα πικάπ, έναν ενισχυτή κ.ο.κ) ώστε να εξελιχθεί σε κοινό του βινυλίου.
Στην κατεύθυνση της επίτευξης των παραπάνω στόχων, τα νέα μηχανήματα (πικάπ, ενισχυτές, πλυντήρια δίσκων κλπ), οι νέες κυκλοφορίες δίσκων κ.ο.κ, θα παρουσιάζονται στο ειδικό section “Vinyl is Back- the Exhibition”, με στόχο να αναδειχθούν και να συμβάλλουν στην εξοικείωση του νέου κοινού με το βινύλιο.
Το ειδικό αυτό section θα έχει ιδιαίτερη σήμανση και διαφορετικό στήσιμο, με στόχο να είναι αισθητή η διαφοροποίησή του από το “Vinyl is Back- the Bazaar”. Το section “Vinyl is Back- the Exhibition” θα λειτουργεί μια φορά το χρόνο, στο ανοιξιάτικο event του Vinyl Is Back, καθιστώντας έτσι την πρώτη εκδήλωση κάθε χρονιάς ένα ολοκληρωμένο εκθεσιακό γεγονός για το βινύλιο.

-Εντός του φεστιβάλ μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά «Το Δισκοπωλείο».  Εντός του χώρου της εκδήλωσης, θα «στηθεί» μια προσομοίωση δισκοπωλείου σε ρεαλιστικό μέγεθος. Εκεί ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει, να θυμηθεί ή να γνωρίσει το περιβάλλον ενός πραγματικού δισκοπωλείου, με όλα τα χαρακτηριστικά του (δίσκους, αυθεντικές αφίσες, πικάπ κ.ά.), ενώ στον ίδιο χώρο θα εκτίθενται (χωρίς να πωλούνται) όλες οι νέες ελληνικές κυκλοφορίες σε βινύλιο.

-Τέλος θα ήθελα να αναφέρω το «Vinyl is Back Live Session». Με αφετηρία το επόμενο Vinyl is Back, καθιερώνεται η ενότητα “Vinyl is Back Live Session”, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνεται ζωντανή ηχογράφηση μιας συναυλίας, σε διάρκεια όση και ένας δίσκος βινυλίου. Στόχος είναι η ζωντανή αυτή ηχογράφηση να βγαίνει σε δίσκο βινυλίου, ο οποίος θα διατίθεται στις εκδηλώσεις του Vinyl is Back. Για το επόμενο event, το Vinyl is Back Live Session θα κάνει την πιλοτική του εμφάνιση, με τη ζωντανή ηχογράφηση του συγκροτήματος Υπόγεια Ρεύματα.

save-the-vinyl

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Empty Frame Live

Οι Empty Frame ηχογραφούν σε βινύλιο και  είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και καλοκουρδισμένες μπάντες της ελληνικής underground αγγλόφωνης σκηνής, έχοντας προκαλέσει αίσθηση τόσο με τον πρωτοποριακό τους ήχο, όσο και με τις εκρηκτικές live εμφανίσεις τους οι οποίες είναι πάντα σημείο αναφοράς. Έχουν ακόμη εμφανιστεί στο πλευρό μεγάλων ονομάτων όπως  Woven Hand και Sivert Hoyem. Έχουν κυκλοφορήσει 2 albums και 2 soundtracks.

Lefteris Christofis Live

Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης της  Benedetto Guitars Artist/Jazz Educator, πρωτοπόρος jazz fusion μουσικός στην Ελλάδα, κιθαρίστας και συνθέτης Λευτέρης Χριστοφής, μετά το “Nous Icons” (Blue Note Records), μόλις κυκλοφόρησε το 4ο προσωπικό του άλμπουμ «ManΤis», σε μια solo performance ειδικά σχεδιασμένη για το Vinyl Is Back!

Συλλεκτικό Live

Ο πολυσχιδής και εξελίξιμος μουσικός Άκης Περδίκης (e.x. Nicky Skopelitis, The Impatients, Sky Saxon, Παύλος Σιδηρόπουλος, Μουσικές Ταξιαρχίες,  Annabouboula , Ηρακλής και Λερναία Ύδρα κ.α.) με το συγκρότημά του, παρουσιάζει τη νέα σόλο δουλειά του «No Letters Arrive» και άλλα τραγούδια από τη δισκογραφία του, σε μια σπάνια live συναυλία του !

VHS Live

Το 6μελές συγκρότημα που ζωντανεύει τα 80ς και 90ς με ιδιαίτερη αυθεντικότητα στήνει το δικό του πάρτι στο Vinyl Is Back και υπόσχεται ένα χαρούμενο ταξίδι στον χρόνο !

Πλειστηριασμοί δίσκων και διαδικτυακά

Τους πιο σπάνιους και αξιολογημένους δίσκους των εκθετών θα διεκδικήσουν οι vinyl maniacs σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μουσείο Αυτοκινήτων, αλλά και διαδικτυακά!

D.J.s Sets

Οι καλύτεροι d.j.s θα δώσουν το δικό τους χρώμα στη διάρκεια του 3ημέρου επιλέγοντας τις καλύτερες μουσικές της δισκοθήκης τους παίζοντας μόνο βινύλια στα decks του Vinyl is Back!

 

Ποιοι συμμετέχουν στο «Vinyl is Back»

 • Καταστήματα πώλησης δίσκων,
 • Ιδιώτες/ Συλλέκτες δίσκων,
 • Δισκογραφικές εταιρείες που παράγουν δουλειές καλλιτεχνών και σε δίσκους βινυλίου,
 • Μηχανήματα αναπαραγωγής δίσκων (πικάπ, ενισχυτές κοκ),
 • Αξεσουάρ για βινύλια,
 • Είδη αποθήκευσης δίσκων βινυλίου,
 • Αξεσουάρ και ανταλλακτικά για πικάπ,
 • Έπιπλα/Βάσεις για ηχοσυστήματα,
 • Μουσικές Αφίσες, Μουσικά T-shirts & Μπλούζες,
 • Μουσικά Βιβλία,
 • Handmade Express Bazaar,
 • Πωλητές Μουσικών Οργάνων (εταιρείες/ ιδιώτες).

vinyl-9

Πληροφορίες για το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε από την Οικογένεια Χαραγκιώνη το 1977 με σκοπό τη διάδοση της αυτοκίνησης στην Ελλάδα. Η συλλογή, που ξεπερνάει σήμερα τα 300 αυτοκίνητα (από το …300 π.Χ. μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90!) είναι εναλλασσόμενη και περιλαμβάνει μοντέλα οίκων παγκόσμιας σήμερα αναγνώρισης αλλά και αυτών που δεν δραστηριοποιούνται πλέον.

Info:

Χώρος : Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου :  Γ΄ Σεπτεμβρίου 74-78 & Ιουλιανού 33-35 (4ος όροφος), Πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ – Στάση «Βικτώρια» & Μετρό «Ομόνοια»

Είσοδος : Ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας :

Παρασκευή 17 Μαρτίου :  5 μ.μ. – 9 μ.μ.
Σάββατο 18 Μαρτίου : 11 π.μ. – 9 μ.μ.
Κυριακή 19 Μαρτίου : 11 π.μ. – 9 μ.μ.

Πάρκινγκ : διαθέσιμο (3 ευρώ ημερησίως)

Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για το 10ο «VINYL IS BACK» ! Be there!                                                                                                           

https://www.facebook.com/events/1065541573575252/

www.vinylisback.gr