γράφει η Αλίκη Ζάππα

Αλμπέρ Καμύ. Επαναστάτης, φιλόσοφος, συγγραφέας, ηθοποιός, αγωνιστής της γαλλικής αντίστασης, ποιητής, εραστής, Άνθρωπος.

Αλμπέρ Καμύ. Γεννημένος στις 07 Νοεμβρίου το 1913 στην Αλγερία, (τότε) αποικία της Γαλλίας. Ανάμεσα σε αυτούς που στα 20 τους χρόνια είδαν τον Χίτλερ να ανεβαίνει στην εξουσία, οι ελευθερίες να φιμώνονται σταδιακά και μαζικά στην Ευρώπη, τις πρώτες δίκες αντιφρονούντων και επαναστατών, τον ισπανικό εμφύλιο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις μαζικές διώξεις ανθρώπων εξαιτίας της καταγωγής τους, στο αποκορύφωμα των αντισημιτικών δράσεων του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Καμύ έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιανουαρίου 1960.

•Συγγραφέας του παράλογου της ανθρώπινης ύπαρξης και αρνούμενος την κανονικότητα της εποχής του, επηρέασε βαθιά τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, αλλά και όποιον τον διάβασε. Το 1957 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας σε ηλικία μόλις 44 ετών και έγινε ο νεότερος συγγραφέας που είχε τιμηθεί με το βραβείο Λογοτεχνίας. Ο λόγος του επίκαιρος όσο ποτέ μας υπενθυμίζει την ευθύνη του καλλιτέχνη στην κοινωνία, προς τον εαυτό του αλλά και στους συνοδοιπόρους του, σε καιρούς τρομερούς.

Ο Καμύ ίδρυσε το Theatre du Travail για το οποίο δούλεψε ως σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός. Τα μυθιστορήματά του Ο Ξένος και Η Πανούκλα, τα θεατρικά του έργα Καλιγούλας και Οι δίκαιοι, τα φιλοσοφικά του δοκίμια Ο Μύθος του Σίσυφου και ο Επαναστατημένος Άνθρωπος πραγματεύονται την Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη και το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, συνδυάζοντας συγγραφικό ταλέντο, φιλοσοφικό στοχασμό και ηθική αναζήτηση.

Το μυθιστόρημά ο Ξένος είναι μία επιτομή του παράλογου και του ενάντιου στο παράλογο. Ο πρωταγωνιστής Μερσώ αρνείται τη συμβατικότητα και κανονικότητα της απλής καθημερινής ζωής αλλά παράλληλα και τις ηθικές αξίες της κοινωνίας στην οποία ζει, σαν ‘’ξένος’’ ανάμεσα στους ‘’άλλους’’. Ο ίδιος ο Καμύ αναφέρει: «…Αυτό που θα διαβάσει ο αναγνώστης στον “Ξένο” είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που, δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. Ένιωσα εξάλλου την ανάγκη να πω, κι ας μοιάζει παράδοξο, πως προσπάθησα ν’ αποδώσω με τον ήρωά μου τον μόνο Χριστό που μας αξίζει. Είναι φανερό λοιπόν, μετά τις εξηγήσεις μου, ότι το είπα χωρίς πρόσθεση βλασφημίας, απλώς και μόνο με την κάπως ειρωνική τρυφερότητα που δικαιούται να νιώθει ένας καλλιτέχνης για τα πρόσωπα που δημιουργεί».

•Ο Καμύ δεν σταμάτησε ποτέ να έρχεται αντιμέτωπος με τη βία της ιδεολογίας και το παράλογο της ανθρώπινης φύσης, ήρθε σε αντίθεση με τον Θεό αλλά ακόμα και με τον Μαρξισμό και τον Υπαρξισμό καθώς απέρριπτε την ταμπέλα του υπαρξιστή

Υπήρξε ένας από τους μεγάλους ρομαντικούς επαναστάτες των αιώνων που ψάχνουν την αλήθεια μπροστά στην τρομέρη πραγματικότητα του παράδοξου της ανθρώπινης φύσης. Όποιος έχει το θράσος να αναρωτιέται για την ανθρώπινη ύπαρξη και δεν έχει διαβάσει Καμύ μάλλον δεν έχει αρκετό από αυτό…O Καμύ, σίγουρα, είχε τόσο που πλέον μόνο θάρρος μπορεί να ονομαστεί και έχει μείνει, για πάντα, ανεξίτηλο στην ιστορία των εθνών των κατατρεγμένων, των επαναστατών, των αθεράπευτα ρομαντικών του κόσμου αλλά πάνω απ΄όλα στη συλλογική μας μνήμη και στις καρδιές μας.

Το βιβλίο “Ο Ξένος”, εκτός από στρατιές συγγραφέων και φιλοσόφων, ενέπνευσε τα τραγουδια:  ‘’Killing an Arab ‘’ των Cure και ‘’The stranger’’ των Τuxedomoon

αλλά και το πασίγνωστο Bohemian Rapsody των Queen