Από τον Γιάννη Παναγόπουλο.
Φωτογραφία Βασίλης Τοπουσλίδης.

Ο φανταστικός, κυριολεκτικά, τύπος «The Laughing Gnome» γνωρίζει τα πάντα γύρω από τον Starman. Μπορεί να θυμηθεί, γιατί ήταν εκεί κάθε στιγμή από τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ «Heroes». Θυμάται αυτούσιο κάθε διάλογο που είχαν οι Bowie – Eno στις ηχογραφήσεις του άλμπουμ «Lodger». Ήταν παρών όταν ο Bowie γνώρισε την Ιμάν αλλά γι’ αυτό το θέμα δεν μιλά συχνά. Κατά τα άλλα είναι ένας νάνος που χαμογελά διαρκώς. Στην τραγωδία θα τον έλεγες «από μηχανής θεό». Η δημοσιογράφος – συγγραφέας Μαρία Μαρκουλή τού χρωστά πολλά. Για μέρες την έπαιρνε από το χέρι. Είχε «Access All Areas» πάσο στη ζωή του Starman. Την ξενάγησε σε φανερές και επίμαχες στιγμές του.

Η συγγραφέας θα μας μιλήσει αργότερα περισσότερο για τα χούγια του. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, ακόμα και αν αυτό θα είναι για πολύ λίγο. Το νέο βιβλίο της συγγραφέως έχει τίτλο «DAVID BOWIE – Αναζητώντας τον Starman». Είναι ένα μυθιστόρημα, με δόσεις αλήθειας, γύρω από τη ζωή του ανθρώπου που με κάθε του λέξη, με κάθε του κίνηση νοηματοδότησε την ποπ κουλτούρα του 20ου και 21ου αιώνα. Διαφωνεί κανείς; Ή θα είναι η πρώτη φορά που ο «The Laughing Gnome» θα ποζάρει δυσαρεστημένος;

Η Μαρία Μαρκουλή μάς λέει: «Δεν καλύπτω τη ζωή του Bowie στο βιβλίο μου. Ο Starman είναι ένας χαρακτήρας- λογοτεχνικό εύρημα που με βοηθάει να στοιχειοθετήσω το αφήγημά μου. Πριν μπω στη διαδικασία της γραφής του είχα πλάσει το δικό μου στόρυ-λάιν. Το πράγμα έχει ως εξής: O Starman έχει χαθεί και εμένα μου αναθέτουν την αποστολή να τον εντοπίσω. Ξεκινώ χωρίς να γνωρίζω αν θα τα καταφέρω. Τον ψάχνω μέσα από σημαντικούς σταθμούς της καριέρας του. Στην πορεία έχω βοήθεια. Έρχεται από έναν περίεργο τύπο. Τον λένε «The Laughing Gnome». Το όνομα δεν είναι τυχαίο. Ήταν τίτλος από το ομώνυμο κομμάτι που κυκλοφόρησε ο David Bowie την άνοιξη του 1967. Αυτός ο νάνος έρχεται για να με πάρει από το χέρι και να μου δείξει κατατόπια από την πορεία του Starman».

-«Ψάχνω ντεντεκτιβικά», λέει η συγγραφέας την ίδια στιγμή που απολαμβάνουμε τη θέα που έχει το μπαλκόνι της στον μικρό κόλπο «Λαιμός» στην Βουλιαγμένη. Η Μαρία τώρα πίνει τις πρώτες γουλιές από το τσάι που έφτιαξε και για ώρα περιμέναμε να κρυώσει. Μας λέει: «To βιβλίο είναι τόσο fiction όση και η αλήθεια. Η αφήγησή μου είναι μυθοπλασία που αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα. Νοητά ταξίδεψα στη στιγμή που ο Starman αποχαιρέτα το κοινό του, σε μια συναυλία. Ψάχνω τον Starman σε επιλεγμένα γεγονότα-σταθμούς της καριέρας του Bowie. Μιλάω με έναν τρόπο φανταστικό πάνω σε αληθινά γεγονότα. Θέλω να περιγράψω αυτό τον φευγαλέο χαρακτήρα που είχε. Όλους αυτούς τους διαφορετικούς χαρακτήρες που δημιουργούσε ένας και μόνο άνθρωπος. Έγραψα ένα τριπαριστό βιβλιαράκι».

thumbnail_bowie mesa-«Ψάχνεις ντεντεκτιβικά τον Starman. Στο βιβλίο σου τον βρίσκεις;»

– Η επιτυχία είναι σχετική. Εντοπίζεις κάτι που θέλει να σου πει. Ο Bowie μπορεί να μην θέλει να βρεθεί. Με τον τρόπο του σου λέει πως ήταν πάντα παρών όσο και απών. Αυτό δηλώνει και με το τελευταίο του άλμπουμ. Πως τελειώνει και πάει σε μία άλλη σφαίρα. Μέσα στο βιβλίο υπάρχει και η ιδιαίτερη σχέση που είχε ο Bowie με την τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που έδινε κομμάτια του ελεύθερα στο ίντερνετ. Γράφοντας, με ενδιέφεραν όλες οι διαστάσεις που πήρε αυτή η τόσο ιδιαίτερη προσωπικότητα. Πέρα από την αλήθεια πως έγραφε όμορφα τραγούδια».

Το «Αναζητώντας τον Starman» της Μαρίας Μαρκουλή είναι ένα βιβλίο τσέπης. Από εκείνα που διαβάζεις γρήγορα, εύκολα. Και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι οι 63 σελίδες του μυθιστορήματος. Το δεύτερο είναι ένα χρονολόγιο της ζωής του David Bowie.

«Starman χάνω επαφή. Πού βρίσκεσαι;».

Καμία απάντηση. Ο Starman είναι άφαντος.

Η ώρα περνάει. Θέλω να κάνω μια ακόμα ερώτηση στην συγγραφέα. «Ποιο είναι το αγαπημένο σου Bowie άλμπουμ;»

-Για πολλούς λόγους, όχι απαραίτητα λόγω μουσικής, λέω το «Honky Dory». Ένα παλιό άλμπουμ που και εγώ εκ των υστέρων το έμαθα. Nομίζω ότι εκεί μέσα,  στο Hunky Dory,  βρίσκουμε  ψήγματα, δείγματα του τι θα ακολουθούσε, των διαφορετικών μουσικών και όχι μόνο κατευθύνσεων που θα έπαιρνε στη συνέχεια. Ήταν η εποχή του ανδρόγυνου. Ή τελευταία παράγραφος μιας προσωπικότητας που είχε φτιάξει στο μυαλό του και η ανάγκη της αλλαγής σε κάτι άλλο.

-Η Μαρία Μαρκουλή εργάστηκε στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχει συνεργαστεί με περιοδικά και την τηλεόραση. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Nτράιβ Ιν, βιβλία για τους Elvis Presley, John Lennon, Bob Dylan, ενώ διηγήματά της υπάρχουν σε συλλογές.

Το mariamarkouli.com είναι το ιντερνετικό της project.

Το «DAVID BOWIE – Αναζητώντας τον Starman» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «POP» από το fairead. (pop.fairead.net)

thumbnail_maria anoigma