Και όταν δεν μιλά σε τηλεοπτικές κάμερες ο Ντόναλντ Τραμπ αφιερώνει χρόνο, προφανώς το κάνουν άλλοι για εκείνον που απηχούν τις απόψεις του, για να απασχολήσει το κοινό με αναρτήσεις του στο Twitter. Κάποιες ατάκες του είναι είναι προσβλητικές. Κάποιες άλλες είναι βαθιά εθνικιστικές. Κάποιες άλλες άρρωστα εγωκεντρικές. Κάποιες άλλες παίρνουν έμπνευση από σχόλια που κάνουν θαμώνες φτηνών θέσεων αγώνων baseball.

Ποια σκέψη κάνεις όταν διαβάζεις ατάκες όπως “Φέτος κάνει πολύ κρύο, η αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη είναι μια πλάνη”;

O πρόεδρος Τραμπ είναι ένας δισεκατομμυριούχος που όλοι οφείλουν να ακούν. Όχι γιατί θα ποστάρει την εξυπνάδα της ημέρας. Είναι πλανητάρχης σε μια περίοδο που οι ανταγωνιστές του μοιάζουν, από τον επίλογο του Ψυχρού Πολέμου είχε να γίνει αυτό, πραγματικά ισχυροί. Τα tweet του προέδρου των Η.Π.Α. είναι και μικρά μανιφέστο ενός μοντέρνου γουέστερν που ρόλο ινδιάνων παίζουν όλοι όσοι διαφωνήσουν μαζί του. Κάτι σαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε φιλική για τον λαό συσκευασία.

Δεν είναι το καλύτερο από τα tweets του, όμως έχει τη σημασία του.

Μόλις στις 2 Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την ηθική της ελεύθερης αγοράς, εκείνης που ρυθμίζουν στελέχη πολυεθνικών και χρηματιστηριακών εταιριών.

“Εταιρίες δίνουν μπόνους στους εργαζόμενους λόγω της αλλαγής του φορολογικού νόμου (που ουσιαστικά ευνοεί τις μεγάλες φίρμες ελαττώνοντας τη φορολογία τους). Υπέροχα”.

Από τη μακαρονάδα των tweets του Ντόναλντ Τραμπ τα καλύτερα, εκείνα που του χαρίζουν θέση στο κάδρο των ανθρώπων που η μάχη με τον πολιτισμό έχει κριθεί υπέρ της καφρίλας, είναι τα παρακάτω.

-Συγνώμη λούζερς και εχθροί αλλά ο δείκτης του i.q. μου είναι υψηλότατος – και το γνωρίζετε! Παρακαλώ μην αισθάνεστε βλάκες και ανασφαλείς, δεν είναι δικό σας λάθος.

-Χιονίζει στο Τέξας και τη Λουιζιάνα, καταγράφουμε ρεκόρ παγωμένων θερμοκρασιών εντός και εκτός της χώρας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι απάτη.

-Θα είμαι ο καλύτερος παραγωγός θέσεων εργασίας πρόεδρος στην Αμερικανική ιστορία

…συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Πήραμε την Ιερουσαλήμ, το πιο σκληρό μέρος μιας διαπραγμάτευσης, κάτω από το τραπέζι, αλλά το Ισραήλ, γι’ αυτό, θα πρέπει να πληρώσει περισσότερο. Αλλά οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν ποια να μιλήσουν για ειρήνη, γιατί πρέπει να κάνουμε μελλοντικές πληρωμές σ’ εκείνους;  

-Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε τόσα λίγα που δεν θα δούμε άλλο μαύρο πρόεδρο (στις Η.Π.Α.) τις επόμενες γενιές!

Και ίσως το κορυφαίο ποντάρισμα του Ντόναλντ Τραμπ έβερ

Η ιδέα της θέρμανσης του πλανήτη αναπτύχθηκε από την Κίν με σκοπό να κάνει την παραγωγή των Η.Π.Α, λιγότερο ανταγωνιστική