Εσωτερικευμένος σεξισμός – Αναφερόμαστε στην τάση ορισμένων γυναικών να υποτιμούν τακτικά, να κάνουν δυσφημιστικά σχόλια και να σαμποτάρουν την ταυτότητα, τις δυνατότητες και την επιτυχία άλλων γυναικών. Δεν μπορεί να μην έχεις συναντηθεί με το φαινόμενο. Έτσι δεν είναι;

Συχνά, όσοι έχουν εσωτερικευμένο σεξισμό κοινωνικοποιούνται συνειδητά ή ασυνείδητα με την πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες (το αδύναμο φύλο) και πρέπει είτε να ικανοποιούν χωρίς διακρίσεις, είτε να υποχωρούν στις σχέσεις τους με τους άνδρες (ειδικά σε σχέση με τις κυρίαρχες ανδρικές παρουσίες της ζωής τους).

Μια από τις πιο κοινές εκφράσεις του εσωτερικευμένου σεξισμού είναι όταν γυναίκες επιτίθενται με σφοδρότητα σε άλλες γυναίκες και κορίτσια με σκοπό να περιορίσουν την αυτονομία και τη δύναμή τους.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι πολλές γυναίκες μπορεί να μην έχουν επίγνωση των δικών τους επιθετικών λέξεων και ενεργειών (τόσο προς τις ίδιες όσο και προς άλλες γυναίκες).
 
Πολλές μεγάλωσαν έχοντας υιοθετήσει και ενστερνιστεί τα στερεότυπα για τα φύλα και τις ανισότητες μέσα στην οικογένεια, την κοινωνία, τους θεσμούς, τη θρησκεία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη διαφήμιση. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται ακόμη και υποχρεωμένες να δικαιολογήσουν και να υπερασπιστούν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων. Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα χειραγώγησης, όπου ο δράστης (σε αυτήν την περίπτωση μια κοινωνία ανισοτήτων του φύλου) πείθει το θύμα πως είναι κατώτερο από ό,τι είναι πραγματικά. Το θύμα ενστερνίζεται αυτό το είδος χειραγώγησης και στη συνέχεια την ασκεί σε άλλα κορίτσια και γυναίκες. Ο εσωτερικευμένος σεξισμός είναι μια μορφή “πλύσης εγκεφάλου” σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο
 
 
Μια γυναίκα με έντονα εσωτερικευμένο σεξισμό αναπαράγει συνήθως μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δυσλειτουργικές συμπεριφορές, ενώ αγνοεί σε μεγάλο βαθμό  τον εμφανή ψυχολογικό τραυματισμό τόσο στον εαυτό της, όσο και σε άλλες γυναίκες και κορίτσια.
 
1. Προβαίνει τακτικά σε αρνητικά σχόλια για το σώμα και την εξωτερική της εμφάνιση.
 
2. Κάνει συχνά υποτιμητικές παρατηρήσεις σχετικά με το σώμα και την εμφάνιση άλλων γυναικών και κοριτσιών (Body shaming).
 
3. Συνεχώς συγκρίνεται με άλλες γυναίκες και κορίτσια. Βλέπει τις γυναίκες ως ανταγωνίστριες σε κοινωνικές και οικογενειακές καταστάσεις, ειδικά για την προσοχή και την επιβεβαίωση των ανδρών.
 
4. Συχνά αντιμετωπίζει άλλες γυναίκες ως ανταγωνίστριες / αντίπαλες σε επαγγελματικές καταστάσεις, ειδικά εκείνες που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις
 
5. Κάνει σχόλια για τον εαυτό της που βασίζονται σε αρνητικά στερεότυπα φύλου (δηλ. “Είμαι γυναίκα, άρα είμαι κακή στα μαθηματικά”).
 
6. Κάνει σχόλια για άλλες γυναίκες και κορίτσια που βασίζονται σε αρνητικά στερεότυπα φύλου (δηλ. “Είναι άλλη μια ανίδεη γυναίκα οδηγός!”)
 
7. Αποθαρρύνει ενεργά άλλες γυναίκες και κορίτσια να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. (Ουσιαστικά μπορεί να ζηλεύει άλλες γυναίκες, οι οποίες κάνουν αυτό που η ίδια δεν μπορεί).
 
8. Εφαρμόζει μια διπλή ηθική που ευνοεί τους άνδρες και τα αγόρια έναντι των γυναικών και των κοριτσιών (δηλαδή, στην ανατροφή παιδιών, τις οικογενειακές σχέσεις, τη μεταχείριση στο σχολείο, τη μεταχείριση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας, τη μεταχείριση των πελατών στην επιχείρηση κλπ)
 
9. Υπερασπίζεται, δικαιολογεί μεμονωμένες πράξεις μισογυνισμού, κακομεταχείρισης ή και κακοποίησης, είτε απέναντι στον εαυτό της είτε σε άλλες γυναίκες.
 
10. Υπερασπίζεται, αιτιολογεί και υποστηρίζει κοινωνικές, θεσμικές, πολιτικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις, καθώς και την καταπίεση των γυναικών (εσωτερικευμένη καταπίεση). Κατηγορώντας τις γυναίκες ότι προκαλούν οι ίδιες τη θυματοποίησή τους.