Το Ertflix που προβάλλει ταινίες με άποψη. Γι’ αυτή την εβδομάδα διαλέγουμε μια ελληνική παραγωγή που καταγράφει με το δικό της τρόπο το προσφυγικό ζήτημα (Daniel ’16), μια ταινία αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου (Αποκάλυψη Τώρα! – Redux) και ένα πολιτικό θρίλερ από την Κορέα (Το Δίχτυ). Μιλάμε για έργα  που μας ταξιδεύουν για τα καλά στη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. 

“Το Δίχτυ” (2016)

Ένα πολιτικό θρίλερ που σε φέρνει σε «απόγνωση» αν σκεφτείς πόσο ψαλιδισμένη και στα λόγια είναι και σήμερα η ανθρώπινη ελευθερία και η βούληση.

Ταινία σκηνοθετημένη από τον 70χρονο Νότιο-Κορεάτη Κιμ Κι Ντουκ που μετά την εντυπωσιακή καριέρα του με τα φιλμ «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο», «Pieta», “Ολομόναχοι μαζί», «Το νησί», «Το τόξο», «Bad boy», και τη βράβευσή του με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βενετίας, δίνει εδώ την πλέον αποστομωτική «απάντηση» για το τι συμβαίνει στη Κορεατική χερσόνησο.

Το στόρι έχει ήρωα έναν φτωχό οικογενειάρχη ψαρά από τη Βόρεια Κορέα να ξεκινά, όπως κάθε πρωί, για ψάρεμα, αλλά το δίχτυ του να πιάνεται στη μηχανή και η βάρκα του να παρασύρεται στα ύδατα της Νότιας Κορέας…Το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό το ατυχές γεγονός στην κορεατική χερσόνησο θα φανεί αμέσως μετά, όταν στην ελεύθερη πλευρά της, στη Νότια Κορέα, καλοθελητές αξιωματικοί κάνουν τα πάντα για να τον χρίσουν κατάσκοπο του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.

Ανακρίσεις και βασανιστήρια θα κάνουν έναν αγράμματο ψαρά να αναζητά το νόημα στον πολιτισμό και την ελευθερία που διατείνονται και οι δύο πλευρές ότι κυριαρχούν στη χώρα τους.

Δείτε την ταινία ΕΔΩ

Ένα πολιτικό θρίλερ που με αφορμή την κατάσταση στη διαιρεμένη χώρα, μιλάει για τις αόρατες ή ορατές φυλακές των εξουσιών και των ιδεολογιών που εγκλωβίζουν και σήμερα τον άνθρωπο. Και ο σκηνοθέτης της Κιμ Κι Ντουκ έχει πει: «Ανεξάρτητα από τη θέληση του καθενός, οι άνθρωποι κολλάνε την πολιτική ιδεολογία των τόπων που γεννιούνται.»

Σκηνοθεσία: Κιμ Κι Ντουκ
Παίζουν: Ρίο Σέουνγκ-Μπουμ, Λι Γουόν-γκουν, Κιμ Γιανγκ-μιν

“Αποκάλυψη Τώρα – Redux” (1979)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα αριστούργημα του κινηματογράφου. Μια ταινία που στέκεται στον πόλεμο του Βιετνάμ απεικονίζοντας -καλλιτεχνικά- τον ανθρώπινο πόνο, την ανθρώπινη διάθεση για καταστροφή, την απογοήτευση που μπορεί να προσφέρει ο άνθρωπος στον ίδιο του τον εαυτό.

Αποκάλυψη Τώρα! Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα παρέδωσε στο κοινό, όχι μόνο του σινεμά αλλά της τέχνης γενικότερα, ένα αριστούργημα. Στην ταινία, παραγωγής 1979, το πέρασμα του Μάρλον Μπράντο (που υποδύεται τον συνταγματάρχη Γουόλτερ Ε. Κουρτζ) θεωρείται εκπληκτικό.

Το Αποκάλυψη Τώρα – Redux που βγήκε στις αίθουσες το 2001, περιέχει σκηνές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην πρώτη εκδοχή της ταινίας το 1979. Είναι η κραυγή ενός πολέμου που ξεκίνησε στη Νοτιοανατολική Ασία για να φτάσει μέχρι το κατώφλι και του τελευταίου αμερικανικού σπιτιού γεμάτη παραλογισμό, ναρκωτικά και παρασημοφορημένα φέρετρα. Αρχικά προορίζονταν για τον κινηματογραφικό φακό του Τζορτζ Λούκας, αλλά ήταν τελικά ο Κόπολα εκείνος που ανέλαβε το 1976 να το φέρει εις πέρας. Πρόκειται για μια επανεκτέλεση του κλασικού έργου του Τζόζεφ Κόνραντ “Η καρδιά του σκότους”, που διαδραματίζεται το 1969 κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Δείτε την ταινία ΕΔΩ

Υπόθεση – Ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην εμπόλεμη Ζούγκλα του Βιετνάμ, ένας άντρας, ο λοχαγός Μπέντζαμιν Γουίλαρντ κατευθύνεται με αποστολή από τις Ειδικές Δυνάμεις προκειμένου να εντοπίσει και να αφανίσει το μυστηριώδη Συνταγματάρχη Kουρτζ που, βίαιος και παράφρων, ηγεμονεύει μιας πρωτόγονης κοινότητας ιθαγενών στα σύνορα της Καμπότζης. Καθώς ο Γουίλαρντ ταξιδεύει μέσα στην παραφροσύνη και τον παραλογισμό της αμερικανικής εμπλοκής στον πόλεμο, έλκεται όλο και περισσότερο από την ίδια τη ζούγκλα, την αρχέγονη μυσταγωγία της και την τεράστια δύναμή της.

Σκηνοθεσία: Φράνσις Φορντ Κόπολα
Πρωταγωνιστούν: Μάρλον Μπράντο, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Μάρτιν Σιν

“Daniel ‘16” (2020)

Αυτή η ταινία αναδεικνύει τα άγνωστα στιγμιότυπα ζωής ανθρώπων που διακινούνται δίπλα μας, κάτω από την προσοχή μας, παράλληλα από τον επίσημο, δημόσιο διάλογο.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος ( «Σιωπηλός Μάρτυρας»). είναι διακεκριμένος Έλληνας ντοκιμαντερίστας. Και το Daniel ’16, αν και ταινία μυθοπλασίας, φέρει πολλά ντοκιμενταρίστικα συστατικά. Ήρωας της ταινίας είναι ο παραβατικός Γερμανός 16άρης έφηβος, Daniel, ο οποιός φτάνει στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του σε μια σωφρονιστική κοινότητα ανήλικων. Εκεί, σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στις όχθες του Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, θα γνωρίσει έναν μικρό πρόσφυγα και θα βιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, παρά την απείθαρχη διάθεσή του ο Daniel αναπτύσσει φιλία με έναν Σύρο συνομήλικο πρόσφυγα, έναν από τους εκατοντάδες πρόσφυγες που συνέρρεαν στην Ελλάδα, το 2016, έτος που διαδραματίζεται η ταινία. Η φιλία των δυο ξεριζωμένων από την πατρίδα τους νέων, θα τον κάνει να επαναπροσδιορίσει την ζωή του και τις σχέσεις του
με τους ανθρώπους.

Δείτε την ταινία ΕΔΩ

Η ταινία, τοποθετημένη στα γεγονότα της προσφυγικής κρίσης του 2015-2016, σχολιάζει το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη μέσα από τη λογική της ανθρώπινης ψυχής. Ναι, αυτή είναι μια ταινία που αξίζει να δείτε.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Πρωταγωνιστούν: Νικόλας Κίσκερ, Αλέξανδρος Λιακόπουλος Μπούχχολτς, Φιλοπατίρ Αντέλ Μογράς, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρλένε Καμίνσκι, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κωστής Σειραδάκης