Γράφει ο Ανδρόνικος Καρυώτης //

Η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε και από σήμερα δεκαέξι ομάδες θα μπουν στην διαδικασία των νοκ-άουτ αγώνων ώστε να προκύψει η νέα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στις 15 Ιουλίου (σέντρα στις 18:00 ώρα Ελλάδος). Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 48 αγώνες όπου είχαμε αρκετές εκπλήξεις στα παιχνίδια με τα αουτσάιντερ να καταφέρνουν να βάζουν δύσκολα στα φαβορί, είτε να παίρνουν θετικό αποτέλεσμα. Πάμε να δούμε όμως τι μας έμεινε από το φετινό Μουντιάλ που είναι γεμάτο ανατροπές, καθώς φάνηκε ότι η διαφορά μεταξύ των «δυνατών» και των «αδύναμων» έχει μικρύνει.

Τα χαλασμένα “Πάντσερ”
Η μεγαλύτερη απογοήτευση του τουρνουά μέχρι στιγμής (δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει άλλη τέτοια απογοήτευση-έκπληξη) είναι η εθνική ομάδα της Γερμανίας. Με την συνταγή που την έστεψε Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014 και την έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Euro 2016, κατέβηκε στα γήπεδα της Ρωσίας για να διατηρηθεί στην κορυφή του κόσμου. Βέβαια απέτυχε παταγωδώς. Έχασε από το Μεξικό και την Νότιο Κορέα και κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Σουηδίας (τερμάτισε πρώτη σε αυτόν τον όμιλο) με γκολ στο 95ο λεπτό. Έμεινε λοιπόν στην τελευταία θέση του ΣΤ΄ ομίλου και γύρισε πιο γρήγορα απ’ ότι περίμεναν όλοι στην Γερμανία. Γενικά δεν μας έμεινε κάτι από αυτή την έκδοση της «Nationalmannschaft» πέρα το ότι και οι παίκτες (με εξαίρεση Βέρνερ, Ντράξλερ) και το προπονητικό τιμ εμφανίστηκαν «χορτασμένοι» και χωρίς κάποιο κίνητρο για να διεκδικήσουν το 5ο αστέρι στην φανέλα τους.

Δεν υπάρχει συνταγή της επιτυχίας στο ποδόσφαιρο. Οι Γερμανοί κατέβηκαν στα γήπεδα της Ρωσίας με δοκιμασμένους ποδοσφαιριστές, δοκιμασμένο προπονητή, δοκιμασμένη υπεροψία. Έφυγαν νωρίς. Είναι  -ήδη- οι πρώην πρωταθλητές κόσμου 

Αγγλία για κούπα; (ή για ακόμα μια απογοήτευση)
Η Αγγλία στην φάση των ομίλων παρουσίασε πολύ καλό πρόσωπο, καθώς δεν περίμεναν πολύ να παίξει τόσο καλά και να δημιουργήσει τόσες φάσεις με Τυνησία και Παναμά. Θα μου πείτε ότι είναι χαμηλότερης δυναμικότητας και οι δύο ομάδες. Αλλά από την στιγμή κανένα από τα φαβορί δεν έθελξε με την απόδοσή του στα τρία παιχνίδια του ομίλου, μπορούμε να πούμε ότι η Αγγλία μας ενθουσίασε ιδιαίτερα. Προσωπικά δεν την είχα στα φαβορί για την κούπα. Αλλά με τις ευκαιρίες που δημιουργεί και με λίγη τύχη μπορεί μετά από χρόνια να κάνει μια καλή πορεία. Όχι απαραίτητα να το πάρει. Αλλά μια ομάδα που ξεκίνησε ως αουτσάιντερ, που δεν την πίστεψαν ούτε οι ίδιοι της οι οπαδοί, νομίζω ότι έχει δικαίωμα στο όνειρο αν συνεχίσει να παίζει έτσι. Εξάλλου ο Κέιν είναι αυτή τη στιγμή πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Άρα με την «φόρμα» του Κέιν μπορεί να έχει βάσιμες ελπίδες για κάτι καλό.

