Από τον Γιάννη Παναγόπουλο //

Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Ο χρόνος από κάποια στιγμή και μετά σε κυνηγά. Για μισό λεπτό… Σε κυνηγά; Ή το αντίθετο. Από μια στιγμή και μετά, τον κυνηγάς, τον παρακαλείς ν’ αλλάξει διαστάσεις; Ακόμα και τώρα που πρέπει να λύσουν μια σειρά προβλήματα γύρω από το φεστιβάλ τους, οι άνθρωποι της Cheapart πάντα έχουν χρόνο να χαμογελάσουν ακούγοντας μικροδιλήμματα σαν τα παραπάνω.

Ο χώρος Cheapart στην Πλατεία Εξαρχείων_
Ο χώρος Cheapart στην Πλατεία Εξαρχείων.

Καθόμαστε σε ένα γωνιακό καφέ της πλατείας Εξαρχείων. Συζητάμε για την αξία του χρόνου. Υπάρχει λίγος χρόνος για χαμόγελα αυτοσαρκασμού πριν μπούμε στην κουβέντα. Οι Φωτεινή Καπίρη και τα αδέλφια Γιώργος και Δημήτρης Γεωργακόπουλος αυτή την περίοδο έχουν πολλά να κάνουν. Οι τρεις τους είναι η καρδιά της Cheapart. Ενός «ανήσυχου» φορέα τέχνης που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Το φεστιβάλ που οργανώνει – «Back To Athens» – σύντομα θα φιλοξενήσει τη δουλειά περίπου 100 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Κύπρο από τις 3 έως τις 11 Ιουνίου, στην ιστορική γειτονιά των Εξαρχείων. Δηλαδή σε κτήρια, σπίτια και καταστήματα που λειτουργούν στην καρδιά αλλά και τα περίχωρα της περιοχής. Η φετινή έκδοση τού Back To Athens περιλαμβάνει: 5 θεματικές εκθέσεις, 1 διαθεματική περφόρμανς, συναυλίες, πάρτυ. Οι κύριοι χώροι δράσης του φεστιβάλ θα είναι το κτήριο της Cheapart (Α. Μεταξά 25), το κτήριο της Ερεσσού 40 και εκείνο των εκδόσεων Ύψιλον (Τζαβέλλα 15).

Ο χώρος των εκδόσεων Ύψιλον.
Ο χώρος των εκδόσεων Ύψιλον.

Το στόρυ τού «Back To Athens» με την Αθήνα έχει έτος εκκίνησης το 2012. Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος απαντά την ερώτηση «Τι σημαίνει το όνομα του;» λέγοντας: «Δεν το θεωρούμε μια τρελή, ανεπανάληπτη πρωτοτυπία. Το «επιστρέφοντας στην Αθήνα» στο μυαλό μας σημαίνει διεκδικούμε τον ζωτικό χώρο που ζούμε και υπάρχουμε». Ο αδελφός του Γιώργου, Δημήτρης, θέλει να γίνει περισσότερο αναλυτικός: «To Back To Athens δεν είναι μόνο δική μας αναζήτηση. Θεωρούμε σημαντικό να εξελίξουμε τον τρόπο που ο Αθηναίος αντιλαμβάνεται την πόλη του. Δεν κάνουμε κάτι το επαναστατικό. Απλώς προτείνουμε κάτι. Η σκέψη μας είναι να επανατοποθετηθούν περιοχές της πόλης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι χώροι του κέντρου είναι σε μια διαρκή εξέλιξη. Αυτό μπορεί να μας αρέσει, μπορεί όχι. Το δικό μας ζητούμενο δεν ζει εκει. Το φεστιβάλ έχει να κάνει με την εξέλιξη της πόλης. Τα έργα των καλλιτεχνών που θα φιλοξενήσουμε φέτος θα παρουσιαστούν σε χώρους που διαρκώς μεταβάλλονται. Μας ενδιαφέρει πολύ να παρέμβουμε και ν’ αλλάξουμε τη σχέση που έχουν οι άνθρωποι με τους χώρους τους».

Τα τηλέφωνα των ανθρώπων της Cheapart κουδουνίζουν διαρκώς. Η Φωτεινή Καπίρη, που μόλις απάντησε ακόμα μία ρηξικέλευθη κλήση, μας εξηγεί: «To Back To Athens δημιουργεί μια διαδρομή σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους που πολλούς ήδη τους γνωρίζουμε. Ας πούμε, καταστήματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Στη διάρκειά του δημιουργείται ένας εκ νέου χάρτης. Βλέπουμε χώρους καθημερινής χρήσης με διαφορετική ματιά. Αποκτούν άλλη διάσταση από εκείνη που είχαμε συνηθίσει να έχουν».

Ο χώρος της οδού Ερεσού 40_
Ο χώρος της οδού Ερεσού 40.

Ο χρόνος κυλάει. Σε λίγο αυτή η συνάντηση θα ολοκληρωθεί. Οι άνθρωποι του φεστιβάλ λένε: «Τα προηγούμενα Back To Athens έγιναν στην Πλατεία Κοτζιά και γύρω από το Δημαρχείο της Αθήνας. Ειδικά στήνοντας την πρώτη έκδοση του φεστιβάλ, το 2012, έπρεπε να δράσουμε σε μία ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή. Τα μαγαζιά ήταν κλειστά, δεν μπορούσες να βρεις κάποιον να συνεννοηθείς για το αν θέλει ή δε θέλει να δώσει τον χώρο του. Ωστόσο, η περιοχή εκείνη έχει κάτι. Δεν μιλάμε απλώς για έναν ιστορικό χώρο, μιλάμε για μία από τις καλύτερες πλατείες της πόλης. Το φετινό «Back To Athens» θα πραγματοποιηθεί στα Εξάρχεια. Σε χώρους πέριξ της πλατείας τους. Η περιοχή έχει μία άλλη ιστορικότητα που εμπλέκεται με πολλά πράγματα. Καταρχάς ιστορία που ξεκινά από τον 19ο αιώνα. Υπάρχουν εμβληματικά κτήρια. Υπάρχουν οι ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν και ζουν εδώ. Τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή που δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Δεν παρήκμασε ποτέ. Ακόμα και σήμερα έχει έντονη ζωή. Πρακτικά, αυτή η περιοχή είναι το σπίτι μας. Η οικογένειά μας έζησε εδώ. Βρίσκεται σε συνεχή κίνηση και δεν έχει παρακμάσει. Τα στέκια δεν άλλαξαν. Ιδέες συνεχίζουν και γεννιούνται εδώ. Το κομμάτι που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα δελτία ειδήσεων στην πραγματική ζωή είναι το λιγότερο δημοφιλές. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής, που ίσως λίγοι γνωρίζουν, όπου ιδέες ανθίζουν σε εργαστήρια, σε στούντιο, σε διαμερίσματα, σε καφενεία, βιβλιοπωλεία, σε τυπογραφεία, σε στέκια, σε διαμερίσματα. Όλοι αυτοί οι χώροι μάς ενδιαφέρουν έντονα. Μέσα τους αναπτύσσεται μια κίνηση που θέλουμε ν’ αναδείξουμε».

Οι διοργανωτές του Back To Athens
Οι διοργανωτές του Back To Athens