του Παύλου Θ. Κάγιου //

«1917». Από την εποχή -1957- με τους αξεπέραστους «Σταυρούς στο μέτωπο» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ έχουμε να δούμε τόσο δυνατή ταινία για τον μεγαλύτερο σε ανθρώπινες απώλειες πόλεμο, αυτό του Α’ Παγκοσμίου. Και ο Σαμ Μέντες στήνει ένα επικό διαστάσεων δράμα αποθεώνοντας τον απλό στρατιώτη, αλλά και μη λέγοντας κουβέντα για τους παράφρονες που τον αποφάσισαν και τον κινούσαν στέλνοντας στο θάνατο εκατομμύρια στρατιώτες- παλληκάρια. Επίσης καταφέρνει να μεταδώσει με τα πλάνα του ένα τραγικό λυρισμό που … νικάει μέχρι και την ψηφιακή καταγραφή αυτού του συναισθήματος.

Στην καρδιά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες, ο Σκόφιλντ (Τζορτζ Μακέι) και ο Μπλέικ (Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν) -πολύ καλοί και οι δύο- αναλαμβάνουν μια σχετικά δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή. Σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, πρέπει να περάσουν στα εδάφη του αντιπάλου και να παραδώσουν ένα μήνυμα που θα σταματήσει μια θανάσιμη επίθεση με θύματα 1.600 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων . Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο αδερφός του Μπλέικ. Γυρισμένο σαν μονοπλάνο σε πραγματικό χρόνο από τον σκηνοθέτη Σαμ Μέντες, σε συνεργασία με τον βραβευμένο με Όσκαρ διευθυντή φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς και ντεκόρ-πρωταγωνιστές που σε αφήνουν με το στόμα ανοικτό, δημιουργεί μία επική πολεμική ταινία.

Σαμ Μέντες Who’s Who
Ο Σαμ Μέντες είναι Άγγλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου και γεννήθηκε τη πρώτη Αυγούστου του 1965 . Είναι περισσότερο γνωστός για την σκηνοθεσία της ταινίας American Beauty (1999), η οποία του χάρισε το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας και των ταινιών Τζέιμς Μποντ Skyfall (2012) και Spectre (2015). Επίσης, είναι γνωστός για την επανασκηνοθέτηση των θεατρικών μιούζικαλ Cabaret (1994), Oliver! (1994), Company (1996), και Gypsy (2003). Σκηνοθέτησε για πρώτη φορά πρωτότυπο θεατρικό μιούζικαλ με το Charlie and the Chocolate Factory the Musical (2013).

Το 2000, ο Μέντες έγινε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ για τις «υπηρεσίες του στο δράμα» και την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το βραβείο Σαίξπηρ από το Ίδρυμα Alfred Toepfer στο Αμβούργο της Γερμανίας. Το 2005 βραβεύτηκε από το Σύνδεσμο Σκηνοθετών της Μεγάλης Βρετανίας. To 2019 έλαβε το βραβείο Τόνυ σκηνοθεσίας για το θεατρικό έργο The Ferryman. To 2018, η Daily Telegraph τον ονόμασε τον 15ο πιο ισχυρό άνθρωπο στην Βρετανική Κουλτούρα.

 

Ο Σαμ Μέντες δηλώνει: “Την πρώτη φορά που κατάλαβα την έννοια του πολέμου ήταν τότε που ο παππούς μου μου διηγήθηκε τις εμπειρίες του από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η ταινία δεν είναι μια ιστορία για τον παππού μου, περισσότερο είναι για το πνεύμα του – όλο αυτά που πέρασαν εκείνοι οι άντρες, τις θυσίες, η αίσθηση του να πιστεύεις σε κάτι ανώτερο από τον εαυτό σου.” 

Σκηνοθεσία: Σαμ Μέντες
Παίζουν: Τζορτζ Μακέι, Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν, Μαρκ Στρονγκ, Άντριου Σκοτ, Ρίτσαρντ Μάντεν, Κλερ Ντιμπούρκ, Κόλιν Φερθ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς