του Μάρκου Ψυχάρη //

Κατά τον δικό της τρόπο η χτεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητροτάκη, προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, εν δυνάμει αυριανού πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. ήταν συνέχεια εκείνης που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα. Ερωτήθηκαν, πρώτα, οι δημοσιογράφοι μέσων φίλιων συγκροτημάτων τύπου. Δηλαδή πλέον και απροκάλυπτα γνωρίζουμε πως οι δημοσιογράφοι είναι κομιστές ερωτήσεων των εργοδοτών τους. Οι ερωτήσεις σε αρχηγούς κομμάτων που μπορεί να τους φέρουν σε δύσκολη θέση απλά χάνονται στον χρόνο και το χώρο μιας συνέντευξης τύπου. Η πρώτη ώρα της χτεσινής συνέντευξης τύπου έμοιαζε με ένα πληκτικό χαϊδολόγημα δημοσιογραφικών ερωτήσεων “ευκολάκια” για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Οι ερωτήσεις sos ακούγονται ή στη μέση ή στο φινάλε ή αποσπασματικά μιας συνέντευξης τύπου. Το ίδιο άλλωστε έγινε και με τον Αλέξη Τσίπρα. Η Θεσσαλονίκη είναι μια τίμια νεοελληνική πραγματικότητα. Κανείς και τίποτα δεν πρέπει να χαλάσει την επικοινωνιακή βιτρίνα των φαβορί της εξουσίας. Η Θεσσαλονίκη είναι η Eurovision της πολιτικής. Οι φίλοι, οι χειροκροτητές είναι ευπρόσδεκτοι. Όλοι οι άλλοι απλά κρύβονται κάτω από το χαλί. Πολιτική ορθότητα στην Ελλάδα είναι το μη τσαλάκωμα της εικόνας του αρχηγού.

Κατά τ’ άλλα ένα από τα προβλήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως σήμερα, δεκάδες χρόνια μετά, επαναλαμβάνει copy paste την ατζέντα του πατέρα του. Αν για παράδειγμα θέμα κυρίαρχης προτεραιότητας για εκείνον, ως αυριανός πρωθυπουργός, στην αλλαγή του συντάγματος είναι να αλλάξει το πλαίσιο των πανεπιστημίων και τα ιδιωτικά να πάρουν επίσημη θέση στην πανεπιστημιακή κοινότητα αντί να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, πάγιο διατυπωμένο ποικιλοτρόπως ζήτημα, τότε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απλά στρουθοκαμηλίζει. Και είναι σαν να είναι 1990 όταν ο Κώστας Μητσοτάκης μιλούσε για το ίδιο θέμα στις προεκλογικές του αποστολές.

Τα δανεικά και τα αγύριστα.

Το καλύτερο είναι πως δεν υπήρξε ερώτηση και προφανώς απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τα χρέη της. Ήταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης μιλούσε για κούρεμα των χρεών του κόμματος. Ήταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο φιλοσύριζα τύπος, σ’ αυτόν προσθέτουμε και την ΕΡΤ, βοούσε για το ζήτημα. Κανείς δεν άγγιξε αυτό το θέμα. Αντ’ αυτού ακούσαμε προτάσεις, απόψεις, σικέ ερωτήσεις για το όραμα που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση για το οικονομικό αύριο της Ελλάδας. Το τελευταίο θα είναι περισσότερο ελκυστικό σε επενδύσεις, η ιδιωτική πρωτοβουλία θ’ αναλάβει κομμάτι των συντάξεων των Ελλήνων, οι φόροι θα μειωθούν. Σόρι, αλλά αν δεν μιλήσουμε για τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας, τη λογική κακοδιαχείρισης και το φαντασμαγορικό σόου λογιστικών τερτιπιών γύρω από την δημιουργία τους για ποιο θέμα θα μιλήσουμε;

Το καλύτερο του καλύτερου σε θεωρητικό επίπεδο ήταν η πρόταση του προτηγανισμένου αυριανού πρωθυπουργού “Στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν ακροδεξιοί”. Εντάξει, ας το τερματίσουμε. Το ντουέτο Άδωνις – Μάκης ακούγοντας την ατάκα του Κυριάκου πρέπει να έσκασε στα γέλια.

Είμαστε μια ωραία ατμοσφαίρα…μακριά από τα άκρα.