του Γιάννη Παναγόπουλου //

Οι Έλληνες ιστιοπλόοι είναι οι μοναδικοί από τους αθλητές των εθνικών μας ομάδων που κατεβαίνουν σε ολυμπιακούς αγώνες με κυριολεκτική αυτοπεποίθηση. Η εθνική επιθυμία για “κατασκευή” ολυμπιονικών, συχνά με κάθε μέσο, δεν τους άγγιξε ποτέ. Στο πρόσωπό τους έλαμπε η πίστη στο όνειρο και κυρίως η διαχρονική μας σχέση με τη θάλασσα.

Το σενάριο ζωής του Νίκου Κακλαμανάκη, όμως, ξεπερνά σε φαντασία κάθε Ευρωπαίου Ολυμπιονίκη. Ο αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, ο αθλητής υποψήφιος για ολυμπιακή διάκριση, στην Ολυμπιάδα της Σεούλ το 1988 απλά δεν αγωνίστηκε σ’ εκείνους τους αγώνες. Αποκλείστηκε – ελεύθερη μετάφραση – με συνοπτικές πολιτικής απόχρωσης διαδικασίες. Θυμάστε;
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης στην Άτλαντα (1996) και αργυρός στην Αθήνα (2004), σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, έχει δηλώσει για τον αποκλεισμό του από την Ολυμπιακή Ομάδα που πήρε μέρος στους αγώνες της Σεούλ: «Το ’88 ήμουν ένα 19χρονο παιδί που του τράβηξαν βίαια το χαλί κάτω από τα πόδια πριν πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο. Το 1988 ένας πολιτικός με έλιωσε σαν μυρμήγκι. Έδωσε εντολή να προτιμηθεί στη θέση μου ένας αθλητής τον οποίο είχα κερδίσει σε δεκατρείς από τις δεκατέσσερις προκρίσεις για την Ολυμπιάδα. Και αυτό το έμαθα μόλις πριν από 7-8 χρόνια, καθώς μου το αποκάλυψε ένας φίλος του τεχνικού συμβούλου της Ελληνικής Ομοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας, Ηλία Καρώνη. Ο Καρώνης, δυστυχώς πέθανε από καρκίνο και θέλοντας να ελαφρώσει την ψυχή του, εξομολογήθηκε ότι ο αποκλεισμός μου το 1988 «δεν ήταν επιλογή δική μου, ήταν εντολή του Τσοχατζόπουλου. Από ό,τι ακούστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν αδελφικός φίλος με τον πατέρα του αθλητή που τελικά επελέγη».
Το 1988 μπορεί να μοιάζει αφόρητα μακρινό για να θυμόμαστε στο πολιτικό περιβάλλον της εποχής. Ας επιτρέψουμε, έστω και για λίγο εκεί.  Η ομοσπονδία της ιστιοπλοΐας δεν κινήθηκε να καλύψει τον αθλητή. Και μέρος στον διάλογο γύρω από τον αποκλεισμό του έπαιξε η θεία του, δικαστικός, συγγραφέας και πολιτικός Ρούλα Κακλαμανάκη. Η κίνησή της να αποχωριστεί το ΠΑΣΟΚ, πολλοί λένε ως ένδειξη διαμαρτυρίας του αποκλεισμού του ανιψιού της, σχολιάστηκε ειρωνικά από κραταιά και πρωτοκλασάτα στελέχη του κινήματος. Ακόμα και ο προβεβλημένα ακριβοδίκαιος Ευάγγελος Γιαννόπουλος πήρε θέση σχολιάζοντας υποτιμητικά τη σχέση της με τον ανιψιό της και το άθλημα που υπηρετούσε.
Ο Νίκος Κακλαμανάκης, παρά την αδικία, συνέχισε την πορεία του. Ο αδικαιολόγητος αποκλεισμός του μπορεί να στέρησε από τον ίδιο ένα μετάλλιο και από πολλούς Έλληνες καλό λόγο να δακρύσουν από συγκίνηση αντικρίζοντας επιτυχία Έλληνα σε ολυμπιάδα, αλλά η σκοπιμότητα ήταν μεγαλύτερη από την αξιοσύνη του αθλητή. Ο υπουργός και οι φίλοι του μπορεί να πανηγύρισαν για τον θρίαμβο του γινατιού. Ένα παιδί που άξιζε να συμμετέχει σε ολυμπιακούς αγώνες απλώς δεν συμμετείχε. Ένα άλλο παιδί, εκείνο που διάλεξε ο υπουργός να αγωνιστεί, το πιθανότερο είναι σήμερα να μη θέλει να θυμάστε την παρουσία του στον κορυφαίο αθλητικό θεσμό.
Ο Νίκος Κακλαμανάκης ζει ανάμεσά μας. Οι παρεμβάσεις του στον τύπο, έτσι και αλλιώς την ιστιοπλοΐα τη θυμόμαστε μόνο όταν φέρνει μετάλλια, είναι συγκεκριμένες, στοχευμένες. Από εκείνον δεν έχει ακουστεί ποτέ το κλάσικ “Τι περιμένεις, στην Ελλάδα ζούμε”. Οι διαφωνίες του με την ομοσπονδία, τον τρόπο λειτουργίας της ήταν συγκεκριμένες και σταθερές στον χρόνο. Το ότι σήμερα οι εγκληματικές πράξεις στελεχών της βγαίνουν στον αέρα της δημοσιότητας τραβώντας το βλέμμα της κοινωνίας είναι μια ακόμα δικαίωση της αμετακίνητης σταθερότητας της άποψης του γύρω από την αξία των ανθρώπων και της αναξιοκρατικής δράσης των θεσμών. 
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει παραδοθεί στους όρους ζωής της μικροπρέπειας που του αξίζει. Οι συν αυτώ επαγγελματίες εκτελεστές χατιριών παραμένουν ρυθμιστές της ισορροπίας της ζωής μας. Ίσως το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα των ημερών γύρω από την ιστορία καταπάτησης της προσωπικότητας των αθλητών είναι πως εκείνοι σύσσωμοι βγήκαν και πήραν θέση για το ξεχαρβαλωμένο περιβάλλον, την άθλια ποιότητα, την ανηθικότητα των παραγόντων του αθλήματός τους  που ως μοντέρνοι καταπιεστές ρύθμιζαν τις σταδιοδρομίες και όνειρα νέων ανθρώπων. 
πηγή εικόνας: facebook