Από τον Γιάννη Παναγόπουλο //
Φωτογραφίες: Jojo Mitsika.

 

Μου αρέσουν τα djλίκια στα νησιά. Και μόλις τελείωσα ένα. Δεν είναι απλές βραδιές. Ο κόσμος χορεύει πιο εύκολα απ’ ό,τι στις πόλεις. Και, θα σου φάνει παράξενο, νομίζω πως στα νησιά η μουσική ακούγεται καλύτερα. Ξέρω ξέρω, θα πεις πως αυτή είναι μια δική μου φλασιά και δεν θα έχεις άδικο, όμως έτσι το καταλαβαίνω ρε παιδί μου. Τώρα παίζω το τελευταίο κομμάτι της βραδιάς. Είναι τέσσερις. Καμία κούραση. Λίγα μέτρα απέναντι στέκεται ο Στάθης. Μέγας μπάρμαν και λάτρης της Σίφνου. «Θα σε πετάξω στο σπίτι σου με το μηχανάκι, στο Κάστρο μένεις έτσι δεν είναι;», λέει. «Ναι Στάθη, εκεί μένω» απαντώ.

Είμαι στην Απολλωνία. Είναι τέσσερις και βάλε το πρωί. Μου αρέσει πολύ η ώρα που η νύχτα δίνει τη θέση της στη μέρα. Ο ουρανός έχει άστρα και το χρώμα του αλλάζει λεπτό το λεπτό. Κρέμασα σταυρωτά δύο τσάντες γεμάτες cd στους ώμους όταν ο ηρωικός μπάρμαν, τον χειμώνα ηθοποιός, Στάθης έβαλε μπρος το μηχανάκι. Ακόμα στ’ αυτιά μου ηχεί μουσική. Κατηφορίζοντας από την Απολλωνία στο Κάστρο βλέπω τον ήλιο ν’ ανατέλλει. Αισθάνομαι τυχερός γι’ αυτό ρε παιδί μου.

Μιλώντας για τύχη, θα έλεγα ατυχία που τόσα χρόνια δεν είχα επισκεφτεί ξανά τη Σίφνο. Και μπορεί αυτό το κείμενο να ξεκίνησε βράδυ. Είχε όμως γερές δόσεις μέρας, πολύ περπάτημα, πολύ οδήγημα.

Στη Σίφνο έμεινα τέσσερις μέρες. Κοιμήθηκα λίγο. Πήγα στον Αρτεμώνα που μου έκλεψε την καρδιά για την αρχοντιά του. Πήγα στον βράχο της Χρυσοπηγής. Είδα τον κόλπο της Χερσονήσου. Πέρασα από τον Φάρο, το πρώην επίσημο λιμάνι, ως το 1883, του νησιού.

Θα μπορούσα να σου γράψω για όλα τα παραπάνω. Όπως θα μπορούσα να σου απαγγείλω τα απαραίτητα μαγαζιά που τα μαχαιροπήρουνα το γιορτάζουν κόβοντας ξαναμαγειρεμένο Μαστέλο. Να σου πω για τους μαστ λουκουμάδες της Απολλωνίας. Πού θα φας το καλύτερο ψάρι, πού θα πιεις το πιο χαρακτηριστικό mojito του νησιού.

Τα χρειάζεσαι πραγματικά όλα αυτά;

Η Σίφνος προβάλλει ως ένα ακόμα σμαράγδι των Κυκλάδων. Ανακάλυψέ το χωρίς προκαταλήψεις. Εσύ θα διαλέξεις πού θα φας, τι θα πιεις, σε ποιους θα πεις καλημέρα. Οι φωτογραφίες της Jojo Mitsika είναι ενδεικτικές για το όσα θα τρακάρουν τα μάτια σου ταξιδεύοντάς την.

*Ευχαριστούμε τον Antonis Rooms για τη φιλοξενία.

 

1.Το μοναστήρι της Χρυσοπηγής. Της πολυούχου της Σίφνου.

Sifnos 1 pho

 

2. Το εκκλησάκι των Επταμαρτύρων.

Sifnos 2 pho

 

3. Η Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα.

Sifnos 3 pho

 

4. Το Κάστρο.

Sifnos 4 pho

 

5. Πανσέληνος φωτογραφημένη από τους Επταμάρτυρες

Sifnos 5 pho

 

6. Μόνιμοι κάτοικοι Κάστρου.

Sifnos 6 pho

 

7. «Cavos Sunrise» (Εδώ ζει ο Φιντέλ του Κάστρου).

sifnos 7 pho

 

8. Ανηφορίζοντας από το Κάτω Πετάλι για την Απολλωνία.

Sifnos 8 pho

 

9. Η Χερσόνησος.

Sifnos 9 pho

 

10. Οι Καμάρες. To λιμάνι του νησιού από ψηλά.

Sifnos 10 pho - Το λιμάνι του νησιου. Οι Καμάρες.

 

11. Περπατώντας στον Αρτεμώνα.

Sifnos 11 pho