5 in / 5 out –  Οι λίστες είναι old school χούι (εντάξει, δεν πάμε και στην εποχή της περισπωμένης), είναι ένα σκάλωμα του μυαλού, είναι μια συνήθεια.

Στην -κάθε- πόλη τρέχουν πράγματα που μας φτιάχνουν τη διάθεση, τρέχουν και εκείνα που τη χαλούν.

Εννοείται υπάρχουν και εκείνα που τρέχουν και κοιτώντας τα απορούμε αν είναι δυνατόν να έχουν συμβεί πραγματικά.

Είναι γνωστό πως ζούμε στην εποχή του συλλογικού ναρκισσισμού, των απανωτών άνγκρι φέις, των δημιουργών περιεχομένου (έτσι γενικώς). Αυτά είναι τα δέκα πράγματα που μας έφτιαξαν χαλώντας μας και μας χάλασαν φτιάχνοντάς μας.

5 in

1. Η Μαρία Καρυστιανού -η μητέρα που έχασε παιδί στα Τέμπτη- εκπέμπει από το Ευρωκοινοβούλιο -Επιτροπής Αναφορών (PETI)- την αξιοπρέπεια που εδώ αγνοούμε. Το απόσπασμα του λόγου της «Στο πρώτο 24ωρο μετά τη μοιραία σύγκρουση δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν ΚΑΝ δηλωμένο. Μέσα σε 5 μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση Εισαγγελέα και Ανακριτή. Παρά 6 μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε “να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία”. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. ΟΧΙ ως ικέτες αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα.»

2. Ο Κώστας Μοστράτος στον 9,84. Στην «Αθήνα, το φελέκι σου», εκεί όπου το βιβλίο δεν αφήνεται στην τύχη. Κάθε Σάββατο, στις 11:00 παρέα με τον Φίλιππο Παππά.

3. Το ζαχαροπλαστείο Πανόραμα στην Άνω Κυψέλη. Η ανεκτίμητη παλιά κοπή της ζαχαροπλαστικής. Οι καριόκες και οι κορνέδες, τα κεράσματα των οικογενειακών επισκέψεών μας «επί ονομαστικών εορτών» (Βελβενδού 44, Αθήνα)

4. «Οι χαρταετοί» του Μίκη Θεοδωράκη από τη Γειτονιά των Αγγέλων και η διαχρονική συγκίνηση των μπουζουκιών των Λάκη Καρνέζη και Κώστα Παπαδόπουλου. Καθαρά Δευτέρα – η γιορτή του Αττικού ουρανού.

5. Σαν πληγωμένος Παναθηναϊκός (ο ένας από τους δυο μας) λέω πως στην τελευταία ήττα μας από τον αιώνιο στο μπάσκετ το μόνο που μένει να θυμάμαι είναι το τρολάρισμα του DPG όταν μπήκε στο γήπεδο από χιλιάδες αφιονισμένους γαύρους. Yolo!

5 out

1. Το εκτρωματικό νομοθέτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (από αυτά που περνάνε στα ψιλά) με το οποίο προωθείται η απευθείας υπαγωγή Ελλήνων στρατιωτικών στον στρατό των ΗΠΑ ακόμα και σε εμπόλεμες ζώνες. Η «ανεξαρτησία» της Ελλάδας επιστρέφει στο 1948, τότε που ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος είχε πει στον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας» για να χτυπήσουν τους Έλληνες αγωνιστές του ΔΣΕ.

2. Το τρολάρισμα που ρίχνει ο ΟΑΣΑ (ίσως η πιο τριτοκοσμική επιχείρηση δημόσιας συγκοινωνίας στην Ευρώπη) στο επιβατικό κοινό των ΜΜΜ στα μηνύματά του, στους πίνακες τηλεματικής στις στάσεις «Πάω αργά γιατί βιάζομαι. Φοράμε ζώνη ασφαλείας. Δεν πίνουμε όταν οδηγούμε» και λοιπά τέτοια νόστιμα την ίδια ώρα που η αναμονή χτυπάει 45λεπτα.

3 – Οι στολές της Μαίρης Κατράντζου για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας…να πούμε πως στεκόμαστε, διαχρονικά και με πίστη, στο πλευρό των καλλιτεχνών, των σχεδιαστών, των ονειροπόλων, μόνο που εδώ θα κάνουμε μια εξαίρεση. Στην περίπτωσή της παρακολουθούμε μια ολιστική σχεδιαστική ξιπασιά που μας ξεπερνά. Αν βάζαμε και τις λέξεις OUZO POWER σε στάμπα στα ρούχα που πρότεινε, θα μιλούσαμε στην καρδιά του all inclusive τουρίστα. Και το ερώτημα πέφτει αυτονόητα. Η Μαίρη Κατράντζου είναι η Monika της μόδας;

4 – Ο εξευγενισμός των Εξαρχείων. Στη Θεμιστοκλέους για Λουκουμάδες, στη Βαλτετσίου για Brunch, στην Εμμανουήλ Μπενάκη για παγωτό. Το νέο Γκάζι θα έχει ατίθασες ιστορικές αναφορές και θα είναι πιο κοντά στο κέντρο της πόλης….ουστ!

5 – Χάνεις 1-4 στο γήπεδο σου, κερδίζεις 6-1 έξω από αυτό. Κανονικότητα το λένε αυτό;

Γιάννης – Κώστας