Με κλειστά τα νυχτερινά κέντρα, οι DJs έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Για να αντισταθμίσουν την ακύρωση εμφανίσεών τους, πολλοί μετέφεραν τον ήχο τους σε πλατφόρμες όπως το Twitch, το Mixlr και το Mixcloud Live. Παρόλο που η ιδέα δεν είναι καινούργια, η COVID και το λοκντάουν έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των ζωντανών μεταδόσεων.

Το θέαμα ενός ατόμου που χορεύει πίσω από τα ντεκς, ενώ εικονικές καρδιές και σχόλια περνούν μπροστά από την οθόνη, είναι πια πολύ γνωστό. Η συντριπτική πλειοψηφία των DJs θέλησε να παραμείνει δημιουργική. Η ζωντανή σύνδεση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπήρξε η ιδανική λύση.  Αυτή η μαζική κίνηση οδήγησε σε μια σειρά από ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον χώρο της χορευτικής μουσικής σκηνής και της νυχτερινής ζωής που είναι πιθανό να έχουν επίδραση και στην μετά COVID εποχή.

Σε ένα τυπικό κλαμπ υπάρχει συνήθως ένας ειδικός χώρος για τον DJ, καθώς και χώρος για το μπαρ και για χορό. Η ψηφιακή μετάδοση αλλάζει αυτήν την ιδέα του χώρου. Οι DJs διακοσμούν μόνοι το στούντιό τους και χρησιμοποιούν πλέον χώρους – που βρίσκονται συχνά μέσα στα σπίτια τους – με τρόπο που να τους αντιπροσωπεύουν και να αναδεικνύουν τη μουσική τους. Ο φωτισμός, η διακόσμηση και η ατμόσφαιρα του ιδιωτικού χώρου τους είναι πια προσβάσιμα σε όλους. Είναι ένα άνοιγμα και ένα μοίρασμα του κόσμου των DJs με το ευρύ κοινό τους.

Σε αυτές τις ζωντανές μεταδόσεις το κοινό μπορεί να συμμετέχει με συνομιλίες κειμένου και ο DJ μπορεί να αλληλεπιδρά από το μικρόφωνό του. Είναι μια εμπειρία ταυτόχρονα ατομική και συλλογική. Σε αυτό το νέο διαδικτυακό «κλαμπ», οι playlists συχνά εγκαταλείπονται, καθώς οι αλληλεπιδράσεις των συμμετεχόντων μπορούν να διαμορφώσουν τον ήχο που ακούγεται και να ωθήσουν τον DJ να βγει εκτός λίστας και να παίξει ένα κομμάτι που ζητείται ή συζητιέται έντονα. Αυτή η ανταλλαγή είναι κάτι παραπάνω από ένα αίτημα – είναι μια δημιουργική πράξη. Ο DJ και το κοινό συνεργάζονται για να συνδιαμορφώσουν την εμπειρία.  Το κοινό είναι επίσης διευρυμένο και διαφορετικό. Σε ένα κλαμπ υπάρχει ο περιορισμός του χώρου, αλλά στο διαδίκτυο το κοινό μπορεί να είναι απεριόριστο.

Ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων

Αφού έλαβε χιλιάδες ειδοποιήσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων το Twitch ανακοίνωσε: «εάν παίζετε ηχογραφημένη μουσική στο live streaming σας, πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε». Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις για τους DJs, καθώς οι ζωντανές μεταδόσεις είναι μία από τις λίγες επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους για βιοπορισμό, όσο οι χώροι παραμένουν κλειστοί.

Ορισμένοι χώροι, ωστόσο, φιλοξενούν online DJ sets και εικονικές βραδιές κλαμπ σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους. Το Mixcloud και το Mixlr προσφέρουν την επιλογή streaming ηχογραφημένης μουσικής με μηνιαία συνδρομή. Για τον μέσο DJ του club, αυτό δεν του εξασφαλίζει την επιβίωση, επειδή δεν έχει άμεση πρόσβαση στα κέρδη του live streaming.

Το κλάμπινγκ στην εποχή της πανδημίας είναι μια μακρινή ακόμα πραγματικότητα. Έτσι, ο νέος διαδικτυακός κόσμος προσφέρει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να φανταστεί κανείς πώς θα μοιάζει η διασκέδαση στη μετά Covid εποχή.  Μια πτυχή του κλάμπινγκ ειδικότερα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αυτή της πρόσβασης. Πώς μπορούν οι μελλοντικές εκδηλώσεις να γίνουν προσβάσιμες στα άτομα που προσεγγίζουν τώρα μέσω του διαδικτύου. Ίσως τα κλαμπ, οι διαχειριστές των χώρων και οι DJs με πιο στενή συνεργασία μεταφέρουν τις δυνατότητες, που αναδύθηκαν στην εποχή του live streaming, στην πραγματικότητα της φυσικής συνάντησης, όταν αυτή είναι ξανά εφικτή.

Οι εκδηλώσεις μπορούν να διαφοροποιήσουν τις χωρικές και ηχητικές εμπειρίες συνδυάζοντας πραγματικούς και ψηφιακούς χώρους, καλλιτέχνες και κοινό. Θα μπορούσε ακόμη να υπάρχει η επιλογή για κάποιον που διασκέδασε σε ένα κλαμπ να επανέλθει στην εμπειρία του αργότερα και να την αναβιώσει ψηφιακά αυτή τη φορά. Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας θα παίξει αναπόφευκτα έναν κεντρικό ρόλο στους μελλοντικούς χώρους του κλάμπινγκ διαμορφώνοντας εκ νέου την εμπειρία του.