Μετά την έναρξη του «Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα» σειρά έχει η έναρξη του αντίστοιχου «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία». Την εκκίνηση των εκδηλώσεων θα σηματοδοτήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης ενός σημαντικού πρόδρομου έργου από το Μουσείο της Ακρόπολης, την Παρασκευή 8 Απριλίου, στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης. Την πανηγυρική έναρξη του ελληνικού προγράμματος θα κηρύξει από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ από ρωσικής πλευράς θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων, ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης κ. Γκιόργκι Πολτάβτσενκο και o Υπουργός Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Η Κόρη 670 είναι μια από τις ωραιότερες και καλύτερα διατηρημένες Κόρες της Ακρόπολης. Βρέθηκε το 1886 στα βορειοδυτικά του Ερεχθείου και χρονολογείται γύρω στο 520-510 π.Χ. Είναι ντυμένη με καταστόλιστα χρωματιστά ρούχα και εντυπωσιακά κοσμήματα και βαδίζει ανασηκώνοντας τον μακρύ χιτώνα της. Στο δεξί χέρι, που δεν σώζεται, θα κρατούσε μια προσφορά της στη θεά Αθηνά. Στο κεφάλι φορά στεφάνη διακοσμημένη με ζωγραφιστά ανθέμια, έλικες και άνθη λωτού, ενώ πρόσθετα μεταλλικά κοσμήματα θα ήταν στερεωμένα άλλοτε στις οπές. Στα αυτιά φορά σκουλαρίκια με ζωγραφιστούς ρόδακες και στον αριστερό καρπό βραχιόλι σε σχήμα φιδιού. Στα μαλλιά, τα μάτια, τα ρούχα και τα κοσμήματα διατηρούνται ίχνη των αρχικών χρωμάτων.

Αντίστοιχα, στις 11 Μαρτίου είχαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης τα εγκαίνια της έκθεσης τριών χρυσών αντικειμένων (δύο αγγείων κι ενός κοσμήματος), από τη συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Μουσείου Ερμιτάζ, τα οποία θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και τις 2 Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο της κοινής ελληνορωσικής πρωτοβουλίας του Έτους 2016, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προβολή της Ελλάδας στο ρωσικό κοινό και της Ρωσίας στο ελληνικό. Στη διάρκεια του Έτους οι δύο χώρες προγραμματίζουν, η κάθε μία στο έδαφος της άλλης, σειρά δράσεων σε πολλούς τομείς, με κεντρικό πυρήνα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αποβλέποντας στην εμβάθυνση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και συνεργασίας τους κατά τρόπο αποδοτικό και καρποφόρο.

b4