επιμέλεια κειμένου – Ελένη Σωτάκη
Body Shaming – Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο συχνά δεχόμαστε σχόλια για την εμφάνισή μας;
Τα περιοδικά γράφουν άρθρα με συμβουλές για το πώς να χάσει κανείς βάρος “σε μέρες”, να δείξει άμεσα πιο αδύνατος και να κρύψει τις “ατέλειές” του. Άραγε οι “νέοι” μας εαυτοί πρέπει να έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις (και μόνο);
Οι κωμικές σειρές χρησιμοποιούν τόσο συχνά τα σώματα των χαρακτήρων ως βάση πολλών από τα αστεία τους. Έχει γίνει ο κανόνας να επικρίνουμε τα σώματά μας σαν με αυτόν τον τρόπο να μας συνδέει κάτι. Αν όλοι μισούμε το σώμα μας, με κάποιον τρόπο αυτό μας ενώνει.
Η επίκριση του σώματος μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο κρίσης και κριτικής.
Τα μηνύματα που δεχόμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και ανταλλάσσουμε μεταξύ μας, συχνά υπονοούν ότι πρέπει να αλλάξουμε, ότι πρέπει να νοιαζόμαστε για να φαινόμαστε πιο λεπτοί, πιο νέοι, πιο όμορφοι. Και αν δεν το κάνουμε, ανησυχούμε ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε ο στόχος των σχολίων κάποιου άλλου.
Το body shaming εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους:
1) Κριτική της εμφάνισης, μέσω κρίσης ή σύγκρισης με άλλο άτομο.
2) Κρίνοντας την εμφάνιση κάποιου άλλου μπροστά του.
3) Κρίνοντας την εμφάνιση ενός άλλου χωρίς να το γνωρίζει.
Ανεξάρτητα όμως από το πώς εκδηλώνεται, το body-shaming οδηγεί συχνά σε σύγκριση και ντροπή και διαιωνίζει την ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να κριθούν κυρίως για τα φυσικά τους χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό προκύπτουν τα ερωτήματα: Γιατί είναι τόσο συνηθισμένο το φαινόμενο του body-shaming από τη στιγμή που οι συνέπειές του είναι τόσο άσχημες; Γιατί, όταν νιώθουμε αναστατωμένοι ή ενοχλημένοι από κάποιον, θεωρούμε δικαίωμά μας να επικρίνουμε την εμφάνισή του;
Ο χαρακτηρισμός «Είναι άσχημος/η», μπορεί να είναι μια άμυνα σε καταστάσεις που νιώθουμε οι ίδιοι ανήσυχοι, θλιμμένοι, προσβεβλημένοι ή μειονεκτικά.
Κατά κάποιον τρόπο είναι ευκολότερη η στόχευση της εξωτερικής εμφάνισης, όταν θέλει κανείς να πληγώσει κάποιον, αντί να επιλέξει να εκφράσει τι πραγματικά του συμβαίνει συναισθηματικά. Η έκφραση των αληθινών συναισθημάτων παρά η επίθεση και κριτική στα σώματα και την εμφάνιση των άλλων μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα.
Εντοπισμός και αντιμετώπιση του Body Shaming στην καθημερινή ζωή.
• Εξασκηθείτε στο να εντοπίσετε γιατί είστε αναστατωμένοι από μια κατάσταση. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να θυμώνετε με έναν φίλο ή να έχετε ένα αίσθημα απόρριψης. Εξασκηθείτε στο να το αναγνωρίσετε και, τελικά, να το εκφράσετε προφορικά.
• Προσδιορίστε ποιοι άνθρωποι στη ζωή σας έχουν θετική ή ακόμα και ουδέτερη εικόνα σώματος. Αναλογιστείτε τους ανθρώπους που γιορτάζουν το σώμα τους για αυτό που μπορεί να κάνει, καθώς και άτομα που αρνούνται να σχολιάσουν τη φυσική εμφάνιση των άλλων. Το να περνά κανείς χρόνο με αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, ενώ συγχρόνως ο ίδιος παλεύει με τη δική του εσωτερικευμένη κακή εικόνα σώματος και μπορεί να τον βοηθήσει να δει τον εαυτό του – και τους άλλους – πιο θετικά.
• Αντιμετωπίστε όσους διαιωνίζουν το body shaming. Μιλήστε τους. Συζητήστε γιατί σας ενοχλεί και βοηθήστε τους να δουν πώς μπορεί επίσης να βλάψει και τους ίδιους μια τέτοια συμπεριφορά.
• Βρείτε αυτά που σας αρέσουν στο σώμα σας. Αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο παρακολουθώντας διαφημίσεις σχετικά με το πώς να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας. Θα ήταν εξίσου ωραίο αντιστάθμισμα να αναγνωρίσουμε αυτά που ήδη έχουμε. Να μπορούμε να βρούμε κάτι στον εαυτό μας, για το οποίο να αισθανόμαστε κάθε μέρα περήφανοι.