Μάρκος Ψυχάρης //
Η τηλεόραση σού επιτίθεται πάντα εκεί που το περιμένεις με όρους που δεν περιμένεις. Αυτό είναι το κόλπο. Πολύ ύπουλο το λες, πολύ ύπουλο είναι. Είναι σαν να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης που τα κανάλια, σύσσωμα, αποφασίζουν τι θα δεις. Η, έστω και ψευδαίσθηση, πως είχες επιλογή να δεις αυτό που θες ή κάτι κοντά σε αυτό που θες, μας τελείωσε. Θα δεις ριάλιτι και διαφημίσεις. Δεν θα προβληθεί κάτι άλλο.
Στο ένα κανάλι είναι οι κυρίες που για μια εβδομάδα ψωνίζουν ρούχα και κάθε Παρασκευή μια από αυτές θα είναι η Shopping Star της εβδομάδας. Στο άλλο κανάλι, άλλες γυναίκες, My Style Rocks, που και αυτές επιμελούνται το δικό τους στάιλινγκ και όταν μας το επιδεικνύουν ακούν κυρίως μειωτικά σχόλια για το γούστο τους, αυτές στη στάνη της ανδρικής επιθυμίας είναι πιο επιθυμητές, πιο ψηλές από τις άλλες της άλλης στάνης της προηγούμενης, που απλά τις τρέχουν σε γειτονιές της Αθήνας για να ψωνίσουν ρούχα και στο φινάλε της εκπομπής περνούν από την πασαρέλα περιμένοντας να κριθούν για το στυλ τους. Σε άλλο, ιδιωτικό πάντα, κανάλι υπάρχει και εκείνη η εκπομπή “The Bachelor” που ένας ατσαλάκωτος φλώρος μοιράζει κόκκινα τριαντάφυλλα σε, αρχικά, είκοσι κοπέλες που συμφώνησαν να μπουν στο τηλεπαιχνίδι με τον όρο να του την πέσουν.
Στο “The Batchelor” ο ήρωας άνδρας έχει ουσιαστικά αποδεχτεί πως στην πραγματική ζωή δεν βρήκε αυτό που βρίσκουν όλοι αργά ή γρήγορα, μια “σύντροφο” δηλαδή και κατέφυγε στη δημοσιά της τηλεόρασης μπας και τη βρει εκεί. Ένας λούζερ της ζωής, τηλεοπτικός ήρωας. Η πλάκα είναι πως ο ίδιος άνθρωπος, ο ατσαλάκωτος μπάκουρας του The Batchelor, κάποτε είχε αναζητήσει την τύχη του σε άλλο ριάλιτι, Nomads.
Για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχει και το Βig Brother με τους δίδυμους, τον κύριο Χρήστο τον αντιδήμαρχο, που μιλά για καθαρή Ελλάδα χωρίς ξένους που αλλοιώνουν τη φυλή και τα βράδια προσεύχεται σε εικονίσματα. Υπάρχει και η αγρότισσα που σταυροκοπιέται ακατάπαυστα, υπάρχει και το ζόμπι της τηλεόρασης Ανδρέας Μκρούτσικος που βλέπει τους παίκτες της εκπομπής σαν σουβλάκια που ψήνονται αλλά, με ύφος Χάμπερμας του τηλεοπτικού πλανήτη, ορίζει το πλαίσιο της ηθικής και της ανθρώπινης, τηλεοπτικής, οντότητάς τους. Α, έχουμε και το GNTM. Όπου οι παρουσιαστές της, σαν άλλοι Πουαρό, αναζητούν την τέλεια ομορφιά μέσα από κανόνες, μέσα από νόρμες αναίσθητης αισθητικής. Σε λίγο θα ξεκινήσει και τo τάλεντ σόου Τhe Voice of Greece όπου υποψήφιοι τραγουδιστές προσπαθούν να γίνουν τραγουδιστές και να πάνε για καριέρα στο τραγούδι.
•Η τηλεοπτική Ελλάδα δεν μασάει. Βόσκει ακούγοντας τον σκοπό της ολοκληρωτικής απονεύρωσης. Οτιδήποτε μπορεί να παράξει άποψη είναι ξεχασμένο. Ο πιο όμορφος θα επιβιώσει. Ο λιγότερο όμορφος, μέχρι ν’ ανοίξει η επόμενη τηλεοπτική σεζόν, έχει τον χρόνο να αλλάξει τον εαυτό του, να τρέξει σε γυμναστήρια, σε πλαστικούς χειρούργους για να γίνει αυτό που αναζητούν δεκάδες επιτροπές αξιολόγησης, τηλεοπτικών, ταλέντων. Πόσο νορμάλ το κόβεις αυτό;