του Παύλου Θ. Κάγιου //

Τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που έχασε σε ατύχημα τη ζωή του στη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας του με τίτλο «Η άλλη θάλασσα», τίμησε ο Δήμος Κορυδαλλού με αυτή την απόφασή του και πολλοί από τους φίλους, ηθοποιούς, συνεργάτες και συνοδοιπόρους στην κινηματογραφική διαδρομή ήταν παρόντες σε μια άκρως συγκινητική βραδιά.

•Όλη η ατμόσφαιρα της βραδιάς θύμιζε λες κι ήσουν σε γύρισμα ταινίας του διασημότερου Έλληνα σκηνοθέτη όλων των εποχών. Πλήθος κόσμου της συνοικίας παρακολούθησε την τελετή δίπλα από αγαπημένα πρόσωπα, συνταξιδιώτες χρόνων στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ήταν εκεί μέλη της κινηματογραφικής του οικογένειας όπως ο Ανδρέας Σινάνος, ο Τάκης Κατσέλης, ο Λευτέρης Χαρωνίτης, ο Στέφανος Δανιηλίδης, ο Δημήτρης Σοφικίτης, ο Χάρης Παπαδόπουλος, ο Νίκος Σέκερης κ.α

Μετά την ονοματοδοσία της πλατείας ο κόσμος μπήκε στο σινεμά και προβλήθηκαν ταινίες του Χάρη Παπαδόπουλου και του Αλέξανδρου Λαμπρίδη για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Κατόπιν τον λόγο πήραν αγαπημένοι συνταξιδιώτες του με τα λόγια της Εύας Κοταμανίδου να φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Στη συνέχεια μίλησαν εκ βαθέων ο Πέτρος Μάρκαρης με λόγο ουσίας για τους κατακλυσμούς που κατέτρεχαν το έργο του δημιουργού, ο Γιάννης Ζουμπουλάκης και ο Στάθης Βαλούκος, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο φίλος του Θόδωρου Γιάννης Σολδάτος που είχε προσκαλέσει πολλούς φίλους για λογαριασμό της Κινηματογραφικής Λέσχης Κορυδαλλού και του Δήμου Κορυδαλλού.

•Ανάμεσα στους ηθοποιούς που είχαν παίξει σε ταινίες του και σε γνωστούς καλλιτέχνες και φίλους, παρόντες ήταν οι: Τάνια Παλαιολόγου, Δώρα Χρυσικού, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Πιατάς, Καίτη Στάμου, Δημήτρης Μακρής. Και, φυσικά, η οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τη σύζυγό του Φοίβη, τις κόρες τους και τα εγγόνια τους.

Μια ζωή σινεμά
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l’ homme. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Πολλά αφιερώματα προς τιμήν του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο. Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού «Σύγχρονος Κινηματογράφος». Ανήκε ιδεολογικά στο χώρο της Αριστεράς.[19]

Θάνατος
Στις 24 Ιανουαρίου 2012, πεζός, τραυματίστηκε σοβαρά στο διάλειμμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα» στη Δραπετσώνα από διερχόμενη μοτοσυκλέτα. Το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Φαλήρου, όπου μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση. H κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη, στις 27 Ιανουαρίου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

με πληροφορίες από: https://el.wikipedia.org