Του Νίκου Μουρατίδη //

Γεννήθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας, και το πραγματικό της όνομα είναι Ειρήνη Λελέκου. Την ανακάλυψε ο Elia Kazan και ξεκίνησε την καριέρα της παίζοντας στην Ελλάδα πριν ξεκινήσει την διεθνή της καριέρα, με τις ταινίες The Guns of Navarone και Zorba the Greek, για να ακολουθήσουν το Ζ και η Electraπου την εκτόξευσαν στην κορυφή. Με την Ηλέκτρα ειδικά καθιερώθηκε σαν η γυναίκα που μετέφερε τις αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες στο σινεμά, γιατί από εκεί και μετά έπαιξε την ωραία Ελένη στις «Τρωάδες» [με την Katharine Hepburn και τηνVanessa Redgrave] την Κλυταιμνήστρα στην «Ιφιγένεια» και την «Αντιγόνη».

Ένας άλλος ρόλος που διακρίθηκε ήταν στην ταινία Mohammadthe messenger ofGod που μιλούσε για την καταγωγή του Ισλάμ και το μήνυμα του Μωάμεθ. Οι ταινίες που ακολούθησαν πολλές και διάφορες, μέχρι την πιο πρόσφατη που την είδαμε στο «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», να παίζει την μητέρα του Christian Bale. Αλλά είπαμε στην μακρόχρονη καριέρα της έκανε πάνω από 70 ταινίες.

Ενώ πολύς κόσμος την έμαθε από τους πολύ πετυχημένους δίσκους «Ωδές» και «Ραψωδίες» σαν τραγουδίστρια, η Ειρήνη Παπά είχε ξεκινήσει πολύ πιο πριν να τραγουδάει. Το 1969, κυκλοφόρησε από την RCA ο δίσκος της «Songs of Theodorakis» με 11 τραγούδια του Θεοδωράκη τραγουδισμένα στα Ελληνικά και με σημειώματα στο οπισθόφυλλο του δίσκου γραμμένα στ’ αγγλικά από τον Μιχάλη Κακογιάννη.

Με τον Yves Montand από την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά

Η μεγάλη έκπληξη όλων όμως ήταν όταν το 1970 συμμετείχε στο πρωτοποριακό έργο666 των Aphrodite’ s Child στο κομμάτι “∞” (infinity). Η συμμετοχή της ήταν ένας οργασμός: Iwas, I am, I am to come, έλεγε και το επαναλάμβανε άγρια και μανιωδώς, τόσο που σόκαρε τους πάντες εκείνη την εποχή.

Το 1978, όταν πια οι Aphrdite’ s Child είχαν διαλύσει προ πολλού, η Ειρήνη Παπά ξαναβρέθηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και ηχογράφησαν με ηλεκτρονική μουσική διασκευή Ελληνικά δημοτικά τραγούδια [Ωδές] και βυζαντινούς ύμνους [Ραψωδίες].

Με τον Μιχάλη Κακογιάννη
“Ηλέκτρα”, με τον Μάνο Κατράκη

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο κάντε κλικ εδώ.