Δεν είναι  το φως στο τέλος του τούνελ. Δεν είναι ούτε καν η διαδρομή προς αυτό. Με φόντο το έγκλημα στα Τέμπη παρακολουθούμε ένα επικοινωνιακό ξεκατίνιασμα. Η ΕΣΗΕΑ, ο Κανάκης, ο Άδωνις, ο Πορτοσάλτε. Τελικά σε αυτή την επικοινωνιακή πλειοδοσία, υποτιθέμενης, ανθρωπιάς γιατί πρέπει να γίνουμε θεατές; 

Δεν μιλάμε για το προχτεσινό ξέσπασμα του παρουσιαστή της σατιρικής εκπομπής. Για εκείνο έχουμε άποψη. Μιλάμε για τη συνέχεια του. Το γεγονός στα Τέμπη πυροδότησε ένα νοσηρό διάλογο που δείχνει την συναισθηματική μας καθίζηση. Ποιος ο λόγος να παρακολουθούμε μια επικοινωνιακή σαπουνόπερα; Γιατί, πια, περί αυτού πρόκειται.

Και η ΕΣΗΕΑ έχει άποψη. «Από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μεταδίδουν νυχθημερόν τις εξελίξεις. Η δημοσιογραφική έρευνα είχε αναδείξει εδώ και καιρό τις ελλείψεις στις υποδομές και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών γραμμών. Τα ρεπορτάζ αυτά δεν αναπαρήχθησαν όσο θα απαιτούσε η σοβαρότητα του ζητήματος με ευθύνη των επιχειρήσεων Τύπου και των ιδιοκτητών τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τοποθετήθηκε (7 Μαρτίου) δημόσια και ξεκάθαρα για τα δομικά προβλήματα των Μέσων Ενημέρωσης. Το εύκολο “τσουβάλιασμα” που καταλήγει στην ουσιαστική στοχοποίηση των δημοσιογράφων από “χιουμοριστικές” εκπομπές, αποτελεί φτηνή εργαλειοποίηση της δικαιολογημένης οργής της κοινωνίας και ξεκάθαρα επιχειρεί να μετατοπίσει το βάρος των πραγματικών ευθυνών.

Καλό θα ήταν οι “χιουμορίστες” παρουσιαστές να μην συμβάλλουν στη συγκάλυψη και τον συμψηφισμό των ευθυνών, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, και να σεβαστούν τον κόπο χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν ακούραστα με απολαβές που απέχουν μακράν από αυτές των τηλεπερσόνων-τιμητών»

Και ο Άρης Πορτοσάλτε έχει άποψη (7 Μαρτίου): «Δεν χρειάζεται οι σατιρικές εκπομπές να γίνονται προπαγανδιστές μίσους και στοχοποίησης. Οι δημοσιογράφοι κάνουμε μια δουλειά. Κάποιοι κάνουν τη δουλειά του ρεπόρτερ και κάποιοι από εμάς τολμούμε να πούμε τη γνώμη μας. Αυτή τη γνώμη δεν χρειάζεται να την αγοράσει κάποιος. Αλλά λέμε γνώμη δεν διαμορφώνουμε γεγονότα. Δεν μπορεί να ποινικοποιείται η γνώμη και να στοχοποιείται. Όλο αυτό που βλέπω είναι σαν τον λογοκριτή της χούντας. Δηλαδή θα πρέπει εγώ να υποβάλω κάθε πρωί σε κάποιον από αυτούς τους παρουσιαστές το τι θα πω για να πάρω την έγκρισή του. Είναι κήρυγμα μίσους αυτό. Αυτό θα πρέπει να το κόψουμε γιατί αυτή η στοχοποίηση δεν θα μας βγάλει σε καλό».

Και ο Κανάκης, ο παρουσιαστής έχει άποψη είπε (8 Μαρτίου).  «Και όχι, δεν έβγαλε ανακοίνωση  (σ. σ. η ΕΣΗΕΑ) για όλα αυτά που ζούμε πολλά χρόνια τώρα από πάρα πολλά αίσχη που έχουν γίνει από τον δημοσιογραφικό κόσμο. Δεν έβγαλε ανακοίνωση για το ότι ζούμε στην εποχή με τα νέα ήθη και έθιμα της δημοσιογραφίας όπου κατασκευάζονται συνειδητά ψέματα και το fake news είναι πλέον το είθισται. Δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση για την εθνική τραγωδία και για τις ευθύνες που μπορεί να έχουν οι πολιτικές εξουσίες. Δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση για την προσβολή που έχουν δεχθεί τα θύματα από συγκεκριμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι αντί να ερευνούν τις ευθύνες της πολιτείας για αυτό που έγινε, προσπαθούν να καλύψουν την εξουσία. Δεν έβγαλε ανακοίνωση για προτροπές που ακούστηκαν από δημοσιογράφους προς την κυβέρνηση, ότι πρέπει να συμψηφίσουν τα θύματα από το Μάτι με τα θύματα από τα Τέμπη για να βγει κερδισμένη η κυβέρνηση. Προτροπές από δημοσιογράφους στον αέρα και δεν έβγαλαν για αυτό ανακοίνωση. Δεν έβγαλε ανακοίνωση για δημοσιογράφους οι οποίοι είπαν ότι τα “θύματα είναι θυσίες για να γίνουν καλύτεροι δρόμοι και καλύτερα τρένα”. Δεν έβγαλαν ανακοίνωση για τίποτα από όλα αυτά. Η πρώτη ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΣΗΕΑ, μετά από την απίστευτη αυτή τραγωδία, αναφέρεται -υποτιμητικά με το μυαλό τους- στις χιουμοριστικές εκπομπές».

Δηλώσεις Άδωνι δεν βάζουμε. Ίσως τώρα που γράφονται αυτές η γραμμές να έγιναν καινούργιες.