Της Ντέμης Αυλωνίτη //

«Οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που το κάνουν». Αυτή η φράση είναι ένα μέρος μόνο της εκστρατείας “Think Different” της Apple που είχε βγει στον αέρα τον Οκτώβρη του 1997.

Το συγκεκριμένο διαφημιστικό σποτ σε κάνει να ανατριχιάζεις πραγματικά καθώς περιλαμβάνει στιγμιότυπα με προσωπικότητες που έχουν στιγματίσει την ανθρωπότητα όπως οι Άλπερτ Άινστάιν, Μπομπ Ντίλαν, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Μαρία Κάλλας, Τζον Λέννον, Μαχάτμα Γκάντι, Πάμπλο Πικάσσο, Άλφρεντ Χίτσκοκ κ. ά..

Το σλόγκαν “Think Different”, το οποίο μου κόλλησε στο νου ειδικά αφότου μετά το ντοκιμαντέρ “Steve Jobs :The Man In The Machine” για τον ευφυή Στιβ Τζομπς. «Συνέχισε να σκέφτεσαι διαφορετικά» έγραφε ένα από τα δεκάδες σημειώματα που άφησαν, με λουλούδια και κεράκια, έξω από το κατάστημα της Apple (West 66th ) στη Νέα Υόρκη, άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, μετά την είδηση του θανάτου του στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ο Τζομπς δεν ήταν απλώς οραματιστής, ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Apple, ένας μεγάλος fan του Μπομπ Ντίλαν ή ένας επιχειρηματίας που είχε εργαστεί και για λογαριασμό της Pixar Animation Studios και της Disney. Αλλά κι εκείνος που μας κακόμαθε δίνοντάς μας πρωτοποριακά προϊόντα τεχνολογίας (macbook, ipod, iphone κ.ά.) για να επικοινωνήσουμε εύκολα και γρήγορα. Προϊόντα τα οποία αν χρησιμοποιήσουμε λανθασμένα μπορεί να είναι ταυτόχρονα κι αυτά που θα μας στερήσουν αυτή την επικοινωνία.

•Ο Στιβ Τζομπς γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955 και πέθανε στις 5 Οκτωβρίου 2011

Στις μέρες μας δεν μπορούμε να σκεφτούμε τους εαυτούς μας χωρίς αυτές τις συσκευές. Γι’ αυτό και το σημείωμα που μιλούσε για διαφορετική σκέψη θα έπρεπε πλέον να απευθύνεται σε εμάς. Θέλουμε όλοι να αποκτήσουμε ένα αντίστοιχο προϊόν, για να το χρησιμοποιήσουμε για δεκάδες λόγους, αλλά όχι για να επικοινωνήσουμε πραγματικά. Πρέπει να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά. Και να συνεχίσουμε που και που να ανταλλάσσουμε σκέψεις, συναισθήματα, γκριμάτσες και ιδέες και σε ‘live’ επαφή μεταξύ μας.

•Ο Στιβ Τζομπς ήθελε ο υπολογιστής να γίνει επέκταση του εαυτού μας και τα κατάφερε. Το είχε διαισθανθεί. Και ναι. Μπορεί κάτι το ιδιαίτερο να συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος συνδυάζεται με έναν υπολογιστή όπως ήταν και η αρχή της φιλοσοφίας της εταιρίας. Και ναι. Μπορεί να είναι πλέον η επέκταση του εαυτού μας. Αλλά κανένα κινητό και κανένας υπολογιστής δεν είναι εμείς!

steve jobs