της Δώρας Μακρή* //

Διάβαζα το αναλυτικό πρόγραμμα του ακροδεξιού κόμματος Vox που κατάφερε 12 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας και με κάθε ένα από τα 100 σημεία του έβλεπα να ξηλώνονται όλα όσα η Ισπανία κατάφερε στα χρόνια της Δημοκρατίας μετά το θάνατο του Φράνκο, το 1975.

Λέξη προς λέξη το πρόγραμμα υψώνει τοίχους, καταργεί θεσμικά όργανα και νόμους. Ξηλώνει κάθε τι που χτίστηκε με κόπο. Που κάλυψε μία τεράστια και ανομοιογενή χώρα. Ένα τεράστιο μωσαϊκό με πέντε επίσημες γλώσσες. Με γεωγραφικά και τοπικά χαρακτηριστικά, που είναι κι ο πλούτος της χώρας.

•Καταργεί τις 17 Αυτόνομες περιοχές, τις τοπικές κυβερνήσεις και το τοπικό νομοθετικό έργο. Καταργεί τη Γερουσία και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Εξοστρακίζει κάθε ξένο και προτείνει τεράστιο τείχος στους δύο ισπανικούς θύλακες στο Μαρόκο, τη Θέουτα και τη Μελίγια.

Καταδιώκει τις ΜΗΚΥΟ που βοηθούν μετανάστες. Μία μόνο κυβέρνηση και ένα κοινοβούλιο με όλες τις εξουσίες. Αφαιρεί όλες τις αρμοδιοτητες για την Υγεία, την Παιδεία , τα δημόσια έργα από τις τοπικές κυβερνήσεις. Καταργεί το νόμο για τη σεξιστική βία, και καταργεί όλες τις φεμινιστικές οργανώσεις. Προτείνει νόμο για την προστασία των ταυρομαχιών και του κυνηγιού. Κλείνει όλα τα τζαμιά της Ισπανίας. Προτείνει τη συμμετοχή της Ισπανίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξαφάνιση του τζιχαδισμού.

Προτείνει όλα όσα άφησε πίσω του η «ενός ανδρός αρχή», που άκουγε στο όνομα Φρανθίσκο Φράνκο. Τα φαντάσματά του είναι εδώ. Έχουν φωνή και « ήρθαμε για να μείνουμε» φωνάζουν. Κρυμμένα τόσα χρόνια στην αγκαλιά του Λαϊκού Κόμματος τώρα, που αυτό κατακερματίζεται, βρήκαν πεδίο και φωνάζουν για τη μία και μοναδική Ισπανία. Του ενός ανδρός αρχή. Αυτή του φασίστα δικτάτορα.

*H Δώρα Μακρή είναι ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία 

πηγή: https://www.facebook.com/dora.makri