Γιάννης Παναγόπουλος
Με τον Νίκο Μπάρλα καθόμαστε σε ένα καφέ στοάς στις αρχές της Φιλελλήνων. Από εδώ, σχεδόν ακούς μέχρι και τη ζοχάδα των οδηγών όταν σταματούν σε φανάρια. Μη σου πω ότι ακούς και τις ανάσες των τουριστών όταν σέρνουν βαλίτσες ψάχνοντας το ξενοδοχείο τους. Ένας καλλιτέχνης ίσως αποκαλούσε το βουητό που ακούγεται στην καρδιά της Αθήνας αστικό σάουντρακ. H αλήθεια, όμως, δεν είναι καθόλου ποιητική. Ο project manager του This Is Athens City Festival δεν έχει χρόνο να βρεθούμε αλλού. Τον Νίκο Μπάρλα τον γνώρισα ως λίντερ του label Klik Records. Ήταν μέσα δεκαετίας 2000 όταν η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία του δοκίμαζε να κάνει γνωστό στο κοινό έναν νέο ήχο μουσικών παραγωγών που μέχρι την έλευσή της δεν είχε πιθανότητες να κυκλοφορήσει με οργανωμένους όρους. 
Το This Is Athens City Festival είναι παραγωγή του Δήμου της Αθήνας. Και μπορεί ο φορέας να μη φημίζεται για τις αντοχές της αισθητικής του, να έχει αμφισβητηθεί για τις επιλογές του, για τη λογική της διοίκησής του αλλά υπάρχει κάτι που οργανώνει, αφορά την πόλη και δεν περνά απαρατήρητο. Στις τελευταίες δράσεις του This Is Athens City Festival  στη Βαρβάκειο Αγορά και τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης μαζεύτηκαν αθροιστικά περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι. Ο Νίκος Μπάρλας μας λέει: “Το This Is Athens είναι μια προσπάθεια που σχεδιάζεται εδώ και δύο χρόνια αλλά πήγε πίσω λόγο κορονοϊού. Το αρχικό πλάνο ήταν να ετοιμάσουμε πολιτιστικές δράσεις τοποθετημένες στα άκρα της τουριστικής περιόδου. Θέλαμε να ενισχύσουμε την τουριστική ροή διαφημίζοντας την Αθήνα στο εξωτερικό προβάλλοντας τους λόγους που κάποιος θα μπορούσε να την επιλέξει ως προορισμό του. Τα πάντα ανατράπηκαν. Η πανδημία δεν άλλαξε μόνο τον τρόπο οργάνωσής μας, τη μεθοδολογία που θα ακολουθούσαμε. Το πέρασμά της έφερε αλλαγές. Ένα νέο σκεπτικό προέκυψε. Δεν είναι μόνο οι τουρίστες που θέλουν να μάθουν την Αθήνα. Υπάρχουν και μόνιμοι κάτοικοι της πόλης που θέλουν να κάνουν το ίδιο.”
Είναι σημεία της πόλης που ως κάτοικοί της δεν γνωρίζουμε. Θέλουμε να τα μάθουμε; Συμφωνούμε σε αυτό; Το This Is Athens City Festival δεν είναι μια αυθαίρετη, “ξύλινη”, ιδέα. Ο Νίκος Μπάρλας μας λέει: “Η Αθήνα είναι μια ζωντανή ευρωπαϊκή μητρόπολη. Και θεωρώ πως έχει να προβάλλει σημεία στους επισκέπτες της που δεν είναι γνωστά. Αυτό δεν είναι δική μου άποψη. Τα στοιχεία λένε πως πάνω από το 80% των επισκεπτών της πόλης δηλώνει ότι πέρασε καλύτερα από το αναμενόμενο. Το ίδιο ποσοστό δηλώνει πως δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός της. Πρέπει να διαβάσουμε τα δεδομένα. Και δεν είναι μόνο οι τουρίστες, επαναλαμβάνω. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες σημεία της Αθήνας που τα προσπερνούν αδιάφορα αλλά έχουν τη δική τους ομορφιά. Το να επανανακαλύπτουμε την πόλη είναι μια πρόκληση που αφορά τους πάντες. Γι’ αυτό και οι δράσεις που οργανώνουμε σε πλατείες και τοποθεσίες, είναι δωρεάν για το κοινό. Το πάρτι που έγινε στη Βαρβάκειο την περασμένη εβδομάδα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο χώρος έμοιαζε να είναι απόλυτα ενταγμένος στη φιλοσοφία της μουσικής που ακούστηκε στη δράση που οργανώσαμε. Και ο κόσμος συντονίστηκε με όσα συνέβαιναν σε ενεστώτα χρόνο. Και δεν είναι μόνο η μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά. Συνεργαζόμαστε με ομάδες όπως η M-Bike, που στήνει δράσεις γύρω από το ποδήλατο που αφορούν τους πάντες. Από την εκμάθηση, ποδηλάτου σε μικρά παιδιά ή τη γνωριμία της πόλης μέσω του ποδηλάτου. Το αγαπημένο μου παράδειγμα όμως από την εμπειρία μου στο This Is Athens είναι η Ακαδημία Πλάτωνος. Μιλάμε για ένα ονειρεμένο σημείο που είχα πρώτη φορά επισκεφθεί βιαστικά και πρόσφατα γνώρισα καλύτερα, όταν οργανώσαμε ένα πικ-νικ στον χώρο. Ήρθαν χιλιάδες άτομα. Πολλοί από αυτούς επισκέπτονταν για πρώτη φορά το συγκεκριμένο σημείο. Το This Is Athens οργανώνει το μήνα που τρέχει κάπου στις 150 εκδηλώσεις. Θέλει ν’ απλωθεί σε όλο το χάρτη της Αθήνας. Καθόλου τυχαία οργανώνουμε events στα οποία, εκτός των άλλων, θα υπάρχει ευκολία στην πρόσβαση. Μέσα από το σάιτ μας υπάρχει χάρτης που δείχνει την κοντινότερη στάση του Μετρό από το σημείο που πραγματοποιείται η δράση που οργανώνουμε”.
Το This Is Athens  City Festival αρχικά σχεδιάστηκε για την τουριστική περίοδο. Η πανδημία άλλαξε το πλάνο, όμως η Αθήνα παραμένει προορισμός για επισκέπτες από το εξωτερικό. Ο Νίκος Μπάρλας λέει: “Μπορεί κάποτε η θέα του τουρίστα να ήταν ορατή σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Όμως το νέο κύμα επισκεπτών της Αθήνας θέλει κάτι παραπάνω. Ο ρόλος του θεατή δεν του είναι αρκετός. Προτιμά εκείνον που του δίνει τη δυνατότητα να εντάσσεται έστω και για 8-10 μέρες στη ζωή των κατοίκων. Το να ανοίξουμε την πόλη αναδεικνύοντας σημεία πέραν του αναμενόμενου είναι μια πρόκληση που πρέπει να την κατακτήσουμε.”
Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ: https://cityfestival.thisisathens.org/