του Παύλου Θ. Κάγιου //

“Marianne & Leonard Λόγια Αγάπης”. Λέοναρντ Κοέν. Από τις πιο μοναχικές, ποιητικές και ποιοτικές φωνές του 20ου αιώνα. Και σε αυτό εδώ το ντοκιμαντέρ μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε τη μουσική του, να ξαναθυμηθούμε την ερωτική ιστορία που σφράγισε τη ζωής του με τη Νορβηγίδα Μαριάν ‘Ιλχεν. Μια σχέση  παρακαταθήκη σε μας που πιστεύουμε ότι οι μοιραίες συναντήσεις μένουν ζωντανά σύμβολα ακόμα κι όταν οι άνθρωποι που τις έζησαν φεύγουν από τη ζωή.

•Μια πανέμορφη και τρυφερή ιστορία ενός εξαίσιου και διαχρονικού έρωτα, πέρα από σύνορα που υπερνικά ακόμα και τον θάνατο. Ενός έρωτα που στάθηκε μεγάλη έμπνευση για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και τραγουδοποιό που λάτρεψε την Ελλάδα

Ο Λέοναρντ Κοέν γνώρισε και ερωτεύτηκε στην Ύδρα την πανέμορφη νορβηγίδα μουσικό, Μαριάν Ίλχεν. Τη μούσα του για χρόνια. Τη γυναίκα που ενέπνευσε τα τραγούδια “So Long, Marianne”, “Hey, That’s No Way to Say Goodbye” και Songs From a Room‘s “Bird on the Wire”. Η πολύχρονη στενή σχέση τους ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1960 στην Ύδρα. Μέλη και οι δύο της μποέμικης καλλιτεχνικής κοινότητας στο ελληνικό νησί, μιας μεγάλης, πολυσυλλεκτικής παρέας που αποτελούσαν συγγραφείς, ζωγράφοι, μουσικοί αλλά και ντόπιοι. Η ταινία ακολουθεί βήμα προς βήμα τον δεσμό τους από τις πρώτες μέρες του μεγάλου έρωτα στην Ύδρα, την εσωτερική πάλη του Λέοναρντ καθώς δημιουργεί, το σεξ και τα ναρκωτικά ως κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας, τον ανοιχτό γάμο και την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια, καθώς ο Λέοναρντ Κοέν γνώριζε την παγκόσμια καταξίωση.

Στην Ύδρα το 1968, ο 20χρονος τότε σκηνοθέτης, Μικ Μπρούμφιλντ γνώρισε την Μαριάν, η οποία τον συνέστησε στη μουσική του Κοέν και τον ώθησε να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία, αποτελώντας μεγάλη έμπνευση και για τον ίδιο.

•Η ταινία Marianne & Leonard Λόγια Αγάπης είναι ένας φόρος τιμής σε μια εποχή αθώα και ρομαντική, σε έναν έρωτα που γεννήθηκε στο άσπρο-μπλε της Ελλάδας, στην πανέμορφη Ύδρα και ζει αιώνια μέσα από μουσικές που ακούμε μέχρι σήμερα, ως έμπνευση του απόλυτου ρομαντικού έρωτα και των σχέσεων που αποδεικνύονται μεγαλύτερες από τη ζωή

Αποτελεί όμως και ένα διαφωτιστικό οδοιπορικό στη δημιουργική διαδικασία και την πορεία γέννησης της Τέχνης από καλλιτέχνες που με το χάρισμά τους αγγίζουν το συναίσθημα των ανθρώπων. Μια ταινία που γιορτάζει τη Ζωή, την Ελευθερία, ύπαρξης και σκέψης, την καθαρότητα του Ελληνικού τοπίου αφήνοντας ως τελική γεύση τη νοσταλγία για μια Ελλάδα που σβήνει, ίσως ανεπιστρεπτί…

•Ο Λέοναρντ Κοέν έγραψε ένα τρυφερό τελευταίο γράμμα προς την αιώνια Μούσα του, Μαριάν, λίγες μέρες πριν τον θάνατό της τον Ιούλιο του 2016. Ένα γράμμα που της διάβασε ο γιος της και τη συνόδευσε στο τελευταίο της ταξίδι. Ο ίδιος ο Λέοναρντ Κοέν την ακολούθησε μόλις τρεις μήνες μετά, πιστός σε αυτό το τελευταίο ραντεβού τους!

To σημείωμα  του σκηνοθέτη Μικ Μπρούμφιλντ
Ήμουν ένας κάπως χαμένος 20χρονος που έψαχνε την περιπέτεια όταν επισκέφτηκα το νησί της Ύδρας στην Ελλάδα. Είχα την καλή τύχη να συναντήσω την Μαριάν, σύντροφο του Λέοναρντ Κοέν, η οποία με ώθησε να προχωρήσω στην υλοποίηση της πρώτης μου ταινίας.

Marianne & Leonard: Words of Love  εικόνα Νικ Μπρούμφιλντ

Η δημιουργία της ταινίας μου αυτής κλείνει εκείνον τον κύκλο που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’60 με τις σκηνές της Μαριάν που κινηματογράφησε ο D.A. Pennebaker και τις οποίες ποτέ δε χρησιμοποίησε στο ντοκιμαντέρ. Ο D.A. Pennebaker, η Μαριάν και ο Λέοναρντ υπήρξαν όλοι έμπνευση στη δημιουργική μου πορεία και είναι προνόμιο για μένα να τους αποτίσω με αυτή την ταινία έναν φόρο τιμής.

Σκηνοθεσία-σενάριο : Μικ Μπρούμφιλντ