Μάρκος Ψυχάρης

Η σχολή του Μπέργκμαν ή εκείνη του Μάλικ βρίσκεται σε καλά χέρια. Η αραιοκατοικημένη Ισλανδία παράγει ψυχρά κινηματογραφικά συναισθήματα. Η 3η ταινία του Ισλανδού Χλινούρ Παλμασόν είναι  μια γνήσια, Ευρωπαϊκού τύπου, κινηματογραφική βουτιά στην ανθρωπινή αδυναμία. Η χώρα του Θεού (Godland) που “ανεβαίνει” αυτή την εβδομάδα στα σινεμά  ήταν η ταινία έκπληξη του Φεστιβάλ Καννών.

Η συμπαραγωγή Ισλανδίας και Δανίας έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Un Certain Regard (Ένα κάποιο Βλέμμα) του Φεστιβάλ Καννών, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Τμήμα Zabaltegi (επιλογή των καλύτερων ταινιών της χρονιάς) στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Σικάγου. Συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Λονδίνου, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο και είναι στη βραχεία λίστα για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου (Feature Film List European Film Awards).

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας νεαρός Δανός ιερέας ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Ισλανδίας για να χτίσει μια εκκλησία και να φωτογραφίσει τους ανθρώπους της. Όμως όσο πιο βαθιά βυθίζεται στο εσωτερικό αυτού του επιβλητικού τόπου τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τον σκοπό του, την αποστολή και την ηθική του.

Η χώρα του θεού είναι μια απ’ τις πλέον συγκλονιστικές ταινίες που έκαναν πρεμιέρα στις φετινές Κάννες (όπου και διαγωνίστηκε στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα»), η μυσταγωγική ταινία του Ισλανδού Χίλνουρ Πάλμασον διατυπώνει γενναία όλα τα μεγάλα μεταφυσικά και υπαρξιακά ζητήματα (η θέση του ανθρώπου μέσα στη φύση και στο σύμπαν, η πίστη κι ο φόβος του Θεού, η αναζήτηση αυτού που μας συνδέει με τον Άλλο, η συμφιλίωση με τον θάνατο ως τρόπο υπέρβασης της αγωνίας), κάνοντας χρήση μιας εντυπωσιακής κινηματογραφικής γλώσσας που παραπέμπει στο σινεμά του Τέρενς Μάλικ, του Καρλ Ντράγιερ και του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ρίχνει μια λοξή ματιά στο (παρόμοιας θεματικής) Silence του Μάρτιν Σκορσέζε ή στο υπέροχο Calvary του Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα. Μια ταινία-εμπειρία που περισσότερο βιώνεις παρά παρακολουθείς, μιας που είναι φτιαγμένη για τη μεγάλη οθόνη, με όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

Ο Ισλανδός Χλινούρ Παλμασόν επιστρέφει με την 3η του ταινία, ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην Ισλανδία με σπουδαίες κινηματογραφικές αναφορές αλλά και εντελώς πρωτότυπη και συναρπαστική προσέγγιση του θέματος του, καθόλου τυχαία όταν μιλά για την νέα του παραγωγή δηλώνει: «Η Χώρα του Θεού» εξερευνά τους οικογενειακούς δεσμούς, την αποδοχή των μύθων και του μαγικού ρεαλισμού. Είναι μια ταινία για ένα ταξίδι στην φιλοδοξία, την αγάπη, την πίστη και τον φόβο του Θεού. Διαπραγματεύεται θέματα όπως η ανθρωπότητα και η φύση και πώς αυτά συγκρούονται μέσω των ανθρώπων, των ζώων και του κόσμου που μας περιβάλλει. Στο τέλος, ανακάλυψα ότι αυτή η ταινία εξερευνά κυρίως τι μας διχάζει και τι μας ενώνει. Και ήταν μια έκπληξη για μένα όταν στο τέλος, κατάλαβα ότι ο θάνατος μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που μας ενώνει. Αυτός είναι ο πυρήνας της ταινίας, η παλλόμενη καρδιά της».

Σκηνοθεσία: Χλινούρ Παλμασόν
Πρωταγωνιστούν: Ελιοτ Κρόσε Χόβε, Ινγκβαρ Εγκερτ Σίγκουρδσον