Κροατία και Βέλγιο οι επίμονοι μνηστήρες (του κάτι παραπάνω)
Οι δύο αυτές ομάδες έχουν κάνει τρομερό τουρνουά μέχρι στιγμής. Η Κροατία «φιλοδώρησε» με τρία τέρματα την Αργεντινή και από δύο «τεμάχια» την Νιγηρία και Ισλανδία. Η «Hrvtaska» έχει ίσως το καλύτερο κέντρο της διοργάνωσης (Μόντριτς-Ράκιτιτς-Μπρόζοβιτς/Κόβασίτς) και αυτό ουσιαστικά της έδωσε την 1η θέση, ενώ ίσως έχει έρθει η ώρα της να κάνει το βήμα παραπάνω στην διοργάνωση. Το Βέλγιο από την άλλη διαθέτει και αυτό εξαιρετικούς μεσοεπιθετικούς παίκτες (Μέρτενς-Ντε Μπρούιν-Αζάρ) που μπορούν να διασπάσουν οποιαδήποτε άμυνα, και σε συνδυασμό με έναν μαχητή όπως είναι ο Λουκάκου που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» των Βέλγων δείχνουν ότι μπορούν να πάνε και αυτοί μακριά στην διοργάνωση.

Χαβιέρ Μαστσεράνο – Ο Μαχητής 
Ο Χαβιέρ Μαστσεράνο είναι ένας πραγματικός εργάτης στην μεσαία γραμμή της «Albiselecte». Πάντα παίζει με αυταπάρνηση, ενώ η πολύ καλή πάσα του και η τεχνική του για την θέση που παίζει (στην αρχή αμυντικό χαφ-κόφτης και με το πέρασμα των χρόνων στην Μπαρτσελόνα οπισθοχώρησε στην θέση του σέντερ μπακ) διευκόλυνε πολύ το παιχνίδι του. Εξ ου και η μεγάλη καριέρα που έκανε στην Λίβερπουλ και την Μπαρτσελόνα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο μαχητής είναι δόθηκε στο παιχνίδι με την Νιγηρία, που από το 55ο λεπτό μέχρι το τέλος έπαιζε με σκισμένο φρύδι (δεν τον είδε ποτέ ο διαιτητής να τον στείλει εκτός αγώνα για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες) και ήταν γεμάτος αίματα. Αλλά ήταν τέτοιο το πάθος και η αυταπάρνησή του που δεν έκανε και την σκέψη να αφήσει την ομάδα του έστω και για μισό λεπτό με παίκτη λιγότερο, ειδικά αφού το ματς ήταν στο 1-1. Και μετά μαζί με τους συμπαίκτες του χάρηκε με την ψυχή του την νίκη-πρόκριση.

Ράφα Μάρκεζ – Ο Θρύλος
Ο Μεξικάνος στόπερ κατάφερε ένα μοναδικό επίτευγμα. Στον αγώνα με την Γερμάνια μόλις πέρασε σαν αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο έγινε ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του Μουντιάλ που καταφέρνει να συμμετάσχει σε πέντε Παγκόσμια κύπελλα. Με αυτό το ρεκόρ κατάφερε να μπει σε μια κλειστή κάστα παικτών και βρίσκεται μαζί με τον συμπατριώτη του τερματοφύλακα Αντόνιο Καρμπαχάλ και τον Γερμανό μύθο Λόταρ Ματέους. Ο Ράφα Μάρκεζ έχει κατάκτησει τα πάντα με Μονακό και Μπαρτσελόνα (πρωτάθλημα-κύπελλο-σούπερ καπ με Μονακό. Τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας-κύπελλο-τρία σούπερ καπ-δύο Τσάμπιονς Λιγκ- Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων) και γενικά είχε μία πολύ γεμάτη καριέρα που τον βοήθησε να δημιουργήσει τον μύθο του και στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο και δικαίως βρίσκεται τόσα χρόνια σε υψηλό επίπεδο.