του Απέναντι //

Η θριαμβευτική ατμόσφαιρα δεν πρέπει να διακοπεί. Με τίποτα. Η εφημερίδα Sabah έχει ταχθεί στο πλευρό του ενός και μοναδικού προέδρου. Του ξεχωριστού. Του προέδρου μας. Στην Τουρκία διαθέσιμες πένες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αυτή τη φορά διατείνονται πως ανακάλυψαν τον λόγο που η Ευρώπη δεν μας θέλει στην Ευρώπη. Το πάνελ που οργάνωσε ο κολοσσός του τύπου στη χώρα, η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα, στις 31 Μαρτίου στη Μερσίνη, κατέληξε σε ένα συμπέρασμα δια της ατόπου απαγωγής. Δεν θέλω να απαξιώσω τη μαθηματική μέθοδο, αλλά στα χέρια των δυνατών του τύπου στη χώρα μας, μοιάζει πολύτιμη όσο η στάχτη από καμένο τσιγάρο. Ακούστε λοιπόν το συμπέρασμα. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν τον πρόεδρο Ερντογάν γιατί εκείνος σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι πετυχημένος. Εκείνοι είναι άχρηστοι σε όσα αφορούν τα καθήκοντά τους ως ηγέτες. Εκείνος είναι, απλώς, γεννημένος για ηγεσία.

Αν το σκεφτούμε καλά, κάπου εδώ η πολιτική τελειώνει. Η ομοφωνία μερικές φορές είναι εκφυλιστική. Σαν άνθρωπος δεν μπορώ να μπω στον διάλογο που λέει πως με διοικεί, αποφασίζει για τη ζωή μου, για τον τρόπο που πρέπει να ζω σπίτι μου, τον τρόπο που θα διασκεδάζω ένας πολιτικός που θεωρεί πως κάθεται λίγους, ελάχιστους πόντους κάτω από το ύψος του θεού. Αν σηκωθεί μπορεί και να τον ξεπεράσει;

Σε μια χώρα που ετοιμάζεται για δημοψήφισμα και που όλοι πρέπει να λένε «Ναι», υπέρ του προέδρου μας δηλαδή, αν η τηλεόραση προβάλει μήνυμα «Είναι ο πρόεδρος ο θεός;» μπορεί κάποιοι να πουν ναι. Θα το κάνουν αυτόματα. Χωρίς σκέψη.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο, περίπου, θεόσταλτο πάνελ που οργάνωσε η εφημερίδα Sabah. Επικεντρώθηκε στην κακία των Ευρωπαίων να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια που λέει πως ο πρόεδρός μας είναι ξεχωριστός. Γιατί όμως επιλέγουν να τον ζηλεύουν; Πιστέψτε με, οι απόψεις που διατυπώθηκαν είναι αδύναμες σε κριτική. Οι ομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αντιπαθούν τον πρόεδρό μας γιατί απλώς δεν θέλουν μια Τουρκία ισχυρή. Η Ευρώπη θέλει το κακό μας, γι’ αυτό μας κατηγορεί.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να νικήσει στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Θέλει να ψηφίσουμε «Ναι». Δηλαδή θέλει να συναινέσουμε στην καταστροφή της δημοκρατίας μας. Οι ελάχιστοι θεσμοί του κράτους που θέλουν ν’ αντισταθούν στον ολοκληρωτισμό του πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Πρέπει να σκεφτούν διπλά. Είναι απλοί θνητοί. Είναι ο θεός.

….ακόμα και αν η ηθική δοκιμάζεται με καταχωρήσεις υπέρ του «Ναι» σε πορνοσάιτ,

Εκείνος γνωρίζει πως το μήνυμα του πρέπει να φτάσει παντού.

Είμαι ο Απέναντι. Νόμιζα πως έχω δει πολλά. Δεν τα έχω δει όλα ακόμα.

-57