Πώς ένας ή μια stalker τρέφει την εμμονή του/της

Η χειραγώγηση είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία του διαταραγμένου ανθρώπου που ζει, αναπνέει, ορίζει την ύπαρξή του παρακολουθώντας, κακοποιώντας το στοχευμένο θύμα του.

Ακολουθούν οι συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους ένας stalker θα προσπαθήσει να επηρεάσει τους ανθρώπους που έχει “κλειδώσει” στην προσοχή του.

1. Θα ενοχλήσει ή θα επινοήσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για να προκαλέσει συμπάθεια στο θύμα του. Παράδειγμα: “Είμαι άρρωστος, χρειάζομαι τη βοήθειά σου.”

2. Κάνει κενές υποσχέσεις για παράταση της επαφής με το θύμα του. Παράδειγμα: “Είναι η τελευταία φορά, σου το ορκίζομαι. Χρειάζομαι απλώς ένα κλείσιμο, ένα αντίο από σένα.”

3. Θα καταφύγει σε εκβιασμούς μέχρις εσχάτων. Παράδειγμα: “Θα ενημερώσω το αφεντικό σου ότι προσποιήθηκες τον άρρωστο και δεν πήγες στη δουλειά.”

4. Παίζει με τις ανασφάλειες του θύματος με αβάσιμες κατηγορίες. Παράδειγμα: “Δεν ενδιαφέρεσαι για κανέναν εκτός από τον εαυτό σου.”

5. Θα αλλάξει τα λόγια του θύματός του για να ταιριάζουν με την ατζέντα του. Παράδειγμα: «Ξέρω ότι πραγματικά με αγαπάς και ότι οι φίλοι σου απλώς προσπαθούν να σε στρέψουν εναντίον μου».

6. Θα κάνει ακριβά ή περίτεχνα δώρα στο θύμα με απώτερο σκοπό. Παράδειγμα: “Μετά από όλα έχω κάνει για σένα, τις ευεργεσίες μου σε σένα αχάριστε …”

Τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά του stalker

Οι ειδικοί λένε ότι πολλοί stalkers είναι γοητευτικοί και φαινομενικά «συνηθισμένοι» άνθρωποι που δεν θα μαντέψετε ποτέ πως έχουν μια ανθυγιεινή εμμονή με τον πρώην τους, τον γείτονά τους ή έναν παντελώς σε αυτούς άγνωστο. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μοιράζονται πολλοί stalkers και είναι σημαντικό να γνωρίζετε.

Ζήλια

Ναρκισσισμός

Εμμονικότητα και καταναγκασμός

Παρορμητικότητα με τα ερωτικά συναισθήματα

Χειριστικότητα

Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα δικά του συναισθήματα ή πράξεις

Πρέπει να έχει τον έλεγχο των άλλων

Θεωρεί τον εαυτό του ως θύμα της κοινωνίας, της οικογένειας και άλλων

Δε δέχεται ποτέ το «όχι» ως απάντηση

Παραπλανητικός, λειτουργεί με δόλο

Συχνές εναλλαγές μεταξύ οργής και «αγάπης»

Δυσκολία διάκρισης ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα

Αίσθηση απεριόριστου δικαιώματος (“Μου χρωστάς …”)

Αδυναμία αντιμετώπισης της απόρριψης

Εξαρτητικός

Θεωρεί τα προβλήματά του ως λάθος κάποιου άλλου

Εκδικητικότητα

Ερωτομανία

Παρακολούθηση, δια ζώσης, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και με ψεύτικα προφίλ
Δυνατότητα εκδήλωσης βίας σε διάφορες μορφές, λεκτική, σωματική, εξύβριση, παρενόχληση, απειλές, δυσφήμιση

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα και το θύμα του ως κακοποιητή για πράξεις που ο ίδιος κάνει

Λάβε υπόψη πως τα παραπάνω δεν είναι μια πλήρης λίστα των χαρακτηριστικών ενός stalker. Εάν κάποιος που γνωρίζεις σε κάνει να νιώθεις άβολα, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι καλύτερο να είσαι ασφαλής παρά να φοβάσαι. Εάν υποψιάζεσαι ότι είσαι θύμα stalker μίλα με κάποιον που εμπιστεύεσαι και επικοινώνησε με δικηγόρο και την αστυνομία για να καθορίσεις τα επόμενα βήματά σου.