Γιάννης Παναγόπουλος

Μπορείς να ρυθμίσεις το κλίμα των ερωτήσεων ελεύθερα. Θα απαντήσει και εκείνη την ερώτηση που πριν κάνεις, έλεγες μέσα σου, πως θα προτιμούσε ν’ αποφύγει. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας δεν στέκεται στην περιφέρεια των πραγμάτων. Διαφωνείς ή συμφωνείς μαζί του, μέση λύση δεν υπάρχει.

Τι έχεις να πεις για το θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από το όνομα του πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ;

Τα πάντα τα λέει η ανακοίνωση μας. Όσα είχαμε να πούμε, ως γκρουπ, για το γεγονός το συνοψίζει η τελευταία μας ανακοίνωση. Για εμάς αυτή η ιστορία έχει τελειώσει. Τα υπόλοιπα δεν ξέρω πως να τα περιγράψω. Είναι σαν έξω από το παράθυρο να έχει ήλιο και κάποιοι να επιμένουν πως είναι νύχτα. Αν προσπαθήσεις να τους αποδείξεις το αντίθετο από αυτό που πιστεύουν χάνεις το δίκιο σου.

• Δεν θεωρώ τις πλειοψηφίες χαζές. Οτιδήποτε τοξικό, όσο παρανοϊκό και αν είναι, στο φινάλε ο κόσμος θα καταλάβει, θα κατανοήσει τη νοσηρότητά του. Αυτό θέλω να πιστεύω.

-Ζούμε την εποχή του απόλυτου πλουραλισμού. Όλοι έχουμε βήμα έκφρασης. Δικάζουμε, καταδικάζουμε, αποθεώνουμε. Αυτό τι σου λέει;

Εδώ θέλω να σταθώ στο κριτήριο που έχει ο καθένας μας. Εκείνο μας ενεργοποιεί. Δεν θεωρώ τις πλειοψηφίες χαζές. Οτιδήποτε τοξικό, όσο παρανοϊκό και αν είναι, στο φινάλε ο κόσμος θα καταλάβει, θα κατανοήσει τη νοσηρότητά του. Αυτό θέλω να πιστεύω.

-Τι ετοιμάζεις αυτό το διάστημα;

Το πρώτο είναι οι δύο παραστάσεις που ετοιμάζουμε στη Σφίγγα τις Κυριακές 13 και 20 Μαρτίου. Μια μουσική δράση που στηρίζεται στη μουσική μου αλλά και σε κείμενα, βασισμένα στο βιβλίο μου “Ο υπασπιστής του αυτοκράτορα” που είχαμε παρουσιάσει στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Κώστα Γάκη. Θα υπάρχουν και σημεία, παρεμβάσεις σε προβολή του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη. Μαζί μας θα είναι και ο Χάρης Μιχαηλίδης (Δραμαμίνη) στα φωνητικά και την κιθάρα, η ηθοποιός, μουσικός Ιωάννα Παπακωνσταντίνου στο τραγούδι και την αφήγηση, ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης στο μπάσο και ο Αλέξης Κούρτης στα τύμπανα.

-Έχεις και άλλα;

Με τον Νίκο Παππά και τον Γιάννη Λαμπρόπουλο, που είναι εξαιρετικοί τεχνικοί και παραγωγοί, έχουμε φτιάξει μια ομάδα. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα σε καλλιτέχνες που αγαπάμε και αισθανόμαστε πως αξίζει τον κόπο να υποστηρίξουμε τις παραγωγές τους. Η δουλειά της Joana Drigo είναι μια από αυτές. Θα την κυκλοφορήσουμε μέχρι το τέλους του Φλεβάρη. Το ίδιο, στον ίδιο χρόνο, θα γίνει και με τη δουλειά του καινούργιου συγκροτήματος που λέγεται Πυξίδα που συμμετέχει και ο αδελφός μου. Έκλεισε τον κύκλο των Όναρ και έφτιαξε ένα νέο γκρουπ που έχει το όνομα του ωδείου που εργάζεται. Υπάρχει, επίσης, και το νέο σχήμα που λέγεται Fleur. Το ντουέτο της τσελίστας Ειρήνης Αναστασίου και της πιανίστας Ελευθερίας Ναθαναήλ. Έχουν κάνει μια εξαιρετική διασκευή στο Eleanor Rigby των Beatles που νομίζω θα αρέσει. Με τους Πυξ Λαξ ετοιμάζουμε ένα τραγούδι που το δουλεύουμε εδώ και μήνες, λέγεται “Άνθρωπος στη Θάλασσα”.

-Ο συνειρμός έρχεται αυτόματα. Είναι κομμάτι που μιλά για το προσφυγικό ζήτημα;

Είναι κομμάτι που μιλά για όλους. Καταπιάνεται με όσα βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Θεωρώ πως είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που δεν θα αισθάνονται σαν άνθρωποι στη θάλασσα. Που με κάποιο τρόπο δεν ζητούν, δεν ψάχνουν για βοήθεια από εδώ και από εκεί.

-Τι σου λέει το γεγονός πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι αυτοαναγορεύονται καλλιτέχνες; Ζούμε την εποχή που έχουμε περισσότερος ζωγράφους, περισσότερους τραγουδιστές, περισσότερους ηθοποιούς απ’ όσο ποτέ. Τι σου λέει το γεγονός πως πια η λέξη artist προστίθεται ολοένα και σε περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες;

Ζούμε στην εποχή του ακραίου πλουραλισμού. Κάποιοι, με επιχειρήματα, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πως ζούμε στην εποχή της ασυδοσίας. Εγώ θα μείνω πιο πολύ στο πρώτο γιατί μου αρέσει να ακούγονται όλες οι απόψεις, ακόμα και εκείνες που δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Από εκεί και πέρα το να αυτοχαρακτηριστεί κάποιος το οτιδήποτε δεν είναι φαινόμενο μιας εποχής. Πάντοτε συνέβαινε και οποιοσδήποτε είχε το δικαίωμα να το κάνει. Το είπαμε και πριν, ζούμε στην εποχή του ακραίου πλουραλισμού. Εν τέλει, όμως, το πώς θα αυτοχαρακτηριστεί κάποιος με το τι το ευρύτερο περιβάλλον αποδεχτεί ότι είναι δεν έχει σχέση μόνο με αυτό το οποίο θα δηλώσει, έχει σχέση και με το τι οι άλλοι θα αποδεχτούν ότι είναι. Αν κάποιος έχει την ανάγκη να δηλώσει artist καλώς κάνει και το κάνει. Ο απέναντι θα κρίνει αν αυτό που βλέπει ή ακούει αφορά την τέχνη ή όχι. Αυτό πιστεύω.

-Έχει υπάρξει η στιγμή που είπες: “θα εγκαταλείψω τη μουσική”;

Κοίτα, τα πρώτα πέντε-έξι χρόνια παίζαμε για 5, 10 ή 7 άτομα. Ήταν δύσκολες εποχές. Ναι, έχουν υπάρξει στιγμές που θέλαμε να παρατήσουμε, ως επαγγελματίες, τη μουσική. Προχωρήσαμε όμως. Όταν ήρθε η ανάγκη να διαλύσουμε την μπάντα, το 2004, το κάναμε.

-Τι είναι μουσική;

Για μένα είναι ο τρόπος μπορώ να ισορροπώ, να υπάρχω, είναι μια κολόνα δομική για την ύπαρξή μου. Από τη στιγμή που την ανακάλυψα δεν έχω σταματήσει να ζω μέσα από αυτή. Και νομίζω εν τέλει πως είναι η πιο κοντινή μορφή που έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος για να έρχεται σε επαφή με το σύμπαν.

ινφο

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας στη μουσική σκηνή Σφίγγα
Κυριακή 13 και 20 Μαρτίου

Συμμετέχουν:
Η ηθοποιός Ιωάννα Παπακωνσταντίνου: τραγούδι, αφήγηση
Χάρης Μιχαηλίδης: κιθάρα, τραγούδι.
Βαγγέλης Μαρκαντώνης: μπάσο
Αλέξης Κούρτης: τύμπανα
Φιλική Συμμετοχή με προβολή: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Κώστας Γάκης
Ηχοληψία: Νίκος Παππάς
Βοηθός σκηνοθέτη, φωτισμοί: Νατάσα Φαίη Κοσμίδου

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987844845, 2114096149
sfigamusic@gmail.com
Ώρα έναρξης: 20.00
Είσοδος σε τραπέζι: 12 ευρώ
Είσοδος σε τραπέζι με μπύρα ή κρασί: 18 ευρώ

*Για τη διεξαγωγή της παράστασης, εφαρμόζονται στον χώρο, τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από την Covid-19, καθώς και το πρωτόκολλο, που απαιτεί είσοδο μόνο με βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης.