Κώστας Β. Ζήσης

Στις μουντές, γκρίζες Βρυξέλλες ταξίδεψαν τα γεμάτα χρώμα βιβλία της Σεμίνας Διγενή «Αποδελτίωση» και «Οι Απείθαρχοι». Στην πρωτεύουσα-κέντρο  του καπιταλισμού της Ευρώπης, εκεί απ΄όπου εφορμούν οι νεοφιλελεύθερες  πολιτικές, σε αυτό το πολύ-πολιτισμικό  σταυροδρόμι λαών, εθνών και ανθρώπων και βεβαίως σε μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του απόδημου ελληνισμού, η Σεμίνα Διγενή, δημοσιογράφος και  συγγραφέας ταξίδεψε με την μεγάλη της παρέα των ανθρώπων που στην πολύ σημαντική δημοσιογραφική της  διαδρομή είχε την χαρά και την τύχη να συνομιλήσει μαζί τους. Άνθρωποι του πνεύματος, της τέχνης, της πολιτικής, άνθρωποι που επηρέασαν τη σύγχρονη σκέψη, που συνεχίζουν να μεγαλουργούν ή πέρασαν στην αθανασία, και που οι συζητήσεις τους με τη Σεμίνα αποτελούν την βάση και την αφορμή να επανασυστηθούν με την ίδια τους την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία. Γιατί η Σεμίνα, και σωστά, επιμένει και εκμαιεύει ό,τι ανθρώπινο  εμπεριέχει ο συνομιλητής της. Τι είναι άλλωστε ο Πολιτισμός, αν δεν αναφέρεται στον Άνθρωπο και στα Ανθρώπινα;

Την Κυριακή 15 Μαΐου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της «Αποδελτίωση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»  με κεντρικούς ομιλητές τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο, τον θεατρικό συγγραφέα, σκηνοθέτη και σεναριογράφο  Μάνο Λαμπράκη, τη δημοσιογράφο και θεατρολόγο Δέσποινα Σαββοπούλου και τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Παναγιώτη Κολέλη.  Η αίθουσα του ξενοδοχείου Atlas,  γέμισε από Έλληνες που ζουν και εργάζονται στις Βρυξέλλες, με πολύ συγκινητική την παρουσία απόμαχων ελλήνων μεταναστών.

«Είναι ένα βιβλίο ανάλαφρο, αλλά όχι ελαφρύ» θα αναφερθεί ο Λευτέρης ΝικολάουΑλαβάνος. «Όλα τα κείμενα, βγαλμένα από διαφορετικούς ιστορικούς χρόνους, ακολουθούν μία εσωτερική σύνδεση κι αλληλεξάρτηση, και είναι to the point. Δεν έρχεται με «απαίτηση» στον αναγνώστη, δεν τον πιάνει από το μανίκι και τον υποχρεώνει να ακολουθήσει ένα μονοπάτι, όμως τον καλεί, και του εξηγεί απολαυστικά και πειστικά μαζί, αυτό που ο μεγάλος δάσκαλος μας είπε σαν απόφθεγμα: όποιος αγωνίζεται μπορεί να χάσει. Όποιος δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει».

«Ντοκιμαντέρ ψυχών», θα χαρακτηρίσει εύστοχα ο Μάνος Λαμπράκης αυτήν «παλίμψηστη» καταγραφή ανθρώπων, ιδεών και σκέψης, για να συμπληρώσει «Τα κείμενα της «Αποδελτίωσης» συνθέτουν την εικόνα μιας αντιφατικής «πόλης» με άξονες, διαδρομές και ανθρώπους που αποτελούν ένα παράδοξο και αναπόσπαστο σύνολο. Είναι μια «πόλη», είναι το πολιτιστικό πρόσωπο μια «πόλης» που ζητά να διασταυρωθεί με τις αισθήσεις του αναγνώστη, είναι μια «πόλη» που μέσα από την γραφή της Διγενή ξαναγράφει την κοινωνική πραγματικότητα».

Η Δέσποινα Σαββοπούλου, στάθηκε ιδιαιτέρως στους εύστοχους τίτλους των άρθρων και συνεντεύξεων, δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα και την ουσία της «Αποδελτίωσης»: «Οι συνεντεύξεις της δεν είναι απλές ερωταπαντήσεις. Είναι αληθινά ψυχογραφήματα των προσώπων που έχει απέναντι της. Σαν να έχει ένα μαγικό ραβδάκι που τους κάνει να ανοίγονται, να την εμπιστεύονται απόλυτα, να απελευθερώνονται, να μιλούν ουσιαστικά και σε βάθος, να καταθέτουν χρήσιμες κουβέντες και για εμάς όλους που τις διαβάζουμε»

Αποτιμώντας το βιβλίο ο Παναγιώτης Κολέλης  θα επισημάνει: «Η Αποδελτίωση είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι, παράλληλα, και ένα εξαιρετικά σημαντικό βιβλίο, αφού διαφυλάσσει πρόσωπα, σκέψεις, στιγμές, διατηρώντας, κατά μια έννοια, ζωντανή τη συλλογική μνήμη. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά επίκαιρη, ίσως μάλιστα και περισσότερο από την εποχή που γράφτηκαν τα κείμενα ή πάρθηκαν οι συνεντεύξεις που περιλαμβάνει» και θα συνεχίσει: «Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, όπου οι νέοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και να υπερπηδήσουν τη μία κρίση μετά την άλλη, βιβλία σαν κι αυτά αποτελούν έναν μπούσουλα για να προσπεράσουμε εμπόδια, να απαγκιστρωθούμε από τον μικρόκοσμό μας και να δούμε τη μεγάλη εικόνα γύρω μας. Δημιουργούν μια πυξίδα για να μάθουμε να διακρίνουμε τον θύτη από το θύμα, το δίκαιο από το άδικο, την προσήλωση σε αρχές και αξίες από την συμφεροντολογική προσέγγιση της ζωής, την ομορφιά του να μοιράζεσαι από το αποκρουστικό πρόσωπο της μοιρολατρίας, του εγωισμού και της αδιαφορίας».

Την επόμενη ημέρα, την Δευτέρα 16 Μαϊου και μετά την ξενάγηση της δημοσιογραφικής αποστολής στα άδυτα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση του βιβλίου της Σεμίνας Διγενή «Οι Απείθαρχοι» (εκδόσεις Κάκτος) στην ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Για το βιβλίο μίλησαν ο πρέσβης μας στο Βέλγιο Διονύσης Καλαμβρέζος και η «ψυχή» του «Κύκλου» (Hellenic Circle Association in Brussels). Μαρία Πατακιά.  Και εκεί η παρουσία των Ελλήνων ήταν ιδιαιτέρως έντονη, ενώ ακολούθησε μια ιδιαίτερη φιλική και ενδιαφέρουσα κουβέντα.