Ο Γούντι Άλεν μπορεί να κάνει τα πάντα – Στο έργο Νευρικός Εραστής (1977) το ταλέντο του βρίσκεται σε άνθιση. Είναι ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής μιας μοναδικής κωμωδίας. Η ταινία βγαίνει την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά -σε αποκατεστημένη έκδοση – στην ιστορική αίθουσα STUDIO new star art cinema.
Νευρικός Εραστής – Η ταινία ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ και απέσπασε τέσσερα: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ηθοποιού (Νταϊάν Κίτον), Καλύτερης Σκηνοθεσίας (‘Αλεν) και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (γραμμένο από τον ‘Αλεν μαζί με τον Μάρσαλ Μπρίκμαν). Ο Γούντι Άλεν παρότι ήταν υποψήφιος για Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού κονταροχτυπήθηκε με τον Ρίτσαρντ Ντρέιφους ο οποίος απέσπασε το ‘Οσκαρ ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία του Χέρμπερτ Ρος “The Goodbye Girl” («Το Κορίτσι του Αποχαιρετισμού»).
Σύνοψη
Ένας νευρωτικός κωμικός που έχει εμμονή με τον θάνατο, ο Άλβι Σίνγκερ -Γούντι Άλεν-, ερωτεύεται την Άνι Χολ κι αρχίζει μαζί της μια επταετή σχέση, η οποία μας παρουσιάζεται μέσα από προβολές στο παρελθόν (flashback), που τόσο αριστοτεχνικά χειρίζεται ο σκηνοθέτης.
Οι εντάσεις κι οι τσακωμοί που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη φύση των χαρακτήρων τους, οδηγούν στο χωρισμό του ζευγαριού, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Άλβι να κρατήσει την Άνι.
Η Άνι φεύγει από τη Νέα Υόρκη και συζεί με ένα στέλεχος δισκογραφικής εταιρίας.
Ο Άλβι συνειδητοποιώντας ότι αγαπά ακόμα την Άνι προσπαθεί απεγνωσμένα να την πείσει να γυρίσει πίσω. Μέσα από τους χαρακτήρες και τις νευρώσεις τους, παρουσιάζεται χιουμοριστικά η καθημερινότητα των κατοίκων της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια.
Νευρικός Εραστής και Γούντι Άλεν trivia
– Η ταινία βγήκε στις αίθουσες στις 20 Απριλίου 1977. Ήταν η ταινία που κατάφερε να «χτυπήσει» το «Ρόκι» του Σταλόνε σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του box office των ΗΠΑ.
– Η φράση με τη οποία προωθήθηκε στις διαφημιστικές αφίσες ήταν: «Ένα νευρικό ειδύλλιο, μία νευρική ιστορία αγάπης». Προφανώς από τη φράση αυτή βγήκε και ο ελληνικός της τίτλος.
– Η Νταϊάν Κίτον ερμήνευσε τον ρόλο της Αννυ Χολ. Μεγάλο μέρος του χαρακτήρα βασίσθηκε στην προσωπικότητα της Κίτον.
– Ο τίτλος της ταινίας άλλωστε αναφέρεται σαφώς στην ηθοποιό: Νταϊάν Χολ είναι το πραγματικό όνομα της Κίτον.
– Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Ανηδονία», αρχαία ελληνική λέξη που εκφράζει την ανικανότητα του ατόμου να βιώσει την ευχαρίστηση. Οι διανομείς ωστόσο έπεισαν τον Γούντι ‘Αλεν τρεις εβδομάδες πριν από την προβολή της ταινίας, να αλλάξει τον τίτλο.
– Όλα τα ρούχα που φορούσε η ‘Αννυ στην ταινία ήταν της Νταϊάν Κίτον τα οποία σφράγισαν όχι μόνο την ταινία, αλλά και την τότε μόδα.
Ο Νευρικός Εραστής που χαρακτηρίζεται απ’ τον ίδιο τον Άλεν ως ρομαντική κομεντί για έναν σύγχρονο νευρωτικό, θεωρείται ως η πρώτη μεγάλη επιτυχία του… Κέρδισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ.
Αυτή η ταινία μας κάνει να γελάμε και ταυτόχρονα μας βάζει σε σκέψεις. «Πραγματικά πιστεύω ότι ήταν μεγάλη στροφή για μένα, είχα το κουράγιο να εγκαταλείψω την ασφάλεια της γνήσιας κωμωδίας.
Είπα στον εαυτό μου: Νομίζω πως θα δοκιμάσω να γυρίσω μια πιο ουσιαστική ταινία κι ας μην είμαι τόσο αστείος με τον ίδιο τρόπο. Κι ίσως αναδυθούν άλλες αξίες, που θα είναι ενδιαφέρουσες και για το κοινό κι αυτό λειτούργησε πολύ καλά», λέει.
Μια σε βάθος μελέτη σοβαρών θεμάτων που είχε ήδη σκεφτεί στις προηγούμενες ταινίες του, «Ο Νευρικός Εραστής» είναι η πρώτη ταινία στην οποία ο Άλεν πειραματίζεται εκτενώς με τις παραλλαγές του διαλόγου.
«Πάντα ήθελα ο χαρακτήρας μου να εκφράζεται με αστεία», λέει ο Άλεν, «όπως ο Γκράουτσο Μαρξ ή ο Μπομπ Χόουπ… πάντοτε να συνδιαλέγεται πουλώντας πνεύμα και ποτέ έχοντας ως βάση κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά».
Στον «Νευρικό Εραστή», όμως, ο Άλεν χρησιμοποιεί τον διάλογο για να σφυρηλατήσει τους χαρακτήρες εις βάθος, μια εξαιρετική απεικόνιση του άγχους στην πόλη και των ασφυκτικών σχέσεων.
Οι διάλογοί του εκτός του ότι αντανακλούν μιαν ολόκληρη γενιά, δημιούργησαν επίσης μια αίσθηση ρεαλισμού που θέτει το πρότυπο για τη μοντέρνα ρομαντική κωμωδία στις γενιές που ακολουθούν.