Του Παναγιώτη Καλυβίτη //

Μόλις πέρασα την τεράστια είσοδο του ιστορικού θεάτρου «Τζένη Καρέζη», απομακρύνθηκα ακαριαία από την αίσθηση ότι έμπαινα σε άλλη μία θεατρική αίθουσα και ένιωσα ότι εισέρχομαι στα άδυτα της μνήμης του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ένας επισκέπτης στα σκοτεινά λαγούμια της ψυχής του. Ένας αναβιωτής. Απεσταλμένος του άχρονου. Γίνομαι έφηβος. Ένας έφηβος που επιχειρεί – εν τω μέσω πολέμου – να αποδράσει και να μεταβεί στη Μέση Ανατολή. Όμως τον συλλαμβάνουν, γιατί θα τον θεωρήσουν κατάσκοπο. Κι έτσι οδηγείται αρχικά σε φυλακές στην Αυστρία όπου θα παραμείνει για ένα διάστημα προτού βρεθεί στη συνέχεια έγκλειστος στο χιτλερικό στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν. Στρατόπεδο συγκέντρωσης μελλοθάνατων. Ένας μελλοθάνατος κι αυτός. Μελλοθάνατος κάθε λεπτό επί δυόμιση χρόνια. Κάθε λεπτό. Έτσι ένιωθε. Έτσι ήταν. Ήττα τότε. Ήττα τώρα. Ήττα διαχρονική?

Ένα ξεκάθαρο νήμα ιστορικότητας διαπερνά την ανθρώπινη φύση αποκαλύπτοντας την άρρηκτη σχέση και αναλογία στις εποχές επαναπροσδιορισμού. Η ακραία συνθήκη του εγκλεισμού συμπυκνώνει τις δομές συνύπαρξης και αναδεικνύει το βαθύτερο είναι των χαρακτήρων, οι οποίοι βιώνουν την εσχατιά του ανθρώπινου είδους, απογυμνωμένοι και ορφανοί από το πιο οργανικό συστατικό του. Την ανθρωπιά. Και η παράσταση αυτό κάνει. Μας καθιστά σιλωάμ. Που σημαίνει, απεσταλμένος. Σιλωάμ στην αποκτήνωση.

– Δύο από τα πρώτα θεατρικά έργα του συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Κρυφός Ήλιος» (1952) και «Σιλωάμ» (1951), ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο θέατρο Τζένη Καρέζη

– Οι μνήμες του συγγραφέα από τα βιώματα που είχε κατά τη διάρκεια   του εγκλεισμού του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, είναι ο βασικός άξονας των έργων, μνήμες που εμφορούν την παράσταση με τους παλμούς του βιώματος.

«Ο Κρυφός Ήλιος» είχε χαθεί για πολλά χρόνια και ανακαλύφθηκε στην αποθήκη του σπιτιού του συγγραφέα από τον καθ. Γιώργο Πεφάνη (δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2005). Το«Σιλωάμ» αποτελεί την πρώτη γραφή του μονόπρακτου του Καμπανέλλη «η Οδός» και τα χειρόγραφα βρέθηκαν πρόσφατα από την κόρη του συγγραφέα, Κατερίνα Καμπανέλλη.

Τα δύο μονόπρακτα ανεβαίνουν με ενιαίο τίτλο «Σιλωάμ».

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γιανναράκος

Σκηνικά-Κοστούμια: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Μουσική: Κώστας Μαντζώρος

Παίζουν:
Γιώργος Γιαννούτσος, Δημήτρης Κανέλλος, Ερρίκος Λίτσης, Ευθύμιος Ξυπολυτάς, Λευτέρης Παπακώστας και Κώστας Φαλελάκης.

INFO: Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα
Μέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.

f0073e69-3a3d-4464-998e-2b8d2efe875e-1