της Ιωάννας Κολοβού //

Υπάρχουν παραλειπόμενα από την εκπομπή “Μονόγραμμα” της ΕΡΤ2 όπου προβλήθηκε η αυτοβιογραφία του Γιάννη Πετρίδη. Του μεγάλου μουσικού παραγωγού που μας “βάπτισε” στη ροκ μουσική μέσα από τη θρυλική εκπομπή του, που ονομάζονταν «Pop Club» κι αργότερα «από τις 4 στις 5».  Αποκάλυψε, αναφερόμενος σ’ αυτά που έζησε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την εκπομπή του, μια ενδιαφέρουσα, ιστορική πτυχή της.

Η περιγραφή μιας ολόκληρης εποχής δια στόματος Γιάννη Πετρίδη…

“Υπήρξαν και κάποιες στιγμές οι οποίες ήταν μελαγχολικές και ιδιαίτερα θα αναφερθώ σε μια ιστορία στις αρχές της δεκαετίας του ’80 που είχε η εκπομπή αυτή. Κι εγώ. Ήταν τότε που είχαμε το ΠΑΣΟΚ στην καινούργια κυβέρνηση και θα σας θυμίσω ότι υπήρχε ένα αρκετά μεγάλο κύμα αντιαμερικανισμού στα πράγματα. Έρχεται λοιπόν ο διευθυντής του Πρώτου Προγράμματος τότε και μου λέει: “Γιάννη, δεν έχω τίποτε με την εκπομπή σου, πρέπει όμως να την πάμε τουλάχιστον μέρα παρά μέρα, επειδή βάζεις πάρα πολλά αμερικάνικα τραγούδια. Να προσπαθήσεις να μειώσεις τον όγκο των αμερικάνικων τραγουδιών, βάλε περισσότερα από τα άλλα που βάζεις, βάλε ιταλικά, γιατί εγώ πάντοτε έβαζα και ιταλικά και γαλλικά τραγούδια και συνεχίζω να παρακολουθώ και το ευρωπαϊκό τραγούδι και θα ησυχάσουν κάπως τα πράγματα.”

Πολλοί μου είπαν τότε να σταματήσω, αλλά δεν σταμάτησα, συνέχισα μέρα παρά μέρα για ένα μικρό διάστημα, μέχρις ότου έρχεται διευθυντής στη Ραδιοφωνία ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει Ιάκωβος Καμπανέλλης. Μία μέρα καθώς γύριζε στους διαδρόμους έρχεται την ώρα της εκπομπής μέσα στο στούντιο, να με γνωρίσει και να πούμε δυο κουβέντες.

Λέει, γιατί όμως αυτή η εκπομπή είναι μέρα παρά μέρα, εγώ θυμάμαι ότι ήταν καθημερινή, η εκπομπή.

Λέω γιατί μας την έχουν μέρα παρά μέρα επειδή βάζουμε πολλά αμερικάνικα τραγούδια. Δεν είπε τίποτα κι έφυγε, φοβηθήκαμε κι εμείς τότε ότι ίσως και μας την κόψουν κι εντελώς την εκπομπή.

Την επόμενη μέρα παίρνω ένα τηλεφώνημα από τη γραμματέα του και μου λέει η εκπομπή από σήμερα ξεκινάει και πάλι καθημερινά και θα βάζεις ό,τι γουστάρεις και ό,τι σου αρέσει.

Καταλαβαίνετε ας πούμε, είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα μου αυτή, δηλαδή να σκεφτείς ότι με τον Χατζιδάκι ξεκίνησε η εκπομπή, μετά ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν ήρωάς μου, και από τις ταινίες που είχα δει και από αυτά που είχα διαβάσει γι’ αυτόν στη δεκαετία του ’60, (έβλεπα πρόσφατα ας πούμε τη “Κάλπικη λίρα” και θυμήθηκα ότι αυτός είχε γράψει το σενάριο όπως και σε τόσες άλλες ταινίες), ήταν αυτός ο οποίος ξαναέκανε έκανε την εκπομπή μου , καθημερινή.”