Της Νατάσας Παπανικολάου //

Η γνωστή σχεδιαστική πλατφόρμα “Its all, oh so souvenir to me!” παρουσιάζει την έκθεση “West of East”, μια έκθεση αντικειμένων, τύπου σουβενίρ, από έξι Έλληνες σχεδιαστές με θέμα την Λέσβο. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 7.00μ.μ. στον φιλόξενο χώρο του Book and Art (Κομνηνάκη 5, Μυτιλήνη), ενώ το soundtrack της εκδήλωσης έχει επιμεληθεί ο Mic Meimaroglou.  Η αφορμή για την έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις  09/12/2016, δόθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο των Αρχαιολογικών Διαλόγων.

Τότε με αφορμή την πρόσκληση συμμετοχής στο Συνέδριο που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η σχεδιαστική πλατφόρμα Its all, oh so souvenir to me, οργάνωσε ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από σχεδιαστές της πλατφόρμας, σχεδιαστές που ζουν και εργάζονται στη Μυτιλήνη, Αρχαιολόγους και Ακαδημαϊκούς. Έτσι, και με τη συμβολή και εμπλοκή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λέσβου, ξεναγήθηκαν σε σημεία ενδιαφέροντος του νησιού και ήρθαν σε επαφή με τοπικούς μύθους, ήθη και συνήθειες. Διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο με στόχο να τροφοδοτήσει την ομάδα με ερωτήματα, απορίες και εισηγήσεις και να την φέρει σε επαφή με πληροφορίες, ιδέες και απόψεις που δύσκολα συναντάει σε μια συνηθισμένη προεργασία δημιουργίας αντικειμένων.

lesvos-1Από τους συμμετέχοντες σχεδιαστές ζητήθηκε μάλιστα να προσέλθουν στο εργαστήριο κατά το δυνατό πιο ανοιχτοί σε αναπάντεχα ευρήματα από την επιτόπια εξερεύνηση. Ταυτόχρονα, τους παραδόθηκε κιτ που περιείχε σημειωματάριο, φωτογραφική μηχανή μιας χρήσης και υλικά για αρχειοθέτηση, με στόχο την αποτύπωση της εμπειρίας και των σκέψεων τους από το πενταήμερο εργαστήριο αλλά και την μετέπειτα εξέλιξη του προϊόντος τους.

Οι σκέψεις αλλά και το υλικό που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του εργαστηρίου και του σχεδιασμού του αντικειμένου, συλλέγεται, επιμελείται, οργανώνεται και υπό μορφή λευκώματος, αποδίδει οπτικά την εμπειρία των ξεναγήσεων σε έναν κατάλογο που κυκλοφορεί μαζί με την έκθεση.

lesvos-3

West of East!

Τα αντικείμενα που προέκυψαν με αφετηρία την Λέσβο, υλοποιούνται με ποικίλες μεθόδους, όπως την γραφιστική, την φωτογραφία, την μηχανουργική τεχνολογία και την υαλουργία, χρησιμοποιούν σημειολογικές, ιστορικές και εθνογραφικές αναφορές αλλά παραμένουν προσωπικές μεταφράσεις των ερεθισμάτων του κάθε σχεδιαστή σε ένα υλικό αναμνηστικό, σμιλεμένο από τεχνικούς και λειτουργικούς περιορισμούς.

Στην έκθεση συμμετέχουν με αντικείμενά τους οι σχεδιαστές:
Γιώργος Κατσαρός
– γλύπτης / Μιχάλης Μεϊμάρογλου – γραφίστας / Κώστας Μπίσας– βιομηχανικός σχεδιαστής / Όλγα Σαλιαμπούκου – φωτογράφος / Δημοσθένης Σερκετζής – βιομηχανικός σχεδιαστής / Μαρίνα Σταμάτη – κεραμίστρια

lesvos-4Στη διαμόρφωση των ξεναγήσεων, των συζητήσεων και των θεμάτων που παρουσιάζονται στον κατάλογο του making off των αντικειμένων της έκθεσης, συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι και ακαδημαϊκοί:

  • Δέσποινα ΚαταπότηΕπίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοικωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Μάκης ΑξιώτηςΔιδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Σωκράτης ΚουρσούμηςΕπιμελητής Αρχαίας Κορίνθου, Αρχαιολογική Εφορεία Κορινθίας
  • Κοκώνα ΡούγγουΠροϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Μουσείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας, Αρχαιολογική Υπηρεσία Λέσβου.

 

It’s all, oh so souvenir to me!-Ποιοι είναι και τι κάνουν

Η σχεδιαστική πλατφόρμα «Its all, oh so souvenir to me!”, έχοντας στο ενεργητικό της πέντε εκθέσεις – Αθήνα (Ιούλιος 2013 και Ιούνιος 2014), Νίσυρος (Σεπτέμβριος 2014), Μουσείο Μπενάκη (Μάρτιος 2015) και Θεσσαλονίκη (Ιούνιος 2016) – και ετήσιες συμμετοχές σε μεγάλες εμπορικές εκθέσεις, παρουσιάζει μια διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα ελληνικών σουβενίρ από 80 και πλέον, μέχρι σήμερα, Έλληνες δημιουργούς.

Tην έκθεση West of East θα πλαισιώσουν αντικείμενα – σουβενίρ από προηγούμενες εκθέσεις της πλατφόρμας

  • Ώρες Λειτουργίας: Δευ., Τετ., Σαβ.: 9.00 – 14.30 / Τρι., Πεμ., Παρ.: 9.00 – 14.30 & 17.30 – 21.00
  • Επιμέλεια και οργάνωση έκθεσης: Its all, oh so souvenir to mewww.ohsosouvenir.cominfo@ohsosouvenir.com 

 

 

Πηγή:  politikalesvos.gr