από την Αγγελική Κώττη //

Ο Κήπος του Μεγάρου μέχρι τώρα «άκουγε» προσφέροντας το καλοκαίρι μουσικές ανάσες στον κόσμο της Αθήνας. Πλέον, ο «Κήπος βλέπει» προτείνοντας μια υψηλού επιπέδου εικαστική απόλαυση.
«Ο Κήπος βλέπει» είναι ο τίτλος της έκθεσης σύγχρονης τέχνης, που φιλοξενείται στους χώρους του Κήπου του Μεγάρου Μουσικής. Ο τίτλος «αποτελεί δάνειο από το πρώτο ποίημα από τα Τρία Ποιήματα με σημαία ευκαιρίας του Οδυσσέα Ελύτη, χωρίς ίσως τις θεολογικές και μεταφυσικές αναγωγές που μπορεί κανείς να διαβάσει στο ποίημα. Βρήκα σε αυτόν μια ευρεία μεταφορά ενός ανοίγματος στον κόσμο, του να βγει ο κήπος από την κλειστότητά του, από τα όριά του, από τον εαυτό του, στον κοινωνικό χώρο και στην πόλη, με ό,τι αυτό σημαίνει μεταφορικά και συμβολικά» σημειώνει η Άννα Καφέτση, διευθύντρια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης.

-Το Μέγαρο Μουσικής ξεκινά με την κα Καφέτση, τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο, μια επιχείρηση εξωστρέφειας με αυτή τη διοργάνωση. Έτσι, είναι φυσικό η έκθεση να αποτελέσει γεγονός πρώτου μεγέθους στην καλοκαιρινή Αθήνα, αλλά και εξαιρετική αρχή της προσπάθειας για άνοιγμα του Μεγάρου στην κοινωνία. Η Άννα Καφέτση με το κύρος που διαθέτει και τη βαθιά γνώση του αντικειμένου κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό έργων που πρόσφεραν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες όπως και διάφοροι συλλέκτες, τα οποία ανακαλύπτει κανείς  σε 85 σημεία του Κήπου.

Δανάη Στράτου “Ιcesong”

Κάτω από τη σκιά των δέντρων στον κήπο του Μεγάρου έχουν στηθεί μικρές βιντεο-οθόνες που προβάλλουν έργα σπουδαίων σύγχρονων δημιουργών. Δεν έχεις παρά να πατήσεις το κοντρόλ για να αρχίσει η δράση: ένας γυναικείος μονόλογος, ένα αργόσυρτο ερωτικό φιλί κάποιου ζευγαριού.

Εγκαταστάσεις, γλυπτά, κείμενα-γλυπτά, βιντεοεγκαταστάσεις και ηχητικά έργα, εννοιολογικά περιβάλλοντα θα βλέπει το κοινό με ελεύθερη είσοδο από σήμερα όταν πέσει το φως και απλωθεί δροσιά μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Η ιστορία της γραφής που βγαίνει από το σκοτάδι, σύγχρονες βίαιες ιστορίες ανθρώπινων αποχωρισμών, προσφυγιάς, πολιτικά σχόλια, κυκλικές τελετουργίες ταφής, ανθρώπινες ιστορίες από τους εσωτερικούς διαδρόμους νοσοκομείων, αλλά και το μπλε λουλούδι που διασχίζει όλο τον Κήπο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται από διάσημους καλλιτέχνες.

William Kentridge “Journey To the Moon”

«Ο Κήπος μετατρέπεται σε ένα νέο ερμηνευτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι δημιουργίες των καλλιτεχνών διαμορφώνουν ένα αφήγημα για τον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο, για την ανθρώπινη ύπαρξη. Τα έργα συνομιλούν με το φυσικό περιβάλλον και αλληλεπιδρούν συνεχώς με το καταλυτικό φως της ημέρας ή της νύχτας: «Η άγρα φωτός, ευρεία μεταφορά και συνδετικός ιστός των έργων, βρίσκεται πάντα στο κέντρο της Έκθεσης, ορατή ή μαντευτή. Αναζήτηση ηλιακή και σεληνόφωτη» σύμφωνα με την επιμελήτρια.

Μαρία_Τσάγκαρη (άποψη από το έργο) “Oδηγίες Πώς Να Γίνεις-Δέντρο” c Elias_Cosindas

-Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αναζητήσει τα εκθέματα μέσα στις φυλλωσιές και στους θάμνους του Κήπου αλλά και στο εσωτερικό της λεγόμενης Υπηρεσιακής Αυλής του Μεγάρου και να περιηγηθεί ανάμεσά τους, ζώντας μια ξεχωριστή αισθητηριακή και καλλιτεχνική εμπειρία. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα. Η καλύτερη ώρα όμως για να την επισκεφθεί κανείς είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Τότε φαίνονται καλύτερα όσα έργα έχουν φως.

-Μετέχουν οι καλλιτέχνες: SBYNEK BALADRAN // MATTHEW BARNEY // KΩΣΤΑΣ ΜΠΑΣΑΝΟΣ // ΡΑΝΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ // JORGE GALINDO & SANTIAGO SIERRA // DOUGLAS GORDON // AMAR KANWAR // WILLIAM KENTRIDGE // ΦΑΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ // ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΛΗΣ // ΤΖΕΝΗ ΜΑΡΚΕΤΟΥ // SHIRIN NESHAT // TIM NOBLE & SUE WEBSTER // ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΟΥΚΛΙΑ // ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ // ΡΕΝΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ // PIPILOTTI RIST // ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΟΥ // ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ // ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥ // NARI WARD // MAARIA WIRKKALA // ΝΑΤΑΛΙ ΓΙΑΞΗ // ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Μαρία Τζανάκου “Άγρα Φωτός” c EliasCosindas

Το επόμενο ραντεβού του κοινού με το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών του Μεγάρου θα είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο όπου θα ανακοινωθεί και το πλήρες πρόγραμμα των μελλοντικών του δράσεων.