Παρίσι – Ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος Sanofi υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι θα διαθέσει το εμβόλιο COVID-19, όταν είναι έτοιμο, σε όλες τις χώρες, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ότι το εμβόλιο θα διατεθεί πρώτα στις ΗΠΑ. Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της, Πωλ Χάντσον, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης.

“Η ίση πρόσβαση στο εμβόλιο για όλους δεν είναι διαπραγματεύσιμη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρντ Φιλίπ σε ένα tweet. Το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι τα σχόλια του Χάντσον αναστάτωσαν τον πρόεδρο. Ο Μακρόν πιέζει τα εμβόλια να θεωρηθούν “κοινό αγαθό” για την ανθρωπότητα που δεν πρέπει να υπόκειται στις πιέσεις της αγοράς.

Ο Φιλίπ είπε ότι μίλησε στον Σερζ Βάινμπεργκ, πρόεδρο του συμβουλίου της Sanofi, σχετικά με το εμβόλιο και έλαβε “όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις” ότι θα διανεμηθεί στη Γαλλία. Θα υπάρξει και νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με υπεύθυνους της Sanofi στο γραφείο του Μακρόν.

•Ο Χάντσον είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δικαίωμα στη μεγαλύτερη προπαραγγελία ενός ενδεχόμενου εμβολίου COVID-19 “γιατί επενδύει στην ανάληψη του κινδύνου.”

Στη συνέχεια, όμως, η Sanofi υπαναχώρησε από τη θέση αυτή με μια ανακοίνωση την Πέμπτη, η οποία ανέφερε ότι “είμαστε πάντα δεσμευμένοι σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες να κάνουμε το εμβόλιό μας προσβάσιμο σε όλους”. Ταυτόχρονα ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διευκολύνει τη διάθεση του εμβολίου στην αγορά.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Sanofi , Olivier Bogillot, δήλωσε στον τηλεοπτικό οργανισμό France Info ότι οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις διαδικασίες και απαραίτητες ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίου. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει το ίδιο” είπε.

•Ο εκπρόσωπος υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Stefan De Keersmaecker, δήλωσε ότι η ΕΕ “δεσμεύεται πλήρως να προωθήσει την έρευνα σχετικά με πολλά υποσχόμενα εμβόλια”. Το εμβόλιο για τον COVID-19 πρέπει να είναι παγκόσμιο κοινό αγαθό”, είπε. “Και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική.”

Η Sanofi είπε ότι η συνεργασία της με τον αμερικανικό φορέα BARDA επιτρέπει στην εταιρεία “να ξεκινήσει την παραγωγή το συντομότερο δυνατό”. Η Biomedical Advanced Research and Development Authority έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εμβολίου.

Η Sanofi πιέζει για “παρόμοια μέτρα” την ΕΕ.

Δεκάδες υποψήφια εμβόλια σε προγενέστερα στάδια ανάπτυξης δοκιμάζονται σε όλο τον κόσμο, ωστόσο ένα εμβόλιο είναι πιθανό να χρειάζεται ένα χρόνο ή περισσότερο για να είναι έτοιμο.

πηγή: ctvnews.ca