Κώστας Β. Ζήσης

Με μια στατιστική ανασκόπηση της περασμένης σεζόν ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου που παράθεσε το Θέατρο Πορεία και ο Δημήτρης Τάρλοου  για την ανακοίνωση του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγραμματισμού.  Με αναφορά στην πλούσια ιστορία του θεάτρου που μετρά 62 χρόνια, με το βλέμμα στο μέλλον, όπου επιθυμία και στόχος είναι να αναδείξει το θέατρο στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας ως τοπόσημο και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς και τη σχέση του με την τοπική κοινωνία. Με όλες τις  παραστάσεις του Θεάτρου Πορεία να προβάλλονται και σε live streaming  πριν τελειώσουν, με τη μετάκληση του επιτυχημένου «Αρίστου» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου στις Βρυξέλλες , με την παρουσίαση της σημαντικής δουλειάς που γίνεται στο θέατρο στην ελληνική περιφέρεια και με την κοινωνική παρέμβαση του θεάτρου με παραστάσεις σε σωφρονιστικά καταστήματα, ο Δημήτρης Τάρλοου έδωσε το στίγμα της φετινής σεζόν.

Το πρόγραμμα του Θεάτρου Πορεία που ανακοινώθηκε είναι σφιχτό, είναι δημιουργικό, είναι παρεμβατικό.  Δε στηρίζεται σε καμία περίπτωση στην ποσότητα (το αντίθετo μάλιστα) αλλά επενδύει σημαντικά στην ποιότητα, στους  συνεργάτες του και στη δυναμική τους (τεχνικούς, ερμηνευτές, βοηθητικό προσωπικό). Δε θα ήταν υπερβολή, και βεβαίως ούτε επιτηδευμένη κολακεία, να πούμε πως ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα αντάξιο Εθνικού θεάτρου  μιας χώρας. Λίγες παραστάσεις, με σημαντικές διανομές, στοχευμένες σε ένα ρεπερτόριο με κλασικές αναφορές και σύγχρονα ανοίγματα. Το Θέατρο Πορεία, συνεχίζει με προσήλωση να αναδεικνύεται σε σημαντικό φορέα πολιτιστικής παρέμβασης, βάζοντας μπροστά τη θεατρική παιδεία και πολιτισμό, έχοντας ήδη κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη  τόσο της θεατρικής κοινωνίας όσο και του κοινού, Και αυτά τα δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά, αναμφισβήτητα αποτελούν τη συνταγή της καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας του.

Η σεζόν θα ξεκινήσει με την επανάληψη του «Νυχιάνγκ» της Ευαγγελίας Γατσωτή, του έργου που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία, σκηνοθετήθηκε από τον Δημήτρη Τάρλοου και  η ερμηνεία του των  Αλεξίας Καλτσίκη και Θάλειας Σταματέλου, ανέδειξαν σε   μια από τις επιτυχημένες παραστάσεις της περασμένης σεζόν. Στο τέλος της περιόδου, τον Απρίλιο, θα παρουσιαστεί το νέο βραβευμένο έργο «Garamond 12» που έγραψε η εντατικολόγος Μαρία Δριμή και θα σκηνοθετήσει ο άρτι αφιχθείς από την Ολλανδία Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, μαθητής του Ivo van Hove και απόφοιτος της  Ακαδημίας Θεάτρου και Χορού του Άμστερνταμ.  Έλληνες και ξένοι συντελεστές θα συνεργαστούν με μια πραγματικά  εξαιρετική διανομή ηθοποιών που αποτελείται από τους Μαρία Ζορμπά, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, Χάρη Τζωρτζάκη, Σίλια Μπισιώτη.

Η «Δόξα Κοινή», η παράσταση του έρωτα και της ποίησης σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου  και συλλογή, ανθολόγηση και επιμέλεια κειμένων Στρατή Πασχάλη, η οποία πρόλαβε και έκανε κάποιες λίγες παραστάσεις πριν την καραντίνα αλλά δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο της επανέρχεται με τη νέα χρονιά, με κάποιες αλλαγές στη διανομή: Θανάσης Δόβρης, Βίκυ Κατσίκα, Σίσυ Τουμάση, Αυγουστινος Κούμουλος, Ορέστης Χαλκιάς, Διονύσης Πιφέας, Αρετή Τίλη, Μάριος Παπούλιας και Μάιρα Γραβάνη, θα μυήσουν στα άδυτα της ερωτικής  ελληνικής ποίησης με έμπνευση το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου «Εις την Οδό των Φιλελλήνων».

Η Κρήτη θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Πορεία, μιας και από 19 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστεί η παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή «Το όνειρο ενός γελοίου» του Φιόντορ Ντοτογιέφσκι. Ο εμβληματικός μονόλογος του ρώσου διανοούμενου θα ερμηνευτεί από τον Νικόλα Χανάκουλα.

Δύο είναι οι κεντρικές παραγωγές του Θεάτρου Πορεία. «Το κουκλοσπιτο» του Χένρικ Ίψεν, έργο εμβληματικό για τις σχέσεις των δύο φύλων, τη φθορά στο γάμο, την επικοινωνία των ανθρώπων, έργο επαναστατικό στην εποχή του που παραμένει εξίσου ανατρεπτικό και σήμερα, θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Τάρλοου  σε μια εφιαλτική (όπως ο ίδιος ανέφερε) οπτική σε νέα μετάφραση δική του και της Έρις Κύργια. Τη μουσική (ένα μικρό θαυμάσιο δείγμα της ακούσαμε) υπογράφει η Κρυσταλία Θεοδώρου (KORNIZA). Η Λένα Παπαληγούρα ως Νόρα θα εγκαταλείψει τον σύζυγό της Τόρβαλντ-Γιώργο Χριστοδούλου, ενώ δίπλα τους θα σταθούν οι  Θανάσης  Δόβρης, Κώστας Βασαρδάνης, Βίκυ Κατσίκα και η κωφή ηθοποιός Όλγα Δαλέκου.

Η δεύτερη μεγάλη παραγωγή του θεάτρου θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δούμε στη σκηνή τη θεατρική εκδοχή της νουβέλας του Τόμας Μαν «Θάνατος στη Βενετία» σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου. Ο Στρατής Πασχάλης σημείωσε πως η θεατρική μεταφορά του παραμένει πιστή στο πρωτότυπο κείμενο χωρίς τις «παρεκτροπές» της περίφημης ταινίας του Βισκόντι, ενώ ο σκηνοθέτης υπογράμμισε «το χειροποίητο» της παράστασης και τη σημαντική συμβολή σε αυτήν της μουσικής του Άγγελου Τριανταφύλλου. Στη σκηνή θα δούμε τους Δημήτρη Χατζόπουλο, Γιάννη Λεάκο, Ορέστη Χαλκιά και Γρηγορία Μεθενίτη.