Νόμος και αισθητική. Η στρατευμένη τέχνη και τα όρια της;  Ο Ρότζερ Γουότερς στο Βερολίνο, στην τελευταία του συναυλία, φορούσε κάτι που παρέπεμπε σε στολή ναζί. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν, το κοινό έκανε το ίδιο.  Οι επόμενες συναυλίες που θα έδινε στη Γερμανία μπήκαν στο μικροσκόπιο των αρχών. Θα έπρεπε να ακυρωθούν;

Ο μπασίστας και τραγουδιστής των Pink Floyd άραγε πρέπει να ελεγχθεί για τις πολιτικές του απόψεις; Δεν είναι δηλωμένες ποικιλοτρόπως σε συναυλίες, άλμπουμ μουσικής, συνεντεύξεις του; Η ανάμνηση του ναζισμού πως ξυπνά;

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του Ρότζερ Γουότερς, επειδή ο συνιδρυτής των Pink Floyd φόρεσε κοστούμι ναζιστικού στυλ στη σκηνή του Mercedes-Benz Arena όπου έδωσε τη συναυλία του στο Βερολίνο.

Ο 79χρονος Βρετανός δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο. Χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον υπερασπίστηκαν λέγοντας ότι η παράσταση ήταν μια αναπαράσταση σατιρικών σκηνών από την ταινία του επιτυχημένου άλμπουμ του συγκροτήματος “The Wall”, μια κριτική στον φασισμό.

Ο Γουότερς, προχτές 26 Μαΐου, έγραψε στην ιστοσελίδα του rogerwaters.com: «Έχω περάσει όλη μου τη ζωή μιλώντας ενάντια στον αυταρχισμό και την καταπίεση. Όταν ήμουν παιδί μετά τον πόλεμο, το όνομα της Άννας Φρανκ αναφέρονταν συχνά στο σπίτι μας, έγινε μια μόνιμη υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν ο φασισμός μένει ανεξέλεγκτος. Οι γονείς μου πολέμησαν τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον πατέρα μου να πληρώνει το υπέρτατο τίμημα.»

Πλάνα από τη συναυλία στις 17 Μαΐου εμφανίζουν τον διάσημο τραγουδιστή και μπασίστα με μακριά καμπαρντίνα που θυμίζει ναζιστική στολή, και να κρατάει μια απομίμηση οπλοπολυβόλου στοχεύοντας το κοινό.

Η στολή περιελάμβανε ένα έμβλημα που μοιάζει με σβάστικα από δύο σταυρωτά σφυριά – εικονογραφία που υπήρχε επίσης στα κοστούμια στην ταινία του 1982.

Από την ταινία The Wall (1982)

Ναζιστικά σύμβολα, σημαίες και στολές απαγορεύονται στη Γερμανία. Ο Γουότερς ερευνάται με βάση έναν ξεχωριστό νόμο, όντας ύποπτος για «υποκίνηση του λαού», ανέφερε η αστυνομία.

Η στολή που φορούσε ο Γουότερς «μπορεί να κριθεί ότι παραβιάζει την αξιοπρέπεια των θυμάτων, καθώς και ότι εγκρίνει, εξυμνεί ή δικαιολογεί τον βίαιο και αυθαίρετο ζυγό του ναζιστικού καθεστώτος με τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια ειρήνη», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Άλλες γερμανικές πόλεις, όπως το Μόναχο, η Φρανκφούρτη και η Κολωνία, προσπάθησαν να ακυρώσουν τις συναυλίες του Γουότερς, καθώς εβραϊκές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου, τον κατηγόρησαν για αντισημιτισμό.

Ο Γουότερς είναι μέλος του υπό τoυς Παλαιστινίους κινήματος “Μποϊκοτάζ, Εκποίησης και Κυρώσεων” που στρέφεται κατά του Ισραήλ λόγω της κατοχής εδαφών όπου οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να αποκτήσουν κράτος.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες εις βάρος του και προσπάθειες να ακυρωθούν συναυλίες του δεν στέφτηκαν με επιτυχία. Ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Γουότερς στη Γερμανία, το Festhalle της Φρανκφούρτης, στις 28 Μαΐου εξακολουθεί να αναφέρεται στον ιστότοπο του καλλιτέχνη.

Θαυμαστές του και άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπαν ότι ο Γουότερς είχε φορέσει την ίδια στολή σε προηγούμενες συναυλίες.

με πληροφορίες ΑΠΕ