Η Αριάδνη Κυπρή μπορεί να σταθεί δίπλα ή απέναντί σου με τη γλυκύτητα του ανθρώπου που θέλει να δημιουργεί. Καμία υπερβολή. Κάθε ένα από τα κοσμήματα που σχεδιάζει είναι μια ιστορία πολλαπλών αφηγήσεων. Το μαγαζί της βρίσκεται στο περίφημο Στενό της Απολλωνίας στη Σίφνο. Ξεχωρίζει. Θα μπορούσε να είναι γκαλερί τέχνης.
Η δημιουργός με το ήρεμο βλέμμα και την τόσο χαρακτηριστική κίνηση στα δάχτυλά μας λέει: “Μπήκα στον χώρο του κοσμήματος το 2011. Πάνω στην κρίση δηλαδή. Στην αρχή έδινα κοσμήματα μόνο χονδρική. Το 2014 άνοιξα το δικό μου workshop στην περιοχή της Ακρόπολης. Το 2019 άκουσα τον θείο μου τον γλύπτη Γιώργο Κυπρή. “Άνοιξε ένα μαγαζί σε νησί, άνοιξε ένα μαγαζί σε νησί”, έλεγε επίμονα. Ο θείος μου γνωρίζει. Το 1990 άνοιξε τον δικό του χώρο τέχνης Mati Art Gallery στη Σαντορίνη. Ήταν μια κίνηση που του έδωσε την ώθηση που ζητούσε. Ήθελε να κάνω το ίδιο και εγώ.”
Για το ελληνικό καλοκαίρι -τον θεσμό όχι την εποχή – η Σίφνος δεν είναι απλή υπόθεση. Κρατά τον δικό της χαρακτήρα, δεν έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στη μαζική τουριστική ιδέα. Στην ερώτηση “Γιατί διάλεξες το συγκεκριμένο νησί ν’ ανοίξεις τον δικό σου χώρο;”, η Αριάδνη απαντά χωρίς περιστροφές: “Ρόλο έπαιξαν και οι φίλοι που έχω στο νησί. Πρώτη φορά ήρθα εδώ μικρή. Φαντάζομαι αυτό δεν μετράει. Όπως και να έχει, το Πάσχα του 2019 έφτασα στην Απολλωνία γνωρίζοντας πως ήταν το κατάλληλο σημείο για να κάνω κάτι. Πριν από αυτό είχα κάνει τον δικό μου γύρω των Κυκλάδων για να μαζέψω εμπειρίες. Ήθελα να δω όσες περισσότερες τοποθεσίες μπορούσα μέχρι να καταλήξω στο μέρος που θα δραστηριοποιούμουν. Η Σίφνος είχε τα πάντα. Και η Ίος ήταν μια καλή υποψηφιότητα, έχει καλή ακτοπλοϊκή γραμμή, είναι πανέμορφο νησί αλλά θεωρώ πως κάπου έχει χαθεί το νόημα με την επέλαση τουριστικών επενδύσεων σε στιλ Μαϊάμι. Στη Σίφνο βρήκα το δικό μου μαγαζί, το δικό μου σπίτι εύκολα, βρίσκομαι σ’ ένα τόπο που κυκλοφορεί κόσμος, που μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα μου χωρίς εγώ να χάνω τον εαυτό μου. Από τη στιγμή που άνοιξα το χώρο μου πριν δύο χρόνια, η ζωή μου έχει αλλάξει ριζικά. Ζω πέντε μήνες στη Σίφνο και επτά στην Αθήνα. Πια ζω κυρίως από το καλοκαίρι”.
Η Αριάδνη έχει σπουδάσει Σχεδιασμό και Παραγωγή ενδυμάτων στο ΤΕΙ του Κιλκίς. Το 2007 έφυγε για μεταπτυχιακά πάνω στο ρούχο και τα αξεσουάρ στη Βαρκελώνη. Μας λέει: “Όταν γύρισα στην Ελλάδα η αγορά του ρούχου ήταν σαν να είχε κλείσει. Βούτηξα με πάθος στη δημιουργία κοσμημάτων. Σεμινάρια και ατελείωτες ώρες για να μάθω τεχνικές. Πάντα μου άρεσε το “Τσίρκο”, αυτή την ονομασία είχε η πρώτη μου συλλογή. Άρχισα να φτιάχνω τους δικούς μου ακροβάτες δίνοντας στη γραμμή κοσμημάτων κάτι από τη δική τους κίνηση.”
Η δουλειά της Αριάδνης έρχεται από τον κόσμο του φανταστικού και “κάθεται” σε ετερόκλητα υλικά. Μια δημιουργία από χρυσό μπορεί να στέκεται πάνω σε ένα βότσαλο. Η σχεδιάστρια μας λέει: “Μου αρέσουν τα κοσμήματα που στέκονται στον χώρο. Μου αρέσει να υπάρχει κίνηση πάνω τους. Λατρεύω αυτού του τύπου τις συνδεσμολογίες. Θα ήθελα να φτιάχνω κοσμήματα που όταν τα ακουμπάς στο ράφι τα βλέπεις σαν γλυπτά.”