Το πέρασμα από τη ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, που πέθαινε μόλις χτες σε ηλικία 96 ετών, δεν άφησε ασυγκίνητη την τέχνη σε κάθε της ποιότητα και μορφή. Η βρετανική ποπ μπάντα των The Smiths “ανακοίνωσε” το θάνατο της ήδη από το 1986 όταν κυκλοφόρησε το τρίτο της άλμπουμ με τίτλο “The Queen Is Dead”.

Ο τραγουδιστής των The Smiths Morrissey στα μέσα της δεκαετίας το 1980 – © Ian Tilton/Camera Press/Redux

•Το τραγούδι The Queen Is Dead, που υπάρχει στο  ομώνυμο άλμπουμ, είχε μια φανερή αντιμοναρχική διάθεση.

Στις 27 Μαΐου 1977 στην κορύφωση του Βρετανικού Punk Rock κύματος οι Sex Pistols διάλεξαν να σοκάρουν τη Βρετανική κοινωνία κυκλοφορώντας το τραγούδι “God Save The Queen”. Το κομμάτι λογοκρίθηκε από το BBC. Ανέβηκε στη δεύτερη θέση των Βρετανικών Τσαρτ και λέγεται πως μετά από μεθοδεύσεις -από πλευράς του ΒΒC- δεν έφτασε στην πρώτη. Οι Sex Pistols δεν ήταν πως απλά κυκλοφόρησαν ένα αντιμοναρχικό punk rock μανιφέστο. Ήθελαν κάτι περισσότερο και ο μάνατζερ τους  Μάλκομ ΜακΛάρεν γνώριζε πώς θα το έπαιρναν. Δεν ήταν ότι απλά η μπάντα έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο ίδιο του Αγγλικού ύμνου. Ήταν πως κυκλοφόρησε ανήμερα του Αργυρού Ιωβηλαίου της Βασίλισσας (των εορτασμών για τα 25 χρόνια της Ελισάβετ Β’ στο θρόνο). Και όχι μόνο αυτό. Θέλησε να πάρει μέρος στη γιορτή. Οι Sex Pistols ανέβηκαν σε νοικιασμένη βάρκα που της είχαν προστεθεί ηχεία, αυτό στις 7 Ιουνίου 1977, για να κάνουν τη δική τους τουρνέ στον Τάμεση, την ίδια στιγμή που το τραγούδι τους ακούγονταν στην καρδιά του Λονδίνου. Η μπάντα μετά το γεγονός συνελήφθη.

•Οι Sex Pistols στον Τάμεση ανήμερα του Αργυρού Ιωβηλαίου. Φυσικά ο μάνατζερ του συγκροτήματος Μάλκομ ΚακΛάρεν κινηματογράφησε το γεγονός.

Ο νονός της Ποπ Αρτ Άντι Γουόρχολ έδωσε τη δική του οπτική στην βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 1985. Ο Γουόρχολ ξεκίνησε να δουλεύει αυτό το στιλ στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Σε πολλά από τα γυναικεία πορτρέτα του, όπως εδώ, οι πολύχρωμες επιφάνειες ενισχύουν την λάμψη και τη θηλυκότητα των προσώπων που απεικονίζει.

© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc./ARS, NY and DACS, London 2020

Ο Saint Hoax είναι ένας καλλιτέχνης από τη Συρία. Δημιουργεί ψηφιακή τέχνη έτοιμη να καταναλωθεί στα Social Media. Η εποχή του ταιριάζει πολύ. Πριν πέντε χρόνια παρουσίασε το έργο McRoyal. Εκεί η βασίλισσα γίνεται ποπ είδωλο με τον δικό του τρόπο.

•Ο Saint Hoax παρουσιάζει έργα του σε γκαλερί που θέλουν να εκφράσουν το αχανές παρών των εικαστικών τεχνών.

Saint Hoax – McRoyal