Του Γιώργου Κουλούρη //

Τέλη δεκαετίας ’70. Το Λονδίνο καίει Punk Rock. O Γιώργος Κουλούρης από την Αθήνα, όπου ζει, βλέπει τη λάμψη. Μαγεύεται. Πιάνει το «κόλπο». Ακούει μουσική. Και μετά; Μετά αρχίζει με φίλους να φτιάχνει μπάντες. Οι South Of No North είναι μια από αυτές. Η ζωή του είναι σελίδες από το Punk–New Wave της Αθήνας.

Τώρα είναι 1979. Τα 80’s όμως έχουν ήδη αρχίσει. Η μικρή μας παρέα έχοντας παραδοθεί άνευ όρων στο βρετανικό κυρίως Punk και με τον ενθουσιασμό (ως φανατισμό) του νεοφώτιστου έχει αρχίσει να ζει, να υπάρχει και να κυκλοφορεί στην Αθήνα με τη φαντασίωση ότι βρίσκεται σε κάποια γειτονιά του Λονδίνου.

Στις εφημερίδες υπήρχαν αναφορές και φωτογραφίες από τους λονδρέζικους δρόμους για το Punk. Υπήρχαν και οι διάφορες αναλύσεις για το ζήτημα, αμφιλεγόμενες οι περισσότερες και εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους.

Κάποιοι μιλούσαν για ένα μη-κίνημα που περισσότερο έφερνε σε μια εφήμερη μόδα με στοιχεία αντιδραστικά και μηδενιστική ιδεολογία (αν υπήρχε) που εκφράζονταν από μουσική εντελώς ερασιτεχνική στα όρια του άτεχνου θορύβου.

Koulouris 1 (1)-page-001 (1)
1979 στο σπίτι του φίλου μου Τόλη που αργότερα έπαιξε πλήκτρα στους Psychomafia και μετά μπάσο στους Anti Troppau Council. Με τον Τόλη, γυμνάσιο – λύκειο, καθόμασταν στο ίδιο θρανίο.

 

Λίγοι πάντως, που εκ των υστέρων δικαιώθηκαν πανηγυρικά, ανάφεραν για ένα σαρωτικό κύμα. Μια μεγάλη αλλαγή που δεν θα επαναπροσδιόριζε μόνο την μουσική αλλά θα επιδρούσε και σε άλλες μορφές τέχνης στον κινηματογράφο, στον χορό, στην ποίηση, στη λογοτεχνία, στη μόδα, φτάνοντας ίσως στα όρια ενός κοινωνικοπολιτικού γεγονότος που πιθανώς οδηγούσε σε μια νέα αντίληψη από νέους ανθρώπους καθώς τα 80’s πλησίαζαν επικίνδυνα.

Εμάς πάντως καθόλου δεν ενδιέφεραν τότε όλα αυτά. Λίγο νομίζοντας ότι παίζουμε σε κάποια ταινία, περισσότερο γιατί μας άρεσε αυτή η κάθετη διαφοροποίηση με το παλιό δυσνόητο για μας ροκ, σίγουρα γιατί αισθανόμασταν πολύ πιο κοντά σε μια ευρωπαϊκή ταυτότητα και εντελώς μακριά από την ελληνολαϊκο-βλαχο-εντεχνο παραδοσιακή, μεταχουντική πραγματικότητα. Ήμασταν στην αρχή μόνοι (νομίζαμε). Ήταν όμως στ’ αλήθεια έτσι;

Koulouris 2-page-001
Σταθμός ηλεκτρικού Μοναστηράκι. Με φίλους κάνοντας σαν συγκρότημα της εποχής.

Boomtown Rats – Rat Trap

Police – Can’t Loosing You

The Jam – In the City

The Vapors – Turning Japanese

The Damned – Love Song

Little Bob Story – All Or Nothing

Richard Hell And the Voidoids – Love comes In Spurts

Stiff Little Fingers – Alternative Ulster

T.V. Personalities – Part Time Punks.

Koulouris 3-page-001
Τότε, σε πάρτυ του Remember μια φίλη.