Η Χάνα Κιμούρα, επαγγελματίας αθλήτρια της πάλης, η οποία συμμετείχε στο καστ της πιο δημοφιλούς εκπομπής ριάλιτι του Netflix στην Ιαπωνία, Terrace House, πέθανε στην ηλικία των 22 ετών. Η ομοσπονδία πάλης στην οποία ανήκε ανέφερε, ότι επανειλημμένα η Κιμούρα αντιμετώπισε διαδικτυακό εκφοβισμό.

Η νεαρή αθλήτρια και παίκτρια ριάλιτι βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, με την αιτία θανάτου της να μη γίνεται αμέσως γνωστή. Η ίδια είχε πρόσφατα αναρτήσει μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα οποία φαινόταν να αποχαιρετά τους θαυμαστές της. Ο θάνατός της πυροδότησε δημόσιες αντιδράσεις και εκδηλώσεις θυμού για την παρενόχληση και τη βία στον κυβερνοχώρο.

Θαυμαστές της έγραψαν στο Twitter: “Λυπάμαι Χάνα που ο κόσμος στάθηκε τόσο σκληρός απέναντί σου και δεν μπόρεσες να βρεις γαλήνη.”

Η Κιμούρα, σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης, δέχτηκε όλη αυτήν την παρενόχληση και τη βία μετά από τη συμμετοχή της σε ριάλιτι τηλεπαιχνίδι και είχε να κάνει με το πώς το κοινό προσέλαβε τις συμπεριφορές και τον χαρακτήρα της, όπως παρουσιάστηκαν μέσα στο συγκεκριμένο ριάλιτι σόου του Netflix και της ιαπωνικής τηλεόρασης Fuji.

Η γυναικεία ομοσπονδία πάλης της Ιαπωνίας εξέφρασε δημόσια τη θλίψη της για τον χαμό της Κιμούρα.

•Στην τελευταία της ανάρτηση στο Instagram, κάτω από μια φωτογραφία της μαζί με τη γάτα της, έγραψε η ίδια: “Σας αγαπώ, να έχετε μια χαρούμενη ζωή. Λυπάμαι.” Εκτιμάται ότι ανάρτησε τη φωτογραφία λίγο πριν το θάνατό της μαζί με ένα άλλο μήνυμα που έλεγε επίσης “Αντίο”.

Η Κιμούρα ήταν πολύ δημοφιλής παίκτρια του ριάλιτι Terrace House. Με τα χαρακτηριστικά ροζ μαλλιά της και την εσωστρεφή της προσωπικότητα, που ερχόταν σε αντίθεση με το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο στο ρινγκ.

Στη Νότια Κορέα ο διαδικτυακός εκφοβισμός απασχόλησε έντονα τα Μέσα την περσινή χρονιά, καθώς δύο δημοφιλείς γυναίκες, μουσικοί της K-pop, αυτοκτόνησαν μετά από διαδικτυακές επιθέσεις.

•Στην Ελλάδα ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο έχει πάρει εδώ και πολύ καιρό ανησυχητικές διαστάσεις. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος καταγράφει πολλά και σοβαρά περιστατικά βίας, απειλής και δημόσιου εξευτελισμού στο διαδίκτυο. Πολλοί ανήλικοι είναι ανάμεσα στα θύματα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται -σε ένα μέρος τους ανησυχητικά αυξανόμενο- να αποτελούν ένα πεδίο εκτόνωσης βίας και εκδήλωσης προβληματικών συμπεριφορών ακόμα και παθολογίας, κάτω από την ομπρέλα είτε της ανωνυμίας είτε της ευκολίας που δίνει ένα πληκτρολόγιο και της απόστασης που προσφέρει το μέσο.

•Αυτόκλητοι κριτές, δικαστές ή εκβιαστές και δήμιοι δεν εκφράζουν καμία διάθεση για δημόσιο διάλογο και κριτική, αλλά συχνά φτύνουν χολή και ασκούν έμμεση και άμεση απειλή στον συνάνθρωπο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετατρέπονται κάτω από αυτές τις συνθήκες σε ένα δημόσιο κολαστήριο για όσους τυχόν πέσουν θύματα

Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες από την εγκληματικότητα αυτού του είδους. Είναι ταυτόχρονα όμως και χρέος ατομικό, αλλά και χαρακτηριστικό ήθος και πολιτισμού η αντίδραση σε κάθε φαινόμενο εκφοβισμού, παρενόχλησης, χλεύης και διαπόμπευσης στο διαδίκτυο. Η ελεύθερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Ο τρόπος όμως, που ο καθένας κινείται μέσα σε αυτόν τον κοινωνικό χώρο δεν είναι αποκομμένος από κανόνες, αισθητική, νόμο και ηθική. Το διαδίκτυο ως ψηφιακή πραγματικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και έκφρασης δεν θα πρέπει να αφεθεί να εκπέσει στην πιο παρακμιακή αποτύπωση του ανθρώπινου όντος